Vaste medewerkers in horeca met 25% toegenomen
Ondanks het stijgend aantal faillissementen in de horecasector is er ook goed nieuws: het aantal vaste werknemers is er de laatste 10 jaar met 25% gestegen.
“Je leert van iedereen wel iets. Maar de reden waarom ik Therese er heb uitgepikt, is omdat ze in het laatste jaar van het middelbaar iets heeft gedaan wat me altijd is bijgebleven. We hadden net een grote toets gehad waarop meer dan de helft gebuisd was. Ik was daar niet bij, maar toch heeft ze mij toen, tot ieders verbazing, serieus de mantel uitgeveegd.”
Therese De Jaeger: “Dat is best mogelijk (lacht), maar ik kan me dat niet meer herinneren. Ik weet wel nog dat ik eens niet tevreden was over een prestatie van haar - misschien is dat het moment waar Sabine het over heeft - terwijl ze eigenlijk wel een zeer goede leerling was. Sabine zat in de wetenschappelijke A, een serieuze afdeling, en behoorde in mijn ogen tot de besten van de klas.”
“Ik speelde het wel graag veilig op school. Ik ging zeker niet tot het uiterste en blonk dus ook niet altijd uit in de klas. Maar Therese had me door en heeft daar iets aan gedaan. Zij heeft me doen inzien dat je de kansen die je krijgt ten volle moet benutten. Het resultaat was dat ik de rest van het schooljaar, zonder dat daar nog een woord over gevallen is, er volledig voor ben gegaan, gewoon om te kijken of ze gelijk had. Het resultaat was dat ik op het einde van het schooljaar schitterende resultaten had.”
Therese De Jaeger:"Haar prestatie moet toen echt wel ondermaats geweest zijn. En dan kon ik inderdaad zoiets hebben van: ‘Hoe durf je dat nu afgeven?’ ‘Sabine, het lijkt nergens naar,’ heb ik haar toen gezegd, ‘maar trek het je vooral niet aan, je gaat het nog ver brengen.’ Wat ze ook gedaan heeft.”
“Na mijn laatste examen bij haar zei ze dat ze blij was dat ik naar haar geluisterd had. Ze was dat voorval met die toets dus niet vergeten. ‘Ik had ook echt mijn best gedaan’, zei ik. ‘Nee,’ zei Therese, ‘je bent veranderd Sabine’. Ik heb daar niet echt op gereageerd, waarschijnlijk omdat ik nog te jong en te koppig was om dat toe te geven, maar uiteindelijk heeft ze me toen wel een les meegegeven waar ik haar nog altijd eens voor wil bedanken.”
Therese De Jaeger: “Elk jaar passeerden er een tweehonderdtal leerlingen de revue, maar Sabine is een van de leerlingen die me altijd is bijgebleven, en niet alleen omdat ze later weervrouw geworden is. Er ging een zekere levendigheid en intelligentie van haar uit. Als zo iemand dan eens een slechter resultaat haalt, valt dat des te meer tegen.”
“Ik heb zelf ook een tijdje in het onderwijs gestaan. Af en toe waren er leerlingen waar ik me zelf in herkende. Op zo’n momenten kon ik als leerkracht het verschil maken door hen daar op te wijzen. En net dat vond ik ook zo knap aan Therese. Ze zag niet alleen dat er meer in me zat, ze deed er ook iets aan.”
Therese De Jaeger: “Ik probeerde dat inderdaad, maar je kan een leerling ook niet dwingen. Niet elke leerling ziet op die leeftijd, waarop ze vaak met heel andere dingen bezig zijn, wat ze in hun mars hebben. Ook als leerkracht duurt het wat voor je het ‘potentieel’ in een leerling herkent.”
“Wat als Therese me die schop onder mijn kont niet had gegeven? Stond ik dan ook waar ik nu sta? Misschien niet ... Tijdens mijn studie Scheikunde had ik de eerste twee jaren een uitzichtloze berg herexamens, daar waren zelfs de proffen het over eens. ‘Ik ga toch proberen’, dacht ik, waarna ik mezelf de hele zomer lang een strak studieschema oplegde en toch nog slaagde. Als Therese me iets geleerd heeft, is het doorbijten.”
Therese De Jaeger: “Dat verbaast me niet. Sabine was iemand met heel veel potentieel. Er was veel meer uit te halen dan wat ze er toen, op dat moment, van bakte. Maar je zag zo dat het er wel ging uit komen. En nu is het er.”
(wv)
18 juli 2012Ondanks het stijgend aantal faillissementen in de horecasector is er ook goed nieuws: het aantal vaste werknemers is er de laatste 10 jaar met 25% gestegen.
Wanda zet haar passie in voor het welzijn van Brusselaars: “Je maakt impact”
Flexi-jobs worden steeds populairder. Heb jij al naast je vaste job je handen uit de mouwen gestoken? Er zijn tal van redenen om actief een centje bij te verdien met een flexi-job.
Katrien vertelt over haar job als kantoordirectrice bij KBC Brussels.
Uit onderzoek blijkt dat drie op de tien Belgen ’s middags het liefst alleen eten. Wat zit daarachter? En wat ligt er op hun bord?
Hoewel de intentie van een sorry bijna altijd goed is, bestaat er wel degelijk een foute manier om het te zeggen. Even dieper graven!
In 2 op 3 kmo’s zien werknemers onvoldoende kansen op promotie, zo blijkt uit onderzoek van Hogent, KU Leuven, UGent en Securex.
Je elke dag naar je werk moeten slepen, is frustrerend. Door enkele kleine dingen aan jezelf te veranderen kan je terug plezier krijgen in je job. 5 tips!
“Lees het verhaal van Mahmoud”