Solliciteren
Vorige

1 van 770

Volgende
Volgend artikel:

Tientallen werkgevers zoeken nieuw talent in Aalst

De creatieve generalist: Wat als je alles graag doet?

Silvia Derom

Silvia Derom: “De meerderheid is eigenlijk generalist, de échte specialisten zijn in de minderheid.”

Dokter, piloot, lerares of politieman: velen van ons wisten als kind al wat ze wilden worden. Onze maatschappij richt zich dan ook heel erg op specialisten. Maar wat als je veel kunt en vooral: veel dingen graag doet. Misschien ben jij dan ook een multipotential of creatieve generalist? We spreken over het fenomeen met coach Silvia Derom, die er zich al jaren in specialiseert.

Wat hebben Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Steve Jobs en Florence Nightingale met elkaar gemeen? Het waren allemaal creatieve generalisten. “Ze zijn van alle tijden, leeftijden en culturen”, vertelt Silvia Derom. “Doorgedreven specialisme zien we trouwens pas opduiken op het einde van de achttiende eeuw toen productieprocessen werden geoptimaliseerd. Mensen gingen toen vaker voor iemand anders werken. Taken en arbeid werden meer en meer opgesplitst. Het doorgedreven specialist zijn, werd een nieuw ideaal.”

Toch is volgens Derom het tij aan het keren. “Er is duidelijk weer een shift aan de gang. We zitten in het kennis- en digitale tijdperk. De talenten van de creatieve generalist zijn meer dan ooit nodig: helikopterkijk, probleemoplossend vermogen, wendbaarheid, creativiteit, levenslang leren, … .”

Is het generatiegebonden om creatieve generalist te zijn? Heeft de jongere generatie Y het bijvoorbeeld meer? 

Silvia Derom: “Ik denk dat het van jonge mensen nog iets meer door de vingers wordt gezien. Zij krijgen dan bijvoorbeeld te horen: ‘Je bent nog jong, experimenteer nog maar wat en later kun je dan kiezen.’ De huidige generatie is volgens mij wat meer generalistisch omdat de tijdsgeest er nu ook (weer) rijper voor is.”

Hoeveel mensen mogen zich creatieve generalist noemen?

“Hier bestaan helaas geen cijfers over. Mijn hypothese is dat de meerderheid eigenlijk generalist is en de échte specialisten in de minderheid zijn. Als kind zijn we sowieso meer ‘generalistisch’ van aard en ik denk dat we dat met ouder worden gewoon leren wegduwen. Net zoals creativiteit eigenlijk. Dus zijn er vele mensen op de arbeidsmarkt die zich gedragen als een specialist omdat ze geleerd hebben dat dit de enige weg is naar succes en erkenning, waar ik het overigens niet mee eens ben natuurlijk. Volgens mij zijn er nog veel ‘onontdekte’ creatieve generalisten (lacht).”

Voor welke beroepen en functies is het nuttig?

“Dat hangt sterk af van wat voor type creatieve generalist je bent. Over het algemeen kun je zeggen dat als één van de volgende elementen in een beroep of functie vervat zitten, je mogelijk een match hebt. Het gaat dan om functies waarvoor je een helikopterview of inlevingsvermogen nodig hebt. Of om functies waar je het bindmiddel bent tussen verschillende mensen of diensten. Of in situaties waarbij jij telkens weer de nieuwe projecten moet verkennen, vlot ideeën moet kunnen bedenken en verbanden leggen.”

Aan welke beroepen denk je dan concreet?

“Je kunt veel beroepen op een generalistische manier invullen. En tegelijkertijd zijn er functies waar je het echt moet zijn. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een bemiddelaar, vele managementfuncties, coach, filosoof, reisgids, eventcoördinator, jobs in communicatie of HR-medewerkers. Beroepen zoals trendwatcher, acteur, documentairemaker of journalist zijn dan weer ideaal voor generalisten die energie halen uit het constant opnieuw ontdekken van nieuwe dingen.”

Is het ook niet vermoeiend om het te zijn of… om ermee samen te werken?

“Creatieve generalisten moeten leren, net zoals alle andere mensen, om hun talenten slim in te zetten. Constant ideeën blijven spuien, maar geen rekening houden met de behoeftes en ideeën van collega’s, kan bijvoorbeeld al snel vermoeiend worden. Zelf vinden creatieve generalisten zich vaak vermoeiend en vragen zich dan af: ‘Waarom kan ik niet, net zoals de buurvrouw, tevreden zijn met eenzelfde job voor de rest van mijn leven?’. Maar natuurlijk zouden ze niet echt met haar willen ruilen. En de vraag is ook of die buurvrouw wel echt zo gelukkig is natuurlijk (lacht).”

(wv)

 

 

13 juni 2019
Anderen bekeken ook