12 gouden tips om rugklachten en co te vermijden
Heb je vaak last van je rug? Je bent zeker niet de enige. Of je nu de hele dag zittend of staand werk doet, met deze tips vermijd of verminder je rugpijn.
Kan je de zithoogte van de stoel aanpassen aan je lichaamslengte? Want dat is belangrijk om geen pijn te krijgen na urenlang zitten. Je benen vormen het beste een hoek van 90 graden. Zorg dat je voeten stevig op de grond staan, ook als je naar achter leunt.
Bureaustoelen worden in tal van materialen gemaakt. Maak de juiste afweging tussen comfort, onderhoudsgemak en bescherming. Neem er een die gemaakt is uit kwaliteitsmaterialen, en robuust genoeg is om de (langdurige) belasting aan te kunnen. Ook over de bekleding van de stoel denk je best na. De ideale bureaustoel heeft een ademende stof, die gemakkelijk te onderhouden is. Altijd handig als je per ongeluk koffie of thee morst.
Extra: Zo maak je de werkvloer ergonomischer
Let erop dat de bureaustoel een vijfsterrenkruisvoet heeft. De vijf steunpunten van de draaibare voet liggen bovendien op een cirkel die minstens een vijfde groter is dan de maximale zitdiepte. Dat zorgt voor stabiliteit. Let ook op de wielen. Die moeten aangepast zijn aan de vloer waarop de stoel gebruikt wordt. Zo kan je soepel rijden op de stoel zonder dat je je rug belast.
Is de rugleuning van je stoel beweeglijk? Vaak staan de rugleuningen van een gewone bureaustoel vast. Bij een ergonomische stoel kan je die vastzetten of los laten staan. De rugleuning neemt de houding van je rug aan, en ondersteunt die. Het is belangrijk dat de leuning anatomisch voorgevormd is. Je rug krijgt dan de perfecte steun, en de druk wordt op je wervelkolom verspreid en opgevangen.
Ergonomie: 'Bureaustoel instellen zoals chauffeur van auto dat doet'
Dat is best voorgevormd om de druk op je dijbenen te verlichten. Is de zitdiepte bovendien verstelbaar? Als het zitvlak te diep is, wordt de rug belast en de maag ingedrukt. Bij een correcte zitdiepte wordt je gestimuleerd om goed rechtop te zitten.
De ideale bureaustoel heeft korte en verstelbare armsteunen. Sommige armsteunen kan je zelfs in de hoogte, breedte en diepte aanpassen.
Ontdek: Hoe zit je gezond achter je pc?
Hoe langer je zittend werkt, hoe belangrijker het is om een ergonomische stoel op jouw maat te kopen. Anders neem je een verkeerde houding aan en krijg je lichamelijke klachten. Een goede bureaustoel kan je beste vriend worden en zorgen voor een goede doorbloeding en ademhaling.
Lees ook: 5 tips voor een ergonomische thuiswerkplek
(mr)
15 november 2021Heb je vaak last van je rug? Je bent zeker niet de enige. Of je nu de hele dag zittend of staand werk doet, met deze tips vermijd of verminder je rugpijn.
Werkplekken zijn steeds meer gericht op de mens en zijn gezondheid. Al zijn er nog aandachtspunten.
Ben je het beu om de hele dag aan je bureau te zitten? Dan zijn deze 7 sta-bureaus ongetwijfeld iets voor jou. Welke zou jij kiezen?
Van ’s ochtends tot ’s avonds aan je computerscherm gekluisterd zitten, om later in de zetel te ploffen: een Belg zit gemiddeld 6 uur en 39 minuten per dag...
Gebruikers van flexibele werkplekken hebben wel eens fysieke klachten, toch sporten en drinken ze meer dan gemiddeld.
Thuiswerken zit in de lift. Dit biedt meestal tal van voordelen, al is de thuiswerkplek niet altijd even goed uitgerust als op kantoor.
Onze werkplek verandert voortdurend. Maar wat is nu eigenlijk de ideale werkomgeving? Professor Veerle Hermans geeft tips...
Van thuis uit werken, allemaal goed en wel, maar het risico bestaat dat we dan een pak minder bewegen. Nochtans is dat niet zo moeilijk.
Steeds vaker wordt er bij het inrichten van kantoren rekening gehouden met ergonomie en de mogelijkheid om actief te bewegen. Zoals op volgende 3 manieren, bijvoorbeeld...