Collega's
Vorige

1 van 599

Volgende
Volgend artikel:

Te warm of te koud? Temperatuur op kantoor twistpunt onder collega’s

De kracht van neurodiversiteit

Kracht van je team
“Het is geen toeval dat de grootste ontdekkingen of disruptieve doorbraken gebeurden door mensen die we nu neurodivergent zouden noemen."
Minstens 20% van de wereldbevolking is neurodivergent. Veel van hen krijgen hierbij een medisch label zoals autisme, ADHD, dyslexie of bipolaire stoornis. “Als we kenmerken als hoogsensitief meerekenen, gaan we al meer richting 25%.”

De laatste tijd duikt het thema neurodiversiteit steeds vaker op. “In de afgelopen twintig jaar zijn we 50% meer gaan samenwerken. Daardoor valt ‘anders zijn’ meer op en voelen neurodivergenten zich steeds minder thuis in organisaties”, stelt Saskia Schepers, auteur van 'Als alle breinen werken'.

Neurodivergent wordt vaak als een handicap of stoornis gezien, iets wat we moeten fiksen. Onterecht, oppert Schepers. “Onderzoeken geven aan dat neurodiverse teams tot 30 procent productiever zijn dan homogene teams.” Die bijzondere, neurodivergente breinen komen namelijk ook goed van pas. “Ze kunnen nu eenmaal heel goed omgaan met complexiteit, onregelmatigheden en verbanden.”

Eén misverstand wil auteur Magali De Reu, die zelf de diagnose van ADHD en autisme kreeg, uit de wereld helpen: neurodivergenten verschillen net zo veel van elkaar als alle mensen van elkaar verschillen. “Elke persoon met autisme en ADHD is anders”, stelt ze. “Al hebben wij wel een ander zenuwstelsel waardoor onze besluitvorming en motivatie anders verloopt.”

Lees ook: Autisme op de werkvloer kan veel voordelen hebben

Steve Jobs

In de juiste context zijn minder gangbare breinen juist de probleemoplossers en de ‘omdenkers’ die we nodig hebben. “Het is geen toeval dat de grootste ontdekkingen of disruptieve doorbraken gebeurden door mensen die we nu neurodivergent zouden noemen. Of wat dacht je van mensen als Wolfgang Amadeus Mozart, Leonardo da Vinci, Steve Jobs, Albert Einstein, Michelangelo, Marie Curie, Pablo Picasso, John Lennon, Winston Churchill en Elon Musk?”, somt Saskia Schepers op. Nu schuilt niet in iedere neurodivergent een supertalent. “Maar als we denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen ontstaat er ruimte voor een ontzettend potentieel.”

Hoe creatief ben jij? Doe de test!

Welke aanpassingen op het werk willen neurodivergenten het liefst?

Magali De Reu geeft aan dat ze graag haar eigen werktijd inplant, dat landschapskantoren een nachtmerrie kunnen zijn en dat socializen tijdens de middag voor haar niet hoeft. Een hoofdtelefoon en kauwgom, wat haar een kalmerend effect geeft, zijn andere aanpassingen. In de juiste omgeving, met zo min mogelijk structuur en aan de hand van concrete en directe communicatie, komen haar sterke kanten als creativiteit en taalvaardigheid tot hun recht. Dit zijn andere aanpassingen van neurodivergenten:

  1. Flexibel werkrooster
  2. Een deel van het werk van thuis uit kunnen doen
  3. Een privéplek om te werken
  4. Een tweede scherm of leesstandaard
  5. Het geluidsniveau kunnen aanpassen
Flexibel(er) werken: 9 juridische mogelijkheden

(William Visterin) - Bron: Go for happy! Magazine / Neurodiversity at work business report

Als alle breinen werken Als alle breinen werken - Waarom ruimte voor neurodiversiteit op het werk goed is voor iedereen, Saskia Schepers, Business Contact, 2023, 304 pagina’s
Allemaal_outcasts Allemaal Autcasts - Wat ik nog niet wist over mijn autisme en ADHD, Magali De Reu, Pelckmans, 2023 200 pagina’s
8 november 2023
Anderen bekeken ook