5 tips voor minder stress en meer zelfzorg
De eerste voorwaarde om minder stress te ervaren is ... zelfzorg. Daarom: 5 tips als eerste stap naar meer zorg én respect voor jezelf.
Op m’n negentiende zat ik in een tweestrijd. Ik wou zowel spuitgast als acteur worden. Gevolg: ik schreef me bij Studio Herman Teirlinck én bij de brandweer in Leuven in voor een toelatingsexamen. De test aan de toneelschool kwam eerst en toen bleek dat ik daar mocht beginnen studeren, ben ik daar maar meteen voor gegaan. Maar mocht nu morgen om een of andere reden mijn carrière als acteur en zanger stoppen, dan zou ik met plezier terug bij de brandweer aankloppen.
Rampen als 9/11 en Ghislenghien hebben bewezen dat het beroep van brandweerman niet zonder risico is. Soms moeten die spuitgasten, zoals spoedartsen, beslissen wie ze redden en wie niet. Hoe verschrikkelijk hard dat ook moet zijn, dat neem je erbij. Mij zou het alvast niet tegenhouden. Een brandend huis is nooit veilig, dat weet je op voorhand.
Vorig jaar beleefde ik een van de mooiste dagen van mijn leven. Het programma Volt vroeg of ik een dag opleiding bij de brandweer wou volgen. Een buitenkansje waar je als gewone burger enkel van kan dromen. Ik moest leren blussen volgens de Shark-methode. Daarmee maak je als het ware een scherm van water rond jezelf.
Tijdens een oefening moest ik in een container stappen die in lichterlaaie stond. Het was er achthonderd graden, ik zag geen hand voor mijn ogen en wist dat alles rondom me elk moment in brand kon schieten. Dat gaf een vreemd, claustrofobisch gevoel. En dan is het in zo’n container nog redelijk makkelijk: je moet gewoon rechtdoor lopen. Een onbekend huis in de fik binnenstappen, dat moet pas beangstigend zijn. Sinds die dag weet ik ook dat het spuiten zelf ontzettend moeilijk is. Er zit zoveel druk achter die straal dat je een terugslag krijgt. En je moet opletten dat je met die enorme kracht geen raam aan diggelen spuit, wat de zuurstoftoevoer zou doen toenemen en het vuur aanwakkert.
Als ik rondtrek met de rugzak, maak ik nog het liefst een kookvuurtje met sprokkelhout. Eerst klooien om het in gang te krijgen en vervolgens de euforie als het finaal vertrokken is, daar gaat niets boven. Eigenlijk ben ik altijd al gefascineerd geweest door vuur en hoe je er controle over kan krijgen. Alle oerelementen intrigeren me. Als de natuur het roer overneemt, wordt een mens daar stil van.
(pvd)
22 oktober 2012Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De eerste voorwaarde om minder stress te ervaren is ... zelfzorg. Daarom: 5 tips als eerste stap naar meer zorg én respect voor jezelf.
Of je baas je mag vragen om in het weekend te werken, hangt vooral af van de vraag of je onder de toepassing van de arbeidsduurreglementering valt...
Wanda zet haar passie in voor het welzijn van Brusselaars: “Je maakt impact”
Het aantal woon-werkongevallen is de laatste jaren in stijgende lijn. Vooral ‘s ochtends kun je maar best uit je doppen kijken op de weg...
Het land waarin je werkt maakt nogal veel verschil. Vrouwen ondervinden in sommige landen namelijk meer genderdiscriminatie dan hun mannelijke collega’s...
Katrien vertelt over haar job als kantoordirectrice bij KBC Brussels.
Een pas uitgereikte Nobelprijs doet de aandacht voor de loonkloof tussen man en vrouw opflakkeren. Die blijkt nergens zo klein als bij ons.
Dankzij Cederic en zijn team hebben Gentenaren en bezoekers het nooit te warm of te koud in de 110 themagebouwen van de stad. “De blik achter de schermen, de sfeer en de goede werk-privébalans maken dit een heel toffe job.”
Welke extralegale voordelen zitten in de lift … en zitten er ook gekke tussen? We zoeken het uit.