Zelfstandigen en bijberoep
Vorige

1 van 188

Volgende
Volgend artikel:

Wordt bijverdienen het nieuwe normaal?

De moderne werkplek maakt ons eenzaam en ziek

Meer en meer mensen kiezen ervoor om freelance te gaan werken. Iets dat onze maatschappij lijkt aan te moedigen, doch wel degelijk een tol eist.
#

De laatste jaren ontstaat er steeds meer een soort freelance economie. Mensen zoeken hun niche en kiezen sneller voor een zelfstandigenstatuut. Werknemers krijgen steeds meer de mogelijkheid om van thuis te werken of vanop afstand, waardoor ze niet meer gebonden zijn aan een locatie of vaste uren. De snelle technologische evolutie draagt daar zeker toe bij, want het stelt werknemers in staat om een werkomgeving te creëren die niet per sé gebonden is aan een kantoor.

Flexibel werken kan leuk en handig zijn, uiteraard, maar er zijn toch negatieve kanten die onderbelicht blijven en waar mensen die de stap zetten naar freelance werk, zelden aan denken.

Bijwerkingen van freelance werk

Een nieuwe, solitaire carrière kan ervoor zorgen dat je een gebrek aan sociale interactie hebt. Wie op een kantoor werkt of elke dag zijn collega’s ziet, zal sneller een babbeltje slaan of even samenzitten om aan een project te werken of te overleggen. Valt dit weg, dan loop je het risico om te vereenzamen.

Het is een zwaar woord ‘eenzaamheid’. Af en toe eens alleen zijn, kan juist deugd doen, maar je moet ervoor oppassen dat je jezelf niet van de wereld isoleert. Eenzaamheid brengt namelijk heel wat kwalen met zich mee. Een studie van de Brigham Young University toonde aan dat te weinig sociale interacties hebben, hetzelfde effect heeft als 15 sigaretten roken per dag.

De bijwerkingen?

  • Het verkort de levensduur
  • Het vermindert hersenpotentieel
  • Het verlaagt het IQ
  • Het brengt je hormoonniveau uit balans
  • Het maakt het lichaam gevoeliger voor ziektes en infecties
  • Het verhoogt je risico op een verhoogde bloeddruk
  • Het verstoort slaappatronen
  • Het wakkert onlogische redeneringen aan
  • Het stimuleert het stresshormoon

Er is dus zowel een fysieke als intellectuele kost.

Hoe kan je dit tegengaan?

Werk je van thuis, heb je weinig directe collega’s, of kom je gewoon weinig in contact met mensen? Probeer dan zelf op zoek te gaan naar sociale interactie.

Bel een vriend tijdens je pauze, videochat met je familie, plan een avondje weg of een lunch met kennissen … Het zal je mentale energie boosten.

Sociale interacties zorgen ervoor dat onze hersenen gestimuleerd en actief blijven, en het houdt onze emoties in balans, waardoor we ons kunnen focussen op moeilijke taken. Sociaal contact zorgt ervoor dat onze hersens beloond worden met de dopamine en endorfines die hierdoor vrijkomen. We hebben dus een soort ingebouwd beloningssysteem om ons aan de praat te houden (met anderen).

Juist sociale interactie maakt onze brainstorm zo succesvol. De hersenen worden uitgedaagd, we blijven mentaal scherp, nieuwe ideeën ontstaan omdat we constant bezig zijn met gedachten te verwerken. Praten over ideeën zorgt ervoor dat we ons opener en creatiever opstellen. Actieve hersenen zorgen voor creatievere oplossingen en een vlotter creatief proces.

Moderne werkomgeving

Technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat het traditionele kantoor naar het achterplan verdwijnt. Dat is daarom niet slecht. Het nieuwe werken heeft zeker meer voor- dan nadelen.

Het blijft natuurlijk belangrijk om zelf onze sociale behoeftes te respecteren en er rekening mee te houden dat het gevaarlijk is als een deel van onze sociale omgeving wegvalt. Maar misschien is het een waarschuwing voor niets, misschien ben je net socialer sinds je in een nieuwe werksituatie bent terechtgekomen? Misschien heb je net meer tijd voor jezelf en anderen nu? Iedereen heeft zijn eigen werkethos en -ritme.

Je sociaal leven dient niet enkel om je – misschien al bomvolle – kalender op te vullen, maar is vooral belangrijk voor ons welzijn. Iets om te onthouden als je de reflex hebt om je af te zonderen, terwijl je in je werk verdiept bent, en geen collega’s hebt om je uit je bubbel te halen.

(sjv) – Bron: Hrsquare.be 

25 november 2015
Anderen bekeken ook