“We hebben eind vorig jaar 16 extra bedrijfsverpleegkundigen aangeworven. Nu staan er nog vijf vacatures open”, stelt Edelhart Kempeneers, medisch directeur bij HR- en well-being specialist Attentia, die bevestigt dat het beroep in de lift zit.
Mede door een verschuiving van taken. “Functies worden opgedeeld en taken verschuiven dan bijvoorbeeld van arts naar verpleegkundige. De recent aangepaste wetgeving uit 2019 laat dat ook toe.”
Geïnteresseerd in een job als bedrijfsverpleegkundige? Bekijk het huidige vacatureaanbod
Aan de basis ligt, volgens hem, een structureel tekort aan arbeidsartsen. “Voor veel arbeidsrisico’s is het jaarlijks arbeidsgeneeskundig onderzoek door de arts vervangen door een tweejaarlijks onderzoek, met tussentijds een medische handeling door de bedrijfsverpleegkundige.”
Al spelen ook andere zaken mee. “Wij hebben gemerkt dat er door de coronapandemie veel meer verpleegkundigen uit de curatieve sector geïnteresseerd zijn in een functie bij een externe preventiedienst. Dat komt onder meer door de betere work-life balance die daar mogelijk is”, aldus Kempeneers.
(William Visterin)
24 februari 2022Binnen de zorgsector staan verpleegkundigen en verzorgenden qua aantal vacatures afgetekend op nummer één. Al zijn er ook veel andere profielen aan de orde.
Vaste en tijdelijke contracten, dat kenden we al. Maar in de zorg zijn ook de flexibele werkvormen in opmars. Denk hierbij aan uitzendwerk of projectverpleegkundigen voor ziekenhuizen.
Behalve medische deskundigheid, zijn er nog enkele criteria waarop je je kan baseren om te bepalen of je een goede dokter hebt. Wat maakt een dokter een goede dokter?
Door de krapte op de arbeidsmarkt zou je kunnen denken dat werkzoekenden tegenwoordig kieskeuriger en veeleisender zijn bij het kiezen van een job. Klopt dat?
Wat zijn de grote knelpuntberoepen in de zorg? We brengen de lijst en toetsen die aan de praktijk in het ziekenhuis en het woonzorgcentrum.
De verpleegkundige is goed voor ruim een kwart van alle openstaande jobs in de zorgsector. Maar tegelijk telt de sector ook heel wat niet-zorgjobs.
Een arts verdient in België gemiddeld 4.970 euro bruto per maand. Daarmee is hij duidelijk de beste verdiener in de gezondheidszorg.
We vroegen aan Inge (54) uit Mortsel hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...
De salarisgroei van Belgische bedienden is de hoogste in meer dan twintig jaar...