Met welke studiekeuze ben je jobzeker?
Wat ga je studeren? Volg je je hart en is je kans op werk een zorg voor later, of kies je in functie van de arbeidsmarkt? En welke studies kies je dan best?
De bedrijfswagen ontsnapt niet aan de crisis. Meer dan de helft van de werknemers met een bedrijfswagen voelt dat er beknibbeld wordt op het favoriete extralegale voordeel. Chauffeurs moeten vooral langer met dezelfde bedrijfswagen blijven rijden, al kan die maatregel wel op heel wat begrip rekenen. Maar dit is de enige maatregel.
Dat blijkt uit een onderzoek van Jobat en onderzoeksbureau Profacts.
Naast langere looptijden besparen bedrijven ook op het wagenpark door het aanbod in te perken of door voertuigen uit een lagere prijsklasse aan te bieden.
“Contractverlengingen gebeuren vaak op vraag van de leasingmaatschappijen zelf”, reageert Joost Kaesemans van Febiac. “Die verliezen momenteel veel geld aan wagens die einde contract zijn en moeten verkocht worden op een ingestorte tweedehandsmarkt. Maar ook je werkgever kijkt naar zijn centen. Alles waarop bespaard kan worden, passeert daarbij de revue, dus ook de firmawagens.”
Toch blijft de bedrijfswagen voor heel wat werknemers een statussymbool. Veelzeggend is dat de helft van wie met een bedrijfswagen rijdt zich in een wagen nestelt die hij zich privé niet kan veroorloven.
Voor die ‘droomwagen’ schuiven we de zorg voor het milieu overigens graag even aan de kant. Het bewijs: twee derde van de respondenten kon kiezen voor een ecologische wagen. Slechts een derde van hen hapte toe.
Vier op tien werknemers zeggen meer kilometers af te malen sinds ze over een bedrijfswagen beschikken. Privégebruik is daarbij een van de grootste oorzaken.
12 augustus 2019Wat ga je studeren? Volg je je hart en is je kans op werk een zorg voor later, of kies je in functie van de arbeidsmarkt? En welke studies kies je dan best?
Ascento-directeur Geert Volders pleit voor een bredere blik op interne mobiliteit en het beter managen van talent van eigen vloer.
42,1 procent van de Belgische werknemers verwacht dit jaar een loonsverhoging die meer doet dan alleen de inflatie compenseren. Dat blijkt uit onderzoek.
Twee derde van de kleuters zal later een beroep uitoefenen dat vandaag nog niet bestaat. Hoe kun je dan kiezen voor de juiste opleiding?
Er is geen tekort meer aan boekhouders en schilders. Dat blijkt uit de lijst met knelpuntberoepen van VDAB. Technici en zorgverleners blijven zorgenkindjes.
Een op de drie werknemers geeft toe dat de verhoudingen tussen collega's vandaag meer gespannen staan dan vorig jaar. Collega's worden stilaan concurrenten.
De stijgende pensioenlasten brengen steden en gemeenten in financieel nauwe schoenen. Heel wat besturen plannen besparingen. De impact op het personeel?
Is dit het nu? Heeft het leven niet meer te bieden dan deze saaie job? Wie zichzelf deze vragen vaak stelt, heeft misschien last van een midcarrièrecrisis.
Niets zo leuk op het werk als weten dat je baas je vertrouwt. Maar hoe kom je terecht in dat heerlijke stadium? Wij hebben 4 tips...