Werkplek
Vorige

1 van 667

Volgende
Volgend artikel:

De kracht van neurodiversiteit op de werkvloer

De ideale temperatuur op kantoor?

De ideale temperatuur op kantoor
Op het werk ontstaan al eens discussies over de kantoortemperatuur. De ene werknemer heeft het bitterkoud, terwijl een andere collega het raam openzet omdat hij het te warm heeft. Maar wat is nu de ideale temperatuur om in te werken?

Ideale temperatuur

Uit onderzoek van de Helsinki University of Technology blijkt dat werknemers de beste prestaties leveren bij een temperatuur van 22 graden“Bij die temperatuur kunnen we helder nadenken en voelen we ons zowel fysiek als mentaal goed", zegt Lode Godderis, CEO van preventiedienst IDEWE. 

"Bij iets hogere temperaturen blijven we relatief productief, maar zodra de temperatuur voorbij de 26 graden gaat, wordt het lastig.” Wanneer het warmer is dan 26 graden worden we een stuk slomer en maken we sneller fouten. Ook wanneer de temperatuur onder de 16 graden zakt voelen we ons minder goed, waardoor onze reactiesnelheid daalt en we ons moeilijker kunnen concentreren.

Lees ook: Te koud om te werken?

Wat zegt de wet?

Minimumtemperaturen

De minimum- en maximumtemperaturen op de werkvloer in België liggen wettelijk vast. Hoe koud het exact mag worden in de lokalen van de onderneming hangt af van de aard van het werk. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen zeer licht werk (18°C), licht werk (16°C), halfzwaar werk (14°C), zwaar werk (12°Cen zeer zwaar werk (10°C).

Te koud op kantoor: wat kan je doen?

Maximumwaarden

Ook de maximumwaarden voor de blootstelling aan warmte hangen af van hoe belastend het werk is. Om warme temperaturen te meten, volstaat een gewone thermometer echter niet. Daarom worden warme temperaturen gemeten met een globethermometer die rekening houdt met de luchttemperatuur, de luchtsnelheid en luchtvochtigheid. Deze WBGT-waarden zijn ongeveer 5°C lager dan de temperatuur op een gewone thermometer.

Het gaat om 29 WBGT voor zeer licht/licht werk (zoals secretariaatswerk), 26 WBGT voor middelmatig zwaar werk (bv. timmerwerk), 22 WBGT voor zwaar werk (bv. zagen met de hand) en 18 WBGT voor zeer zwaar werk (zoals het beklimmen van ladders en trappen).  

Temperatuur is dus slechts een deel van het verhaal als we het hebben over het binnenklimaat waarin werknemers moeten werken. "We willen dan liefst ook geen tocht en geen directe blootstelling aan zonlicht en bij voorkeur is de luchtvochtigheid tussen de 40 en 70 procent", aldus Godderis. 

    CHECK: Wanneer is het té warm om te werken?

    (lm) – Bronnen: ACLVB / HLN / IDEWE

    13 augustus 2024
    Anderen bekeken ook