Thuiswerken
Vorige

1 van 283

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel euro bespaar je dankzij hybride werken?

De 10 grootste vooroordelen over thuiswerk op een rij

Thuiswerken heeft heel wat voordelen voor jezelf én de maatschappij, zoals minder files en baas zijn over de indeling van je werkdag. Toch staan nog heel wat werkgevers er afkerig tegenover, en krijgt een thuiswerker af te rekenen met heel wat vooroordelen van bazen, vrienden en collega’s.

Wanneer thuiswerken niet in de bedrijfscultuur zit, is de kans groot dat er bij je collega’s of baas de perceptie heerst dat je als thuiswerker ‘profiteert van de situatie’. Toch spreekt het idee om vanuit je bed meteen aan het werk te kunnen in plaats van eerst uren de files te moeten trotseren zelfs de meest traditionele CEO aan. Bovendien moeten de meeste managers stiekem toegeven dat de constante werkonderbrekingen op kantoor ten koste gaan van de productiviteit.

België telt meer dan 500.000 werknemers die gedeeltelijk of altijd thuiswerken. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van de federale minister van Werk. Daarmee kan 14,1 procent van de arbeidspopulatie terugvallen op thuiswerk. Dat aantal zal enkel maar stijgen in de toekomst, en toch bestaan er nog veel vooroordelen over thuiswerk. Thuiswerken wordt nog steeds niet volledig omarmd door de meeste managers en heel wat collega’s en klanten. Dat heeft meestal met vooroordelen te maken...

Dit zijn de 10 grootste vooroordelen over thuiswerk...

1. Je bent niet goed bereikbaar

Veel mensen gaan er nog van uit dat iemand die thuiswerkt niet echt aan het werk is. Dit moet je dus counteren door duidelijk te communiceren over wat je van plan bent te doen en wat je hebt verwezenlijkt. Wees hier heel open in, het is de enige manier om vooroordelen de wereld uit te helpen.

Zorg ervoor dat je ook steeds bereikbaar bent wanneer je thuiswerkt. Als een collega je opbelt of een mailtje stuurt en geen antwoord krijgt, ziet hij dit al snel als een bevestiging van zijn negatieve vooroordelen.

2. Vrienden en familie mogen je storen

Buren, vrienden, kennissen of gezinsleden denken dat je gewoon thuiszit en niet hoeft te werken. Zij blijven daarom net zoals vroeger binnenspringen voor een leuke koffieklets. Je kinderen zijn zo blij dat mama of papa thuis is dat ze om de haverklap je bureau binnenlopen en extra aandacht vragen.

3. Is het eten nog niet gereed?

Je partner komt thuis van zijn werk en vraagt zich af waarom het eten nog niet klaar is. Je bent toch de hele dag thuis geweest? En de vuile ontbijtborden staan ook nog op het aanrecht!?

4. Je kinderen mogen ook op je pc werken

Wanneer je even een pauze hebt, nemen je kinderen of partner vliegensvlug je plaats achter de pc in en checken ze hun mail. Zonder jouw tussenkomst wordt die 10 minuten pauze al snel een uur.

5. Je verdient 30 euro per uur, zo veel?

Als freelancer krijg via je netwerk opdrachten, en mensen vragen zich af waarom je 30 euro per uur aanrekent. Je werkt toch thuis? Een totale misvatting: 30 euro is nog weinig als je als zelfstandige je brood wil verdienen. Als je ziek bent of vakantie hebt, verdien je niets. Ook je pensioen is niet om over naar huis te schrijven.

6. Waarom heb je een onthaalmoeder nodig?

Vrienden kunnen wel eens raar opkijken als je als thuiswerkende moeder of vader je baby naar een onthaalmoeder brengt terwijl je toch thuis bent.

7. Je werkt op je pantoffels en in je pyjama

Veel mensen denken dat wie thuiswerkt maar wat aanmoddert en ’s morgens in z’n pyjama rustig achter zijn pc zit. Bestempeld worden als zogenaamde pyjamawerkers, is voor freelancers bijvoorbeeld het meest courante vooroordeel dat over hun statuut de ronde doet. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Crunch Accouting, die een groep van bijna driehonderd Britse freelancers uit sectoren zoals de informatica, de journalistiek en de designwereld ondervroeg. Daarbij gaf 35% aan dat freelancers nog altijd als pyjama-werkers worden bestempeld.

8. Je hebt een gebrek aan ambitie

Veel managers blijken nog steeds sceptisch te staan tegenover thuiswerkers, die ze ongemotiveerd, lastig en moeilijk bereikbaar vinden. Of erger nog: de managers verwijten hen een gebrek aan ambitie.

Uit onderzoek van wervings- en selectiebureau Korn/Ferry International bleek dat bijna tweederde van de leidinggevenden thuiswerkers als minder ambitieus beschouwt dan hun collega's op kantoor. Daar staat tegenover dat bijna de helft van de leidinggevenden graag regelmatig thuis zou werken. Meer dan driekwart moest bovendien toegeven dat thuiswerkers net zo productief of zelfs productiever zijn dan kantoorwerkers.

9. Je bent asociaal

Bijna een derde van de door hen ondervraagde managers heeft moeite met het ontbreken van persoonlijk contact met thuiswerkers. Maar misschien is het eerder de angst geen controle te hebben over de werknemers en hun productiviteit die een rol speelt. Maar wie wekelijks een of twee dagen thuiswerkt, hoeft heus niet te vrezen een kluizenaar te worden, dan kom je nog genoeg onder de mensen.

10. Bron van miscommunicatie

Bijna tweederde had weleens last gehad van miscommunicatie als er met thuiswerkers dingen besproken werden via de telefoon of e-mail. Maar dat kan evengoed voorvallen als je mailt met een collega die een verdieping hoger of lager zit.

(mr) - Bron: Thuiswerkgids.be, Express.be & Managersonline.nl  

27 september 2019
Anderen bekeken ook