De meest foute kleren van sollicitanten
De kleren maken de man. Zeker bij sollicitaties. Jobat geeft enkele dresscode-tips voor een sollicitatiegesprek.
"Bij heel wat werkzoekenden breekt het koud zweet uit als ze nog maar aan een sollicitatiegesprek denken", zegt Renate Nelis van ASAP. "De nervositeit kan hen tijdens een sollicitatiegesprek zuur opbreken, want zo hypothekeren ze hun kansen op een nieuwe job. Om dit risico te verminderen, kan je leren solliciteren. Oefening baart kunst en geeft een pak meer zelfvertrouwen. Wij helpen al vele jaren kandidaten met allerlei nuttige tips en oefeningen. Daar komt nu een nieuwe dimensie bij: het adviseren van de kledingkeuze voor een sollicitatiegesprek. Het is een factor die vaak onderschat wordt, maar toch een wereld van verschil kan maken. Je komt immers veel krachtiger en toegankelijker over met een stijlvolle outfit."
ASAP gaat hiervoor in zee met Maison Lab, de populaire webwinkel van de Genkse familie Labyed. Zij kennen de impact van kledij op het zelfvertrouwen. “Een goede eerste indruk bij het solliciteren maak je uiteraard met een inhoudelijk sterk verhaal, maar met een aangepaste professionele outfit straal je ook meer zelfvertrouwen uit”, vertelt Djalil Labyed van Maison Lab. “Het is een onderbelicht aspect van het solliciteren. Door je goed te kleden, toon je zowel respect voor jezelf als voor jouw omgeving. Werkgevers appreciëren dat.”
Het dragen van de juiste kleding heeft dus twee voordelen. De kandidaat komt professioneel over, maar zal zich ook zelfzeker voelen. Iemand die bijvoorbeeld niet gewoon is om een drieledig pak en een das te dragen, maar dit wel uitzonderlijk gaat aantrekken voor een sollicitatiegesprek, zal zich niet comfortabel voelen en zich niet volledig kunnen focussen op de inhoud van het gesprek. Meer casual kledij, die toch valt onder de noemer 'dress to impress’, is de best mogelijke combinatie.
ASAP en Maison Lab focussen niet alleen op sollicitanten. "Zelfs met een arbeidscontract op zak, is het belangrijk om je snel in het nieuwe team te integreren", weet Renate Nelis. "Wie zich op de eerste werkdagen niet gepast kleedt, zal er veel langer over doen om de nieuwe carrière succesvol te lanceren."
Heel concreet zullen ASAP en Maison Lab (vanaf volgende maandag) iedere maand een video posten (op www.asap.be/nl/nieuws) waarin ze nuttige kledingtips geven voor verschillende professionele situaties. Experts vertellen je als sollicitant je sterke punten in de verf kunt zetten, bijvoorbeeld door de juiste kleurencombinaties te kiezen. Er zal ook telkens een wedstrijd aan gekoppeld worden, waar een aardig shopping-budget mee te verdienen valt.
(km)
23 januari 2018Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De kleren maken de man. Zeker bij sollicitaties. Jobat geeft enkele dresscode-tips voor een sollicitatiegesprek.
Het dragen van de juiste kleding is een belangrijk onderdeel van een sollicitatiegesprek. Daarom: volgende tips van Robin Hendriks (Schulte).
De stijlconsulentes van La Patka in Gent gaven sollicitant Jo Pallen (32) een professionele make-over. Het resultaat?
Hoe je het ook draait of keert, kleding kan je carrière beïnvloeden. Positief of negatief: de medaille heeft twee kanten in dit verhaal...
Een op drie rekruteerders zegt binnen de 90 seconden te weten of ze een sollicitant al dan niet zullen aannemen. De eerste indruk is dus super belangrijk.
Een sollicitatiegesprek op zich is al stresserend genoeg, het laatste wat je wil is je zorgen moeten maken over je kledij. Stijlcoach Lien Degol geeft tips!
Voor vrouwen is er veel meer keuze wat betreft zakelijke kleding. Mannen hebben het op dit vlak makkelijker. Enkele sollicitatiekledingtips voor vrouwen.
In België ben je qua loon sowieso verzekerd van minstens 1.955 euro bruto voor een 38-urige werkweek. Een pak meer dan het Europees gemiddelde, zo blijkt!
De meeste werknemers hebben minstens eens per jaar een evaluatiegesprek, over wat er goed gaat ... en wat er beter kan. Met volgende tips hou jij je zenuwen onder controle...