Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 750

Volgende
Volgend artikel:

Ruim 4 op 10 bedienden krijgen vakantiedagen niet opgebruikt

De impact van een echtscheiding op je carrière?

echtscheiding
Er gaan jaarlijks heel wat mensen uit elkaar. Het is bijna een algemeen goed geworden, maar wist je dat dit vaak zoveel impact heeft op het werk dat een pak mensen tijdens hun echtscheiding uitvallen? Meer nog, bij sommigen leidt dit zelfs tot een burn-out. Passion for Work-coach Isabelle Dewinkeler, loopbaancoach én ouderschapsconsulente, wil je daarom graag wapenen, om extra sterk te staan tijdens deze periode …

Het spreekt voor zich dat de veranderingen die tijdens en na je scheiding plaatsvinden behalve op privé vlak ook een impact hebben op je werk én toekomstige loopbaan. Volgende zaken zijn dus goed om weten ...

Moet ik mijn werkgever inlichten dat ik ga scheiden?

“Vroeg of laat vertel je best aan je werkgever en je collega’s dat je gaat scheiden”, weet Dewinkeler. “Jij bepaalt zelf wanneer je hier klaar voor bent en hoe je dit op de werkvloer wil vertellen. Indien gewenst kan je dit eerst overleggen met HR.”

“Het kan prettig zijn om je werkgever en collega’s op de hoogte te brengen van je echtscheiding omdat ze op dat moment meer begrip kunnen tonen voor je situatie en je misschien ook kunnen ontlasten waar nodig. Weet dat heel wat collega’s vaak zelf in jouw schoenen gestaan hebben - 1/3 van de huwelijken eindigt immers in een scheiding - en dus weten wat je doormaakt.”

Alles hangt natuurlijk af van de omstandigheden op je werk… “Stel dat je een heel slechte relatie hebt met je werkgever, er een promotie in de lucht hangt, er heel veel werkonzekerheid is op je werk… dan ga je best zelf na wanneer en hoe je dit best aan boord brengt”, adviseert Dewinkeler. “Je kan je wel voorstellen dat je werkgever en collega’s misschien ook soms een beetje ongerust zijn over wat de echtscheiding met jou gaat doen op werkvlak.”

Wat verandert er bij een echtscheiding?

“Een echtscheidingsproces kan je vergelijken met een rouwproces wat je doormaakt bij de dood van een geliefde. Of je nu eerste of tweede beslisser bent, of jullie hebben samen beslist om de relatie stop te zetten, het blijft een emotioneel zware periode”, weet Dewinkeler. “Concreet kan je deze periode opdelen in verschillende fases: ontkenning, boosheid, het gevecht aangaan, depressieve gedachten en tot slot aanvaarding.”

Daarnaast zijn er ook heel wat keuzes die gemaakt moeten worden, waarvan de gevolgen zonder twijfel merkbaar zijn voor je werk én toekomstige loopbaan:

  • Financiële gevolgen: alles dient verdeeld te worden, van de inboedel en het huis tot en met de rekeningen, het opgebouwde pensioen tijdens jullie huwelijk enzovoort. Dit bezorgt koppels vaak veel stress en spanning. Mensen maken zich zorgen over hun financiële toekomst. Hoe je het ook draait of keert, een scheiding heeft altijd financiële gevolgen. Meestal zal je met minder dan voorheen moeten rondkomen. Je werkzekerheid alsook je inkomen winnen dus aan belang.
     
  • Verhuis: bij een echtscheiding is er altijd een verhuis (van één partner of van beide partners). Het huis leegmaken, een nieuwe woonst zoeken en deze gezellig inrichten vraagt veel organisatie. In een stabiele periode vraagt een verhuis al heel veel geduld en tijd. Verhuizen tijdens een echtscheidingsproces is dus absoluut een intensieve gebeurtenis. Ook dit heeft zijn weerbots op je werk. Naast het organisatorische verhuisaspect kan het ook zijn dat je rijtijd naar het werk anders wordt. Ook dit heeft een zekere impact.
     
