De Lijn doet wel degelijk aan diversiteit!
“Qua allochtonen hebben we ruimschoots onze doelstellingen gehaald. We streefden naar 4 procent, het is bijna 6 procent geworden” (Roger Kesteloot, directeur-generaal De Lijn)
Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige bij Randstad, stelde zich laatst vragen over de resultaten van het diversiteitsbeleid van De Lijn voor allochtonen. Hij vond ze niet, en vermoedde daardoor dat ze wat tegenvallen. ‘Niet waar!’, reageert Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn.
“Qua allochtonen hebben we ruimschoots onze doelstellingen gehaald. We streefden naar 4 procent, het is bijna 6 procent geworden” (Roger Kesteloot, directeur-generaal De Lijn)
>> Lees het originele artikel ‘Mooie aankondigingen rond diversiteit, maar daar stopt het’ van Jan Denys
Om te beginnen kunnen we Jan Denys geruststellen: qua allochtonen hebben we ruimschoots onze doelstellingen gehaald. We streefden naar 4 procent, het is bijna 6 procent geworden. Omdat wij geloven dat diversiteit op de werkvloer rechtvaardig is, creativiteit bevordert en economisch noodzakelijk is, hebben we in 2006 een diversiteitsplan opgesteld. Daarin hebben we onszelf een aantal streefcijfers opgelegd, met december 2010 als deadline. In 2008 hebben we gerichte acties gelanceerd om onder andere meer allochtonen aan te trekken. Het spreekt voor zich dat de kwaliteitsnormen ook voor deze doelgroep gelden. De Lijn zal hierop nooit toegeven omwille van de diversiteitscijfers.
Open communicatie
Een maand voor de streefdatum (30 november 2010) verscheen in Het Nieuwsblad een artikel van Dajo Hermans over de resultaten. Ook daarvoor hebben we journalisten regelmatig cijfers bezorgd over de evolutie (wat niet betekent dat ze ook worden opgenomen in de berichtgeving).
We hebben er alle begrip voor dat Jan Denys ons diversiteitsbeleid niet van nabij volgt, maar betreuren wel dat hij zonder kennis van zaken oordeelt over onze communicatie en de resultaten van onze diversiteitsaanpak. Als hij ons gecontacteerd had, hadden we hem meteen alle resultaten bezorgd en een en ander toegelicht.
Blijven ijveren voor meer diversiteit
In tegenstelling tot wat hij schrijft, is de informatie ook niet zo moeilijk te vinden. Googelen op ‘De Lijn’ en ‘allochtonen’ geeft al bij de vierde hit de gezochte informatie. Ook in de knipseldatabank Mediargus (die hij als woordvoerder wel zal kennen) was het vermelde artikel makkelijk te vinden. Op de website van het Vlaams parlement zijn eveneens antwoorden te vinden op parlementaire vragen over diversiteit bij De Lijn. En op emancipatiezaken.be is ook een en ander beschikbaar. Goede communicatie vereist niet alleen transparantie, maar ook het checken van informatie. Wij staan daarvoor ter beschikking van iedereen die vragen over ons heeft.
De goede resultaten voor allochtonen zijn voor ons geen eindpunt. We blijven ijveren voor en werken aan meer diversiteit op de werkvloer. Niet alleen voor allochtonen, maar ook voor vrouwen, vijftigplussers en personen met een arbeidshandicap.
Reactie Jan Denys
“Vooreerst ben ik oprecht zeer verheugd dat het diversiteitsbeleid bij De Lijn wel degelijk resultaten opwerpt. Des te jammerder dat dit niet beter in de pers gekomen is. Men refereert naar één specifiek artikel in het Nieuwsblad. Dat lijkt me toch wat weinig in vergelijking met de pers die werd gehaald toen de plannen werden aangekondigd. Ik neem er akte van dat er nadien wel degelijk communicatie hierover is geweest maar dat de pers dit blijkbaar niet heeft opgenomen. Daar heeft De Lijn een punt. Het is inderdaad mogelijk dat de pers goede verhalen over integratie van allochtonen niet opneemt. Als dat zo is dan kunnen we dit enkel betreuren. Het zal ten slotte ook De Lijn niet ontgaan zijn dat mijn uitspraken steeds in de voorwaardelijke zin werden gedaan.”
14 april 2011