Winkelmanagers Hanne (37) en Afi (39) werken bij Colruyt Group: “De winkel is mijn tweede thuis”
Hanne en Afi zijn winkelmanagers bij Colruyt Group, ze getuigen over hun afwisselende job.
Als kind was ik niet van het raam weg te slaan als de vuilniskar eraan kwam. Sensatie: het was de grootste wagen die door onze straat in Zwijndrecht reed. En dan die grote, sterke mannen die met veel flair de vuilzakken in de muil van de vrachtwagen zwierden. Als ze hun mouwen hadden opgestroopt, kon je hun spieren zien. Echte venten waren dat. Als ietwat mollig kind droomde ik van zo’n atletisch lichaam.
De beste job had de chauffeur, zo leek me. Hij mocht niet te traag, maar zeker ook niet te snel rijden. Hij had de tijd om rond te kijken. Soms hadden we oogcontact. Ik hoopte vurig dat hij in mijn blik mijn respect voor hem zag. Tegenwoordig wordt in mijn buurt het afval ’s nachts opgehaald. Bijzonder jammer: de kinderen van nu wordt een schouwspel ontnomen. Op die manier verdwijnt er een stukje erfgoed.
Door de ogen van een volwassene lijkt het een pak minder sexy. Als ik nu achter een vuilniswagen hang en daardoor opgehouden word, klaag ik steen en been. De affiches die sinds kort in Antwerpen hangen, hebben gelukkig weer mijn ogen geopend. Bij het portret van een vuilnisman staat: “Elke dag haal ik drie ton op”. Mensen onderschatten dit beroep. Net als dat van straatveger trouwens. Een tijdje geleden was het feest in mijn straat. Op het einde van de dag was ze bedolven onder het zand. De ochtend erop was alle troep verdwenen. Straatvegers en vuilnismannen ruimen onze rotzooi op. Wat als die mensen niet zouden bestaan?
Vlamingen willen niet meer door weer en wind achter de vuilniskar lopen. Zoals met heel wat banen die minder gewaardeerd worden, nemen de migranten het over. Ik sprak laatst een autochtone taxichauffeur in Brussel. “Ik ben een van de laatste Belgen die dit doet”, zei hij. “Vijftien jaar geleden kwamen de Turken, daarna de Oost-Europeanen en nu is het de beurt aan de Afrikanen.” De gastarbeiders die hier al lang zijn, bedanken nu ook al voor jobs als taxichauffeur of vuilnisman. Toch blijft mijn respect voor mensen die letterlijk hard werken groot. Uiteraard ben ik ook wel eens moe van de stress, maar fysiek zie ik nooit af. Ik ben al een wrak als ik enkele uren heb verbouwd, stel je voor.
16 juli 2009Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Hanne en Afi zijn winkelmanagers bij Colruyt Group, ze getuigen over hun afwisselende job.
Show me the money! Of toch eerder iets anders? Wie van job verandert, doet dat niet altijd om alleen maar meer geld te verdienen...
Soms zitten mensen niet op de juiste plaats. Een typisch voorbeeld daarvan is de baas die bovenaan de ladder staat, maar niet capabel is. Klinkt bekend?
Overmatige werkdruk kan stress veroorzaken, maar met de juiste mindset kunnen er ook voordelen zijn. Welke? Dat lees je hier.
Een bore-out is het omgekeerde van een burn-out, maar is veel minder bekend. Nochtans is het even erg voor je gezondheid. Wat is het? Wat kan je doen?
Hoe je het ook draait of keert, kleding kan je carrière beïnvloeden. Positief of negatief: de medaille heeft twee kanten in dit verhaal...
Sta je aan de start van je carrière of wil je je loopbaan een nieuwe wending geven? Mogelijk is werken in chemie, kunststoffen, farma en biotech een goed idee.
De verpleegkundige is goed voor ruim een kwart van alle openstaande jobs in de zorgsector. Maar tegelijk telt de sector ook heel wat niet-zorgjobs.
Een makelaar helpt je bij de waardebepaling van een woning en bij het vinden van de juiste (ver)koper. Maar wat doet zo iemand nog? En wat verdient hij/zij?