Heb jij last van het oplichterssyndroom? 7 tips
Denk je na al die jaren ervaring en de vele succesvolle projecten nog altijd dat je minder goed bent dan je collega’s? Hoog tijd om dat imposter syndrome weg te werken!
Het spreekt voor zich dat de veranderingen die tijdens en na je scheiding plaatsvinden behalve op privé vlak ook een impact hebben op je werk én toekomstige loopbaan. Volgende zaken zijn dus goed om weten ...
“Vroeg of laat vertel je best aan je werkgever en je collega’s dat je gaat scheiden”, weet Dewinkeler. “Jij bepaalt zelf wanneer je hier klaar voor bent en hoe je dit op de werkvloer wil vertellen. Indien gewenst kan je dit eerst overleggen met HR.”
“Het kan prettig zijn om je werkgever en collega’s op de hoogte te brengen van je echtscheiding omdat ze op dat moment meer begrip kunnen tonen voor je situatie en je misschien ook kunnen ontlasten waar nodig. Weet dat heel wat collega’s vaak zelf in jouw schoenen gestaan hebben - 1/3 van de huwelijken eindigt immers in een scheiding - en dus weten wat je doormaakt.”
Alles hangt natuurlijk af van de omstandigheden op je werk… “Stel dat je een heel slechte relatie hebt met je werkgever, er een promotie in de lucht hangt, er heel veel werkonzekerheid is op je werk… dan ga je best zelf na wanneer en hoe je dit best aan boord brengt”, adviseert Dewinkeler. “Je kan je wel voorstellen dat je werkgever en collega’s misschien ook soms een beetje ongerust zijn over wat de echtscheiding met jou gaat doen op werkvlak.”
“Een echtscheidingsproces kan je vergelijken met een rouwproces wat je doormaakt bij de dood van een geliefde. Of je nu eerste of tweede beslisser bent, of jullie hebben samen beslist om de relatie stop te zetten, het blijft een emotioneel zware periode”, weet Dewinkeler. “Concreet kan je deze periode opdelen in verschillende fases: ontkenning, boosheid, het gevecht aangaan, depressieve gedachten en tot slot aanvaarding.”
Daarnaast zijn er ook heel wat keuzes die gemaakt moeten worden, waarvan de gevolgen zonder twijfel merkbaar zijn voor je werk én toekomstige loopbaan:
“Rekening houdend met het bovenstaande is het eigenlijk heel normaal dat je tijdens je echtscheiding minder productief bent”, weet Dewinkeler. “Niemand is perfect. De hoge mate en lange duur van stress zorgen dat je vermogen om te plannen en organiseren achteruit gaan.”
“Daarnaast lijdt je gezondheid vaak ook onder de stresssituatie. Je voelt je makkelijker moe en prikkelbaar. Het werk stapelt zich langzaam op, totdat je vastloopt, je ziek moet melden en mogelijk in een burn-out terecht komt.” Onderzoek heeft aangetoond dat werknemers in een echtscheiding een dubbel zo groot verzuim vertonen.
“Het zou goed zijn indien je werk en je werkomgeving tijdens je echtscheidingsproces een soort van rustmoment en rustplaats kunnen betekenen”, vertelt Dewinkeler. “Het geeft een goed gevoel als je naast je woelige thuissituatie ergens terecht kan waar het goed gaat en waar jij je goed voelt.” Daarom volgende tips:
“Veranderen van werk tijdens een echtscheiding lijkt me niet onmiddellijk de beste keuze”, besluit Dewinkeler. “De zee waarin je zwemt is zo troebel dat je niet altijd helder kan denken in deze periode. Belangrijk is wel dat je na een bepaalde periode best nagaat of je job nog wel aanleunt bij jouw waarden en vaardigheden.”
Wat zijn je waarden? Waarin ben je goed? Wat doe je graag? Wat wil je nog ontwikkelen? Logisch dat de antwoorden op deze vragen voor en na de echtscheiding anders zullen zijn.
(id/kv)
Isabelle Dewinkeler is Passion for Work-coach. Ze begeleidt hoogopgeleide 30+ers die worstelen met hun loopbaan. Personal Branding kan hen hierbij helpen. Je leest er meer over in de artikels én het gratis eBook Personal Branding, via www.passionforwork.be.
2 juli 2018Denk je na al die jaren ervaring en de vele succesvolle projecten nog altijd dat je minder goed bent dan je collega’s? Hoog tijd om dat imposter syndrome weg te werken!
Van alle 'rage applyers' geeft bijna de helft (47%) aan dat een toxische werkcultuur hun voornaamste beweegreden is. Hoe ga je daarmee om?
Een job in het onderwijs spreekt nog steeds vele jonge mensen aan. Maar hoeveel verdien je in het onderwijs? En heb je recht op extralegale voordelen?
Verpleegkundige is sinds jaar en dag een knelpuntberoep. Zwaar werk zonder degelijke verloning luidt de mythe. Maar verdient een verpleegkundige echt zo weinig?
Welke belangrijke rol speelt de account manager in het succes van een organisatie? Welk salaris verdient hij/zij? Een overzicht...
Jongeren lijken niet meer in de jobvoetsporen van de vorige generaties te willen treden. Hoe komt dat precies? Een diepe duik in het topic.
Met deze tips lok je je ambitieuze kantje uit z’n schuilplaats en ontdek je waar je écht voor wil gaan!
Zelf je ontslag indienen doe je niet zomaar. Dit zijn de 6 meest voorkomende redenen waarom iemand ontslag neemt...
Als je elke dag met tegenzin naar je werk vertrekt, zoek je best een andere job. Zeker bij deze vier signalen...