Stress
Vorige

1 van 511

Volgende
Volgend artikel:

Vijf tips om stressvrij op vakantie te gaan

Dé grootste stressfactor op de werkvloer?

grootste stressfactor op de werkvloer
Last van stress tijdens het werk? Je bent niet alleen: volgens een Europees onderzoek voelt 89% van de werknemers zich soms gestresseerd op de werkvloer. De redenen kunnen divers zijn, al wordt één bepaalde factor wel verrassend vaak aangehaald…

Positieve versus negatieve stress

Stress hoeft niet per se altijd negatief te zijn. Zo kan een gezonde portie stress voor de nodige adrenaline zorgen die je in de juiste mood brengt om opdrachten of projecten succesvol af te werken. Toch is te veel stress ook niet goed. Negatieve of chronische stress kan namelijk voor heel wat fysieke en psychische problemen zorgen zoals hartkloppingen, slapeloosheid, een hoge bloeddruk en sombere, negatieve gedachten.

Voor je eigen gezondheid is het dus belangrijk om het stressgehalte op het werk goed in het oog te houden en op tijd je grenzen te stellen of aan de noodrem te trekken.

Last van deze kwaaltjes? Stress kan de oorzaak zijn!

Opvallende stressfactoren

Toegeven dat je last hebt van werkgerelateerde stress is al lang geen taboe meer. Uit een Europees onderzoek van rekruteringsbedrijf Page Personnel blijkt dan ook dat meer dan de helft van de werknemers soms overweegt om van job te veranderen door het teveel aan werkstress. 20% van de ondervraagde werknemers houdt het niet alleen bij woorden maar verandert daadwerkelijk van job.

Niet zozeer de hoge werkdruk (28,6%) of de onevenwichtige werk-privébalans (26,2%) zijn factoren die mensen doen veranderen van job, vooral een gebrek aan erkenning (39%) is dé stressfactor om ontslag te nemen en andere professionele oorden op te zoeken.

Werkgerelateerde stress verminderen? Enkele wetenschappelijk onderbouwde tips

Olivier Dufour, Senior Executive Director van Page Personnel: “We zien een toenemende tendens van mensen die hun job opzeggen omwille van stress. Stress op het werk kan soms zo’n grote proporties aannemen dat mensen het niet los kunnen laten wanneer ze naar huis gaan, waardoor er een constante sluimerende stress aanwezig is.”

“Het is logisch dat dat gebeurt, want met onze smartphones zijn we te allen tijde geconnecteerd, zelfs op momenten dat we dat eigenlijk niet willen zijn”, gaat Dufour verder. “Dat staat haaks op de steeds grotere nood aan een goede work-life balance. Wanneer die balans helemaal naar work overslaat, is de jongere generatie veel minder terughoudend om de baan effectief op te zeggen. Daar is ook steeds minder schaamte over.”

Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!

Sollicitatiestress

Ook werkzoekenden hebben tijdens de zoektocht naar werk last van stress. De meest opvallende stressfactoren hier zijn het gebrek aan feedback (53,8%), de openlijke afwijzing (39,9%) en de onzekerheid over de toekomst (36%).

“Een gebrek aan feedback kan veel vragen oproepen bij kandidaten. ‘Waarom werd ik afgewezen?’ ‘Wat deed ik precies verkeerd?’ ‘Hoe kan ik het volgende keer beter doen?’ En dat brengt vaak meer stress met zich mee”, besluit Dufour. “We zijn bovendien zo gewend aan een constante stroom van feedback door sociale netwerken, dat een gebrek daaraan ons heel wat stress geeft. Een afwijzing is pijnlijk, maar wel duidelijk.”

TEST: Hoe stressbestendig ben jij?

(fd)

2 juni 2024
Anderen bekeken ook