Welke professionele skills hebben Gen Z’ers (nog) niet?
Gen Z kijkt met andere ogen naar de wereld, waardoor ze zich op het werk mogelijk ook anders gedragen. Wat moet je weten over de professionele omgang met Gen Z?
Uit een recent onderzoek van het Jeugdonderzoeksplatform, een samenwerking tussen de UGent, VUB en de KU Leuven, blijkt een goede work-life balance cruciaal in hun (latere) job. 55% van de jongeren (tussen 12 en 25) vindt dit belangrijk. Daarmee haalt work-life balance de top drie qua vereisten die ze vooropstellen in hun zoektocht naar een job.
Scoren nog net iets hoger: een job met werkzekerheid en een goed loon (58,7%). En een job waarin ze kunnen bijleren (57,8%). Ook opmerkelijk: nog geen 3 op 10 van hen vindt een job met verantwoordelijkheid van tel, zo blijkt uit die rondvraag van het Jeugdonderzoeksplatform.
Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!
Het is niet het eerste onderzoek of de eerste expert die aangeeft dat (jonge) kandidaten meer dan vroeger zijn begaan met hun work-life balance. Volgens de Nederlandse sollicitatie-expert Jesse Geul is de 9-tot-5-mentaliteit zelfs aan een opmars bezig.
“De nieuwe generaties zitten namelijk steeds minder te wachten op overwerk en 50-urige werkweken”, stelt hij. “Jonge mensen kiezen steeds vaker voor vrije tijd boven carrière maken. En ze kiezen er ook steeds vaker voor om niet bereikbaar te zijn ‘s avonds en in het weekend.”
Gen Z: weinig werken, veel verdienen?
Volgens Geul geldt deze zienswijze niet alleen voor de jonge generatie. “Alleen spreken zij zich hier expliciet over uit.” De expert ziet kansen voor bedrijven die het anders durven doen. “Zorg voor een goede werk-privébalans. Kijk meer naar resultaat in plaats van naar uren. En geef je mensen het recht op onbereikbaarheid”, zo oppert hij. “Kortom, durf de 9-tot-5-mentaliteit in ere te herstellen. En gebruik het om sollicitanten te werven.”
Recht op deconnectie: hoe jezelf écht onbereikbaar maken
Volgens Geul mag de traditionele zin ‘Je hebt geen 9-tot-5-mentaliteit’ nooit meer in een vacaturetekst staan. “Vandaag kan je eerder omgekeerd scoren: ‘Wij zoeken iemand die juist wel een 9-tot-5-mentaliteit heeft’, zo gaf hij recent mee in een Linkedin-post.
Al kan je er als werkgever ook nog altijd een schepje bovenop doen, insinueert hij met een knipoog. “De echte pioniers mogen gaan voor de 9-tot-4-mentaliteit”, oppert hij. Ik garandeer je dat je als werkgever meer sollicitanten krijgt.”
Extra: Is minder werken voor hetzelfde loon realistisch?
(William Visterin)
26 april 2024Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Gen Z kijkt met andere ogen naar de wereld, waardoor ze zich op het werk mogelijk ook anders gedragen. Wat moet je weten over de professionele omgang met Gen Z?
Het beste wat je carrière kan overkomen is kinderen krijgen, vindt Elsbeth Teeling in haar boek ‘Mom You Can’.
Voortaan kunnen werknemers uit de privésector hun (voltijdse) baan uitoefenen op vier dagen in plaats van vijf. Wat komt erbij kijken?
Work-life balance. Het is een modewoord dat in heel wat bedrijven circuleert, maar Elke Stultjens gelooft er niet in. De reden? Elke dag is anders.
De tendens van de vervlechting tussen werk en privé zet zich traag maar dapper verder...
Bepaal jij zelf wanneer je werkdag begint en eindigt? Dan heb je glijdende werkuren, net zoals 52% van de Belgische bedienden. Een luxe, zo blijkt...
‘Jongeren weten niet meer hoe ze moeten werken’. Die gedachte is wel héél kort door de bocht. Weten jongeren tegenwoordig goed wat ze willen?
Sinds 1 april 2023 hebben werknemers het recht om onbereikbaar te zijn na hun werktijd. Een goede zaak volgens zo’n drie op de vier werknemers.
Systematisch overwerken kan stress, moeheid en tegenzin opleveren. Met deze tips vermijd je de negatieve effecten van overmatig overwerk.