  • Kinderen: niet alleen jouw wereld maar ook de wereld van je kinderen staat helemaal op zijn kop. Je zit zelf emotioneel in de knoop en nu moet jij ook je kinderen troosten… Eén ding is alvast (bijna) zeker: je zal je kinderen hoogstwaarschijnlijk minder zien dan voor de scheiding. Bovendien wordt het nog een grotere uitdaging om werk en privé op elkaar af te stemmen.
     
  • Status: ineens verander je van status voor de maatschappij. Van getrouwde persoon ga je naar alleenstaand en gescheiden, of beland je in een nieuw samengesteld gezin. Ook hier zal je een nieuw evenwicht moeten zoeken. Wat met Kerst? Wat met vakanties? En hoe reageert mijn omgeving (vrienden, kennissen en familie) op dit alles?

Veranderingen na een scheiding 

Wat is de impact van een scheiding op mijn werk en carrière?

“Rekening houdend met het bovenstaande is het eigenlijk heel normaal dat je tijdens je echtscheiding minder productief bent”, weet Dewinkeler. “Niemand is perfect. De hoge mate en lange duur van stress zorgen dat je vermogen om te plannen en organiseren achteruit gaan.”

“Daarnaast lijdt je gezondheid vaak ook onder de stresssituatie. Je voelt je makkelijker moe en prikkelbaar. Het werk stapelt zich langzaam op, totdat je vastloopt, je ziek moet melden en mogelijk in een burn-out terecht komt.” Onderzoek heeft aangetoond dat werknemers in een echtscheiding een dubbel zo groot verzuim vertonen.

Hoe blijf ik tijdens mijn scheiding professioneel functioneren?

“Het zou goed zijn indien je werk en je werkomgeving tijdens je echtscheidingsproces een soort van rustmoment en rustplaats kunnen betekenen”, vertelt Dewinkeler. “Het geeft een goed gevoel als je naast je woelige thuissituatie ergens terecht kan waar het goed gaat en waar jij je goed voelt.” Daarom volgende tips:

  1. Hou voldoende contact met mensen op je werk die je vertrouwt. Sluit je niet helemaal af.
     
  2. Praat voldoende met je HR-verantwoordelijke zodat je op de hoogte bent van al je mogelijkheden (verlof, ziekte,…) en zodat zij op de hoogte zijn van je situatie.
     
  3. Geef tijdig aan wanneer het niet meer gaat. Op die manier kan je werkgever ingrijpen en begeleiding voorzien waar nodig.
     
  4. Indien gewenst en (financieel en organisatorisch) mogelijk kan je tijdelijk 4/5 gaan werken of na overleg je werk meer van thuis uit doen.

Een scheiding heeft impact op je werk 

Is het verstandig om tijdens of na de scheiding van werk te veranderen?

“Veranderen van werk tijdens een echtscheiding lijkt me niet onmiddellijk de beste keuze”, besluit Dewinkeler. “De zee waarin je zwemt is zo troebel dat je niet altijd helder kan denken in deze periode. Belangrijk is wel dat je na een bepaalde periode best nagaat of je job nog wel aanleunt bij jouw waarden en vaardigheden.”

Wat zijn je waarden? Waarin ben je goed? Wat doe je graag? Wat wil je nog ontwikkelen? Logisch dat de antwoorden op deze vragen voor en na de echtscheiding anders zullen zijn.

(id/kv) 

Isabelle Dewinkeler is Passion for Work-coach. Ze begeleidt hoogopgeleide 30+ers die worstelen met hun loopbaan. Personal Branding kan hen hierbij helpen. Je leest er meer over in de artikels én het gratis eBook Personal Branding, via www.passionforwork.be. 

2 juli 2018
Anderen bekeken ook