Go for happy
Vorige

1 van 746

Volgende
Volgend artikel:

Een kijkje in de tas van young graduates

Mede mogelijk gemaakt door: VDAB

De deur van het Loopbaanhuis staat altijd open

deur staat open
Het Loopbaanhuis is een laagdrempelig digitaal platform met verschillende tools voor VDAB-medewerkers.
VDAB zorgt als arbeidsbemiddelaar voor de loopbanen van miljoenen Vlamingen, maar hoe doen ze dat voor de eigen medewerkers?

“We leven in een complexe en snel veranderende wereld en vragen steeds meer flexibiliteit en aanpassingsvermogen van onze medewerkers”, stelt Inge Deblaere, personeelsdirecteur VDAB. “Het is lang niet zeker dat je job er morgen nog hetzelfde uitziet. We evolueren dus van ‘jobzekerheid’ naar ‘loopbaanzekerheid’.”

VDAB streeft volgens haar naar geëngageerde, flexibele medewerkers met een grote loopbaanveerkracht. “Daarvoor hebben we het Loopbaanhuis opgericht: een digitaal platform waarop we verschillende tools aanbieden voor medewerkers die hun zelfkennis willen vergroten, een nieuwe wending aan hun eigen loopbaan willen geven of zich moeten of willen heroriënteren door organisatiebeslissingen.”

Lees ook: Ben jij een medewerker of een werknemer?

Wat is het opzet?

“We dagen onze medewerkers dus uit om na te denken over hun loopbaan, de organisatie en de context. Wie wil, kan daarbij een beroep doen op een interne loopbaanbegeleider of één van onze gecertificeerde persoonlijke coaches”, vertelt Deblaere. “Net als bij onze externe klanten kiezen we voor een laagdrempelig digitaal platform dat voor elke medewerker toegankelijk is, om indien nodig verder te gaan met persoonlijke begeleiding.”

Een loopbaan kan alleen maar duurzaam zijn wanneer je als medewerker helemaal mee bent met nieuwe ontwikkelingen. “Dat begint al bij de start van de loopbaan. Iedereen bij VDAB krijgt een grondige startopleiding waarin je, ongeacht je functie, de organisatie leert kennen en meteen ook weet hoe je je loopbaan zelf in handen neemt”, stelt ze.

“Naast een sterk uitgebouwd intern opleidingsaanbod zorgen we ervoor dat medewerkers via loopbaancampussen bijblijven in hun eigen job en klaar zijn voor de toekomst.”

Neem je loopbaan zélf in handen: 6 tips
VDAB_Loopbaanhuis

Re-integratie

Speciale aandacht gaat ook naar re-integratie. “Vlaanderen telt vandaag te veel langdurig zieken. We zien dus ook wel VDAB-medewerkers uitvallen. Door het aanbod van training in veerkracht en welzijnsgesprekken met medewerkers en leidinggevenden proberen we dat zo veel mogelijk te voorkomen”, vertelt ze.

“We stimuleren onze leidinggevenden om aandacht te hebben voor het welzijn van de medewerkers en trainen hen in het voeren van welzijns- en loopbaangesprekken. Wie stress ervaart in zijn of haar job kan een beroep doen op een stress- of burn-outcoach. Zo trachten we op tijd in te grijpen.”

Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids

Terugkeren naar de werkvloer na langdurige ziekte is niet evident. “Daarom voorzien we re-integratiebegeleiders die de medewerker stap voor stap begeleiden bij hun terugkeer, al vanaf zes weken afwezigheid. Samen kijken we naar nieuwe kansen en zoeken we oplossingen voor elke hindernis die de terugkeer kan belemmeren.”

Of hoe VDAB ook voor eigen deur veegt. “We werken elke dag hard om in Vlaanderen een tewerkstellingsgraad van 80 procent te bereiken. Dat kunnen we natuurlijk alleen maar door zelf aandacht te hebben voor de noden van onze eigen medewerkers. We willen daar een voorbeeld in zijn.”

Extra: Wanneer heb jij recht op aangepast werk?

(William Visterin) - Bron: Go for happy! Magazine

29 oktober 2024
Anderen bekeken ook