Oud noch ervaren
"Wie 50-plussers op de arbeidsmarkt oud blijft noemen, is zelf deel van het probleem." Aan het woord: arbeidsmarktdeskundige Jan Denys van Randstad.
Gemakkelijk is het natuurlijk niet. Wat begrijpt men onder ‘kwaliteit van de arbeid’? En gesteld dat we hierover overeenstemming kunnen bereiken, hoe gaan we dit dan meten? Om in deze leemte te voorzien creëerde het European Trade Union Institute (Etui) in 2008 de Job Quality Index. Recent verscheen een rapport waarin een update wordt gegeven van deze index: Jobquality in the crisis. In deze wordt nagegaan in welke mate de crisis een invloed heeft gehad op de jobkwaliteit. Uiteraard leeft de verwachting dat de crisis een negatieve invloed heeft gehad.
De Job Quality Index bestaat uit zes subdimensies die op hun beurt zijn samengesteld uit meerdere indicatoren. Het gaat om lonen, onvrijwillige niet-standaard arbeidscontracten, werktijden en balans werk-privé, arbeidsomstandigheden en werkzekerheid, opleiding en loopbaanontwikkeling en collectieve belangenbehartiging.
Hoe scoort België nu in deze Index? Wel, uitstekend. Slechts drie landen doen beter: Denemarken, Nederland en Finland. Griekenland, Roemenië en Bulgarije halen de slechtste resultaten. België scoort uitmuntend als het gaat om lonen, werktijden, balans werk-privé en collectieve belangenbehartiging. Het is nog maar eens een bewijs dat als we in dit land veel minder 55-plussers aan het werk hebben dan gemiddeld in Europa dit niet in de eerste plaats ligt aan de kwaliteit van de arbeid. Moest die kwaliteit doorslaggevend zijn, zouden we Europees zeer hoge werkzaamheidscijfers noteren.
Hoe is de jobkwaliteit nu geëvolueerd tussen 2005 en 2010? In Europa wordt een heel kleine daling vastgesteld. Die toont zich vooral in de subdimensies lonen en onvrijwillige niet-standaard contracten. Sommige dimensies, zoals werkzekerheid, werktijden en balans werk-privé, kennen een kleine stijging. In België is er geen daling van de globale index. Integendeel, na Polen en Tsjechië kent ons land de grootste stijging.
België heeft dus niet alleen op het gebied van tewerkstelling goed standgehouden de voorbije jaren maar ook op het gebied van de kwaliteit van arbeid. Dat is de onweerlegbare conclusie van deze studie van het internationaal vakbondsinstituut. Is het niet vreemd dat aan deze studie in ons land zo weinig ruchtbaarheid wordt gegeven? Zou het kunnen dat de resultaten te positief zijn?
(jd)
20 november 2012Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
"Wie 50-plussers op de arbeidsmarkt oud blijft noemen, is zelf deel van het probleem." Aan het woord: arbeidsmarktdeskundige Jan Denys van Randstad.
U bent overspoeld met droevig nieuws en uitgebreide commentaren over de sluiting van Ford Genk. Waarover men niet kan zwijgen, daarover moet men praten.
"Er zijn géén wezenlijke verschillen tussen generatie Y en de babyboomers." Aan het woord: Frederik Anseel, professor organisatiepsychologie (UGent).
“Werknemers die na een loopbaanonderbreking meer gaan werken dan voor de onderbreking zijn dun gezaaid” (Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige Randstad)
Als jobstudent werken... kan dat zomaar? Zijn er voorwaarden? En hoeveel word je betaald? Op al deze (en op nog veel meer) vragen, geven we een antwoord!
Afgestudeerde profielen worden alsmaar eerder vastgelegd. Ze komen vaak terecht in de bouwsector en in chemie en farma.
Karla en Jolien voelen zich als een vis in het Pfizer-water. “We werken in een ontzettend innovatief bedrijf met heel uitdagende projecten.”
Sparen is altijd een goed idee. Gelukkig bestaan er heel wat manieren waarop jij die extra centjes op je rekening kunt houden!