Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1074

Volgende
Volgend artikel:

Beobank doorbreekt stereotypes in banksector

Mede mogelijk gemaakt door: Unilin

De opmars van carpoolen

Unilin_carpoolen
Rashid en Saad doen al vier jaar aan carpooling: “Je carpoolt het best met iemand waarmee je een klik hebt.”
Grillige prijzen aan de pomp, meer woon-werkverkeer én aandacht voor het milieu: het zijn allemaal redenen waarom we met z’n allen meer carpoolen. Ook Rashid en Saad doen het. Hun werkgever Unilin heeft er intussen een platform voor opgericht.

Toen machinebediener Rashid en buurman Saad vier jaar geleden toevallig in hetzelfde ploegenstelsel terechtkwamen, besloten ze om samen naar het werk te rijden in plaats van apart. “Je moet minder tanken en hebt minder onderhoudskosten”, weet Rachid. “Dat scheelt toch een kleine 100 euro per maand. En één auto op de weg is beter voor het klimaat dan twee, toch?”

Rashid en Saad, die elke dag afwisselen als chauffeur, leerden elkaar ook beter kennen. “We zijn vrienden geworden en rijden ook samen naar de fitness of naar de winkel”, zegt Rachid lachend. “Dat sociale contact maakt het woon-werkverkeer een pak leuker. Daarom vind ik het wel belangrijk dat je carpoolt met iemand waar je een klik mee hebt.”

Fiets of auto: hoe ga jij naar je werk?

Brandstofprijzen

Ook verkeersinstituut Vias ziet het groeiende succes van carpoolen. Het aantal afgelegde kilometers lag in de eerste acht maanden van vorig jaar 38 procent hoger dan in 2019. Het aandeel afgelegde kilometers door carpoolers steeg van bijna 7 procent vóór de pandemie tot 11 procent in 2022. De stijging van de brandstofprijzen is volgens Vias maar één verklaring.

“Het wordt ook steeds gemakkelijker om carpooling te organiseren dankzij meer carpoolparkings langs de hoofdwegen”, stelt Vias-woordvoerder Stef Willems. Hij wijst ook op het groeiende aanbod van online platformen.

En dan zijn er nog de bedrijven zelf. Rashid en Saad rijden al vier jaar samen, maar intussen vroegen ook hun collega’s bij Unilin om carpoolen meer te faciliteren.

“Iemand stelde de vraag in onze sustainability mailbox”, vertelt collega Evy Tempelaere, compensation & benefits specialist. “Dat is een adres voor alle suggesties rond duurzaamheid. De vraag was of er een lijst van carpoolers beschikbaar was. Daarmee zijn we aan de slag gegaan.”

Extra: Hoe groen wordt jouw job?

Karaoke

En zo richtten ze bij Unilin recent een carpoolcommunity op. “Daarin vind je collega’s die willen carpoolen. Het is geen matchingplatform, maar biedt info wie waar werkt en woont”, vertelt Jolien De Burchgraeve, HR-coördinator bij Unilin. “Het is ook allemaal GDPR proof. Het adres van kandidaten is alleen zichtbaar voor andere kandidaten die daar ook toestemming voor hebben gegeven.”

Intussen hebben zich op een paar maanden tijd een tiental collega’s aangemeld. “Dat aantal is niet zo belangrijk. We willen vooral een ontmoetingsplatform creëren binnen onze organisatie”, voegt Jolien toe. Al worden wel nog acties gepland om het initiatief nog meer in de verf te zetten, zoals een fotowedstrijd of – wie weet – een carpoolkaraoke.

De carpoolcommunity concentreert zich op Vlaanderen, maar het concept kan binnen Unilin op termijn ook op andere locaties uitgewerkt worden. Al is carpoolen natuurlijk niet voor iedereen mogelijk. Zo zouden Jolien en Evy naar eigen zeggen ook wel graag carpoolen. Maar door de variërende werkuren én vestigingen, en het vervoer voor kinderen, blijkt dat voor hen momenteel minder evident. “Misschien is het iets voor later.”

Ontdek: De voor- en nadelen van naar je werk rijden

Etentje voor twee

Dat carpoolen goed is voor de portemonnee beseffen niet alleen collega’s Rashid en Saad. Volgens de gespecialiseerde website Carpool.be bedraagt de gemiddelde afstand voor een carpoolrit 22 kilometer. “Daar heb je al na acht dagen een etentje voor twee mee uitgespaard”, weet Jolien.

Carpoolen: alle voordelen op een rij

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine

15 juni 2023
Anderen bekeken ook