De Gentse Groendienst telt 22 teams groenonderhoud die elk een bepaalde zone onderhouden. Tom: “Mijn vast team is onderhoudsteam Wondelgem, toevallig ook mijn woonplaats. Wat we doen: bermgroen onderhouden, hagen scheren, onkruid wieden, bladeren verwijderen … voor de grasperken plannen we de maaiers in van het centrale team maaibeheer van de Groendienst. De taken zijn heel seizoensgebonden en daar krijg je altijd de juiste uitrusting voor, zoals weerbestendige werkkledij. Binnenkort komt het plantseizoen er weer aan en gaan we bomen planten. Dan ben ik meer bezig met aanleg dan met onderhoud.”
Als meewerkend leidinggevende voor de Gentse Groendienst werk je autonoom en leid je zelf een team van 6 tot 9 medewerkers. “Coaching en opleiding zijn dus ook een belangrijk onderdeel van de job”, zegt collega Steven. Hij werkt al vijf jaar voor de Groendienst waarvan vier als leidinggevende van een team. “Daarvoor werkte ik ook voor de Stad, maar dan als museummedewerker. Ik ben beeldhouwer van opleiding”, knikt hij bij het zien van onze verbaasde blik. “Maar ik heb wel groene vingers en ik leerde snel technische zaken.”
Tijdens de selectie is er eerst een intakegesprek om je motivatie te peilen. “Tijdens een praktijktest moest ik een veldje aanplanten en er is ook een bevraging over werken met machines. Twee maanden later mocht ik starten.”
Collega Tom heeft een diploma tuinaanleg en -onderhoud en werkte voordien in de privétuinbouw. “De Stad staat helemaal anders tegenover groen dan wat de privésector verwacht van een tuinier”, legt hij uit. “Hier ben je bezig met natuur en biodiversiteit. Wil je meteen starten als meewerkend leidinggevende, dan moet je daar inderdaad wel één en ander over weten.”
Heb jij passie voor groen en leidinggeven? Solliciteer als meewerkend leidinggevende groenbeheer bij Stad Gent.”
Bij de Gentse Groendienst is geen dag hetzelfde, maar sommige dagen zijn bijzonder. Tom: “Zoals toen we het terrein vrijmaakten tussen een betoncentrale en een stuk bos. Dat was hard en vuil werk, maar we hebben dat als team heel goed gedaan. Steven pikt in: “Werken met de natuur is werken met de seizoenen. Vroeger had Gent veel meer bloemenperken, terwijl we nu mikken op planten die warme zomers aankunnen en natte winters en die goed zijn voor de biodiversiteit. Harmonisch Park- en Groenbeheer (HPG) staat centraal, we beheren met zorg voor de natuur, maar ook voor diegenen die ons openbaar groen gebruiken. Mee mogen werken aan die evolutie vind ik fantastisch.”
Steven en Tom staan in contact met de landschapsarchitecten van de Groendienst, maar ook met buurtbewoners. Tom: “Laten we ergens het gras groeien, dan volgen er meteen vragen van de buurt. We merken wel dat sensibiliseringscampagnes als Maai Mei Niet helpen. In deze job ben je het gezicht van de Stad en dat merk je soms wel (lacht), maar er zijn volop opleidingen over communiceren met de burger. En met het hele team zijn wij de ogen en oren voor wat er leeft.”
Bij de Groendienst werk je voor de overheid: goed nieuws voor je work-lifebalans. Steven: “Een vast contract vind ik een verademing, dat biedt zekerheid. Daarnaast heb je een ruim pakket vakantie- en compensatiedagen. We werken ook met glijdende uren: je kan bijvoorbeeld vroeg starten en op tijd stoppen om je kinderen van school te halen. Weekendwerk zoals de aanplant van het geboortebos is uitzonderlijk en wordt vooraf aangevraagd. Je krijgt er ook compensatie voor.” Tom besluit: “Stel je jezelf flexibel op, dan is de Stad zelf de meest flexibele werkgever. Maar als meewerkend leidinggevende hangt alles af van je goesting om met mensen te werken en je team te ondersteunen. Het team is de motor. Als die gesmeerd loopt, gaat de rest vanzelf.”
Op zoek naar de juiste werk-privé balans én zin om samen met Tom en Steven mee te werken aan verandering? Solliciteer als meewerkend leidinggevende groenbeheer en maak mee het verschil in het groenbeheer.
Ontvang nieuwe 'Stad Gent ' jobs meteen in je mailbox.