1 op 5 werknemers is burn-out nabij
Ben jij immuun voor een burn-out? Denk niet dat het jou nooit kan overkomen, want het aantal werknemers dat uitvalt door een burn-out stijgt elk jaar.
Het programma om eigen werknemers coachingtaken te laten opnemen, bestaat bij VDAB al sinds 2009. “Het gaat om werknemers die zelf aangeven dat ze daarvoor interesse hebben”, zegt Evelyne.
“Voor 90 procent van hun tijd voeren ze gewoon hun job uit, 10 procent mogen ze besteden aan coachingtaken en opleidingen hierrond. Wie wil beginnen, vraagt de toestemming aan zijn directe leidinggevende, volgt een opleiding, krijgt een certificaat en kan starten. Alle opleidingen en vervolgopleidingen worden door VDAB betaald.”
Lees ook: Hoeveel dagen opleiding krijg jij?
Coaching is ook een taak die elke werknemer van VDAB op zich kan nemen. Eerst waren het vooral leidinggevenden die gebruik maken van een coach, maar VDAB vindt het belangrijk om dit in alle geledingen van het bedrijf in te voeren. “Ondertussen maken medewerkers in zowat alle functies gebruik van een coach. We merken trouwens dat heel veel mensen graag coach willen worden. De opleidingen zitten heel snel vol”, geeft Evelyne nog mee.
Dat het coachingprogramma een succes is hoeft ook niet te verbazen, aldus Adilia. “Wie bij VDAB werkt, heeft meestal sowieso interesse in de mens. Coaching is daar een speerpunt van. Het is fijn om te doen en het geeft afwisseling. Momenteel zijn er bij ons een kleine 50 actieve coaches aan de slag. Ik zeg ‘actieve’, omdat er meer mensen zijn met een certificaat, maar niet iedereen heeft de tijd om de coachingtaken op te nemen. Wat het aantal coachees betreft: dat zijn er momenteel zowat 300 per jaar.”
Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?
Alles wat tussen coach en coachee verteld wordt, blijft uiteraard strikt vertrouwelijk, benadrukt Evelyne. “Natuurlijk kan de coach, als dat nodig is, doorverwijzen naar gespecialiseerde professionele hulp, zoals een psycholoog of een conflictbemiddelaar. Het is trouwens ook niet aan de coach om echte interventies op de werkvloer te doen. Daarvoor hebben we bijvoorbeeld ook nog altijd vertrouwenspersonen.”
Coaches worden ingezet voor diverse uitdagingen. Adilia: “Dat gaat bijvoorbeeld over omgaan met medewerkers die minder goed presteren, feedback geven, omgaan met collega’s of leren ‘neen’ te zeggen. Veel coachvragen gaan tegenwoordig ook over stress en burn-out. Daar zet VDAB extra op in, door een groep specifiek opgeleide stress- en burn-outcoaches. Het programma is een win-winsituatie voor alle betrokkenen. De medewerkers krijgen er een aangename, zinvolle taak bij, VDAB krijgt betere en sterkere medewerkers die graag bij ons werken én de coach- en feedbackcultuur wordt sterker.”
Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids
(Frederic Petitjean) - Bron: Go for happy Magazine
13 juni 2024Ben jij immuun voor een burn-out? Denk niet dat het jou nooit kan overkomen, want het aantal werknemers dat uitvalt door een burn-out stijgt elk jaar.
Denk je aan een nieuwe job, maar ben je er een tijdje uit geweest? Initiatieven zoals werkplekleren kunnen dienen als springplank naar een job.
De Belgische bediende volgt gemiddeld 3,4 dagen opleiding per jaar. Dit ligt onder de huidige verplichting van 4 dagen. Hoe jonger, hoe meer opleiding.
De overgrote meerderheid van de jongeren vertoont symptomen van een burn-out, en niet elke werkgever speelt hier even goed op in...
Duurzaamheid op het gebied van corporate wellbeing gaat verder dan alleen het aanbieden van wellbeingprogramma's en fitnessruimtes op de werkvloer...
Op emoties hebben we weinig vat, maar ze hebben wel veel invloed op onze werkzaamheden. Hoe ga je daar best mee om?
Volgens onderzoek voelt 89% van de werknemers zich soms gestresseerd op de werkvloer. De redenen kunnen divers zijn, al wordt één factor wel verrassend vaak aangehaald…
Tijdens de werkuren betaald verlof krijgen om je bij te scholen of om een opleiding te volgen: onder bepaalde voorwaarden kan het.
Wie dacht dat met het behalen van zijn of haar diploma de kous af was, heeft het mis: levenslang leren is dé manier om alles uit je carrière te halen.