Zeker van je job maar niet van werk?
“Een nieuw ontslagrecht dat niet inspeelt op werkzekerheid is een schuldig verzuim”, aldus Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige Randstad.
Werkgevers onderschatten soms de impact die veranderingen binnen het bedrijf op werknemers hebben. Bedrijven moet goed nadenken over de gevolgen van ingrijpende beslissingen, willen zij zo weinig mogelijk waardevol personeel verliezen. Daarom is het belangrijk om genoeg tijd te nemen voor de meest getroffen werknemers, zodat de overgang zo soepel mogelijk kan verlopen.
In een poging om meer te doen met minder, zadelen sommige werkgevers hun medewerkers op met een overload aan opdrachten. Werknemers moeten hierdoor zelfs na hun werkuren voor het bedrijf werken en dat begint beetje bij beetje te wegen op hun werk-privébalans. En als die na een tijdje volledig verstoord is, zal het niet lang meer duren voor een overwerkte werknemer zijn ontslag geeft.
Tekenen van waardering zijn ontzettend belangrijk voor de motivatie van werknemers. Medewerkers die geapprecieerd worden door hun baas en een goede verstandhouding met hem (of haar) hebben, zullen minder snel hun ontslag indienen. Dit wil niet zeggen dat mensen voortdurend een schouderklopje verwachten voor hun werk, maar op tijd en stond zeggen dat iemand goed bezig is, kan wonderen doen.
Wanneer mensen zich vervelen op hun job, gaan hun gedachten afdwalen en zullen zij op zoek gaan naar een meer uitdagende functie. Ervoor zorgen dat werknemers genoeg uitdagingen krijgen, is een belangrijke taak voor managers die willen dat hun medewerkers gemotiveerd blijven en niet naar de concurrentie overstappen.
Een aangename werkomgeving is essentieel voor jobtevredenheid. Een werkvloer waar voortdurend spanningen heersen, krijgt meer te maken met vertrekkende werknemers, dan een werkvloer waar iedereen goedgezind rondloopt. Werknemers verwachten geen constante partysfeer, maar vinden het wel belangrijk dat zij zich goed voelen op hun werk en bij hun collega's. We spenderen immers het grootste deel van ons dagelijkse leven op het werk, dus het kan daar maar beter aangenaam werken zijn.
Doelstellingen die bijna onmogelijk te realiseren zijn, werken demotiverend. Werknemers die voortdurend vooropgestelde deadlines niet kunnen halen, geraken in een negatieve spiraal terecht en zullen de moed snel laten zaken. Uitdagingen zijn belangrijk, maar managers schuiven beter iets haalbare doelen naar voren, zodat medewerkers voldoening halen uit hun werk en niet continu gefrustreerd achterblijven.
Werknemers die niet weten hoe hun carrière in het bedrijf kan evolueren, zullen snel duidelijkheid willen van hun werkgever. Als zij die niet krijgen, geraken zij gefrustreerd en hebben ze het gevoel dat ze ter plaatse aan het trappelen zijn. Positieve carrièrevooruitzichten BINNEN het bedrijf is cruciaal, niet iedereen wil zijn hele leven lang hetzelfde doen zonder kans op beterschap.
Een bedrijf dat niet mee evolueert met zijn tijd zal langzaamaan stuiten op misnoegde werknemers. Verouderde telefoontoestellen, kopieermachines die steeds vastlopen; wanneer mensen dagelijks moeten werken met miserabel materiaal, zal het niet lang duren voor de frustraties zich ophopen en … de bom barst.
Managers die niet bereid zijn om hun mensen te steunen wanneer het nodig is, zullen moeilijkheden ondervinden om hun team te kunnen behouden. Dit betekent niet dat managers elke fout door de vingers moet zien, of elke klacht met evenveel ernst moeten behandelen. Het wil wel meer zeggen dat het team op zijn manager kan rekenen, ook als het moeilijk gaat.
Tot slot zullen werknemers die nooit opslag krijgen en ontevreden zijn met hun loon, snel hun biezen pakken wanneer zij kans maken op een betere job mét beter loon. Het geven van extra's, zoals interessante extralegale voordelen, kan helpen om medewerkers tevreden te houden.
(nm) – Bron: Businessinsider.com
26 november 2012“Een nieuw ontslagrecht dat niet inspeelt op werkzekerheid is een schuldig verzuim”, aldus Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige Randstad.
Na een (onverwacht) ontslag kan je even de moed laten zakken, maar doe dit niet te lang. Een overzicht van enkele zaken die je kan doen na gedwongen vertrek.
Iedereen heeft zijn of haar eigen manier om te reageren op ontslag, maar soms kan het helemaal uit de hand lopen. Deze video's tonen hoe het niet moet …
Omdat er door de economische malaise weinig nieuwe jobopportuniteiten worden gevonden, blijft bijna 35 procent van de werknemers bij zijn huidige werkgever.
Het is niet altijd gemakkelijk om de moed niet te laten zakken na een serieuze tegenslag in je carrière. Hoe haal je toch het beste uit deze 5 tegenvallers?
Is je lange afwezigheid (verlof) de reden van je ontslag, dan moet je werkgever bovenop de verbrekingsvergoeding ook een beschermingsvergoeding betalen.
Ontslagen worden, allesbehalve een prettig gevoel. Maar soms kan je ontslag ook ontzettend positief uitdraaien. Dat was het geval voor deze beroemdheden …
Lissabon en Bali zijn de beste bestemmingen voor werken op afstand, blijkt uit onderzoek van internationaal HR-platform Skuad.
De Federale Politie zoekt 70 beveiligingsagenten voor het nieuwe havenkorps