Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 939

Volgende
Volgend artikel:

Jezelf zijn op het werk: waarom en hoe?

De belangrijkste buzzwords van de werkvloer

buzzword
Het voorbije jaar werd gekenmerkt door tal van nieuwe termen en (internationale) fenomenen die het veranderende landschap van de werkvloer weerspiegelen. Vooral deze buzzwords liepen in de kijker.

1. Hushed Hybrid

De term hushed hybrid beschrijft situaties waarin managers heimelijk toestaan dat hun teams vanuit huis werken, ondanks beleid dat fysieke aanwezigheid vereist. Deze trend is een gevolg van werknemers die meer flexibiliteit eisen, en managers die proberen hen tegemoet te komen.

2. Quiet Cutting

Bij quiet cutting wordt het werk van werknemers strategisch verminderd of krijgen zij andere rollen toegewezen, met als doel hen subtiel te ontmoedigen om te blijven. Deze aanpak roept evenwel ethische vragen op over hoe bedrijven omgaan met hun medewerkers.

Quiet cutting wordt ook wel quiet firing genoemd. Het is de variant op quiet quitting, waarbij werknemers op eigen initiatief het minimale uitvoeren op hun werk.

Lees ook... Werkgevers krijgen de keuze: hybride werken of ‘quiet quitting’

3. Quiet Vacationing

Bij quiet vacationing ga je vanuit je vakantie(adres) werken zónder medeweten van de leidinggevende. Uit onderzoek van adviesbedrijf PwC blijkt dit fenomeen in België nog eerder beperkt: 6% van de Belgische werknemers deed het al.

Meestal is de leidinggevende wél op de hoogte: 43% van de Belgen gaf volgens datzelfde onderzoek aan dat ze in het afgelopen jaar ook vanuit het buitenland telewerkten, maar dan wél met medeweten van hun leidinggevende.

Telewerken vanuit het buitenland: Waarop moet je letten?

4. Quiet Hiring

Bij quiet hiring geven organisaties extra verantwoordelijkheden aan bestaand personeel of huren ze freelancers in, zonder nieuwe vaste medewerkers aan te nemen. Bedrijven staan onder druk om talent aan te trekken in een krappe arbeidsmarkt. Quiet hiring biedt flexibiliteit, maar kan leiden tot overbelasting van werknemers.

5. Fauxductivity

Werknemers creëren bij fauxductivity de schijn van productiviteit, dus zonder significant werk te verrichten. Ze doen dat bijvoorbeeld door aanwezig te lijken in online systemen. Een verwante techniek is mouse jiggling, waarbij je de bewegingen van een muiscursor op een scherm automatiseert.

Hoe dan ook, het fenomeen van fauxductivity benadrukt hoe belangrijk het is voor bedrijven om prestaties te meten op basis van output en niet alleen op basis van louter aanwezigheid.

E-gids: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

6. Quit-Tok

Dit is al een tweetal jaar een hardnekkige trend. Met Quit-Tok brengen werknemers hun ontslag publiekelijk in beeld op TikTok. Vaak wijzen ze op slechte werkomstandigheden of roepen ze werkgevers ter verantwoording. Deze trend, die transparantie en persoonlijke verhalen centraal stelt, bevestigt hoe sociale media de dynamiek tussen werknemer en werkgever beïnvloeden.

7. Coffee Badging

Ook coffee badging illustreert hoe werknemers creatief omgaan met hybride werkmodellen. Ze bezoeken kort het kantoor, slaan een praatje of halen een koffie en vertrekken om de rest van de dag thuis te werken. Deze trend moet aantonen dat velen hun werk- en privébalans hoger waarderen dan fysieke aanwezigheid op kantoor.

Coffee badging kan je zien als een daad van verzet, waarbij werknemers het (gedwongen) bezoek aan kantoor zo kort mogelijk houden. Tegelijk heeft het ook best een positieve connotatie. Medewerkers komen bewust (en graag) naar kantoor voor de koffie, en daarmee ook wel voor de connectie, updates en small talk met de collega’s.

5 tips: Smalltalk op je werk doorstaan als een pro

8. Stress Bragging

Hoewel stress vaak als negatief wordt gezien, zijn er werknemers die stress als een statussymbool gebruiken. Bij stress bragging benadrukken zij hun drukke schema’s of werkdruk om hun toewijding te tonen. Experts waarschuwen echter dat dit gedrag kan leiden tot een giftige werkcultuur en gezondheidsrisico’s zoals burn-out.

Handig: 15 tips voor een minder druk leven

(William Visterin)

23 december 2024
Anderen bekeken ook