Collega's
Vorige

1 van 610

Volgende
Volgend artikel:

De kracht van neurodiversiteit op de werkvloer

De kracht van neurodiversiteit op de werkvloer

GFH16_Neurodiversiteit
Wannes Vanspranghe (ADHD) en Ruben Cruypelans (dyslexie) zijn neurodivergent, terwijl Jill Vanparys dat niet is. Ze werken samen in de game-industrie bij DAE Studios. Ze delen hun ervaringen over hoe het is om te werken met collega’s die neurodivergent zijn en welke aanpassingen ze doen om een inclusieve werkomgeving te creëren.

Ruben heeft dyslexie, wat hem sterk visueel en creatief maakt, vooral in designprocessen waar visueel denken een groot voordeel is. Toch brengt neurodiversiteit ook uitdagingen met zich mee. Wannes heeft moeite om afspraken na te komen en efficiënt te communiceren, omdat hij vaak met meerdere dingen tegelijk bezig is. Hij springt van het ene naar het andere, wat tot frustraties kan leiden bij onder meer Jill, vooral wanneer ze afhankelijk is van zijn input.

Aan de andere kant kan Wannes zich ook hyperfocussen, wat soms leidt tot betere prestaties. Het nadeel hiervan is dat hij de tijd uit het oog kan verliezen. Zo moest Wannes voor de start van het interview nog snel een opdracht afwerken die een kwartier zou duren, maar het duurde een uur. Dit is een typisch voorbeeld van hoe moeilijk het kan zijn om samen te werken met neurodivergente mensen. Soms kan deze spanning leiden tot conflicten.

ADHD op de werkvloer: hoe ga je ermee om?

Inclusieve werkcultuur

DAE Studios heeft een inclusieve werkcultuur waar medewerkers naar elkaar luisteren. Doordat ze zich vrij voelen om hun unieke eigenschappen te omarmen, creëert dit een veilige omgeving waarin ze hun volledig potentieel kunnen benutten. Het omgekeerde geldt net zo goed: als neurodivergente mensen verkeerd begrepen worden, kan dit ervoor zorgen dat ze zich eenzaam voelen en onderpresteren.

Wannes, Jill en Ruben accepteren neurodiversiteit niet alleen, maar zien het als een echte kracht. Als je team je begrijpt, kunnen ze inspelen op jouw unieke manier van werken, waardoor je nog meer kunt bijdragen.

Extra: Autisme op de werkvloer kan veel voordelen hebben

Aanpassingen voor succes

Volgens DAE Studios biedt neurodiversiteit veel potentieel voor bedrijven, maar vereist het gerichte aanpassingen. Zo is DAE Studios onlangs verhuisd van een coworkingspace naar een rustig kantoor met meerdere ruimtes. Door deze aparte ruimtes heeft iedereen de kans om even tot rust te komen en alles op orde te zetten, wat leidt tot een betere teamdynamiek.

Door de unieke talenten van medewerkers optimaal in te zetten, kunnen bedrijven hun prestaties verbeteren en zelfs hun omzet verhogen. DAE Studios is een krachtig voorbeeld voor andere bedrijven die de voordelen van neurodiversiteit willen integreren in hun werkcultuur.

Lees ook: De kracht van neurodiversiteit
13 december 2024
Anderen bekeken ook