Ruth Joos: 'Ik heb nooit tot doel iemand onderuit te halen'
"Mijn eerste microfoon stond in de kerk. Ik zat op een nonnenschool en mocht de voorbedes doen tijdens de eucharistieviering." Radiostem Ruth Joos vertelt …
Toen Michèle Cuvelier begon bij Studio Brussel, was dat als festivalreporter die de hele zomer lang alle tenten en podia moest afschuimen. Alleen: ze had amper festivals op de teller toen ze eraan begon.
Later presenteerde ze 2,5 jaar het ochtendblok bij Studio Brussel, terwijl ze allesbehalve een ochtendmens is. “Ik heb een grote liefde voor de late avond en de nacht. Niet alleen qua bioritme, maar ook inhoudelijk. Ik dacht altijd dat ik meer geschikt was voor de latere radio-uren. Maar ik besloot toch om die wekker op vier uur ’s ochtends te zetten”, klinkt het. “Beter een risico nemen op je 26ste dan op je dertigste te moeten vaststellen: toeme, daar heb ik een kans gemist. Stretch je uit in plaats van je terug te plooien. Omarm iets nieuws in plaats van bij het gekende te blijven.”
Ook al studeerde Cuvelier woordkunst aan het conservatorium: muziek is haar passie. Ze leest tegenwoordig vaker een muziekblog dan ze een boek vastneemt. Als presentatrice van het muziekprogramma Zender was ze de voorbije jaren bij StuBru hofleverancier van alles wat muzikaal nieuw, trendy en opmerkelijk is.
Daardoor werd ze een muziekpersoonlijkheid die – ook als ze programma’s voor een breder publiek ging presenteren – muziek centraal stelde. “Zoek het niet te ver. Kijk naar wat jou intrinsiek boeit en bezighoudt. Daardoor besloot ik dit seizoen resoluut de muziekkaart te trekken en het programma Fanclub te maken met net die muziekpassie als grondstof.”
Een voorbeeld. Toen psychologe en seksuologe Kaat Bollen een uitbrander kreeg van de tuchtraad van de Psychologencommissie en haar titel inleverde, sprong Cuvelier op de barricade. Op StuBru vroeg ze zich hardop af of we in de The Handmaid’s Tale zijn aanbeland, of in de middeleeuwen.
We leven, vindt ze, in een gepolariseerde maatschappij met sociale media die meer als tribunaal aanvoelen dan als een plek om te verbroederen. “Hoe eng het ook is en hoe hard je ook geen zin hebt in de mening van een ander, neem toch je standpunt in. Want van struisvogelgedrag is niemand ooit beter geworden.”
Of je nu in de stoel van De Slimste Mens Ter Wereld zit (waar Cuvelier de editie van drie jaar geleden ei zo na won) of in Studio Quarantaine waardoor ze tijdens de corona-lockdown uitzond uit haar eigen woonkamer: go hard or go home. “De dingen half zijn gat doen maakt het leven maar half de moeite waard.”
Bekijk de filmpjes met Michèle Cuvelier over werken in Brussel
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine
27 oktober 2021"Mijn eerste microfoon stond in de kerk. Ik zat op een nonnenschool en mocht de voorbedes doen tijdens de eucharistieviering." Radiostem Ruth Joos vertelt …
Voor leerkracht Mart Steiner van VGC en directrice Annelies Alloing van talent.brussels klonk werken in Brussel als muziek in de oren.
Siska Schoeters lijkt alomtegenwoordig. Allemaal goed en wel, maar wat kan jij leren van deze radio- en tv-presentatrice ?
Mouna, politie-inspecteur Brusafe, en Vincent Vasseur, Public affaires MIVB, gingen bewust op zoek naar een job in onze hoofdstad.
Annelies De Smet (FOD Financiën) en Sarah Van Haver (KBC Brussels) vertellen Michèle Cuvelier waarom zij liefst in Brussel wilden werken.
Coldplay is de grootste muziekgroep van zijn generatie of de U2 van de 21ste eeuw. Maar wat kun jij voor jouw carrière leren van deze Britse rockband?
Ook voor haar vakantiewerk moest Linde Merckpoel al om 6 uur opstaan. Toen werd ze echter ‘slechts’ 7 euro per uur betaald. Dat is bij Studio Brussel gelukkig wel even anders ... hopen we voor haar!
Naast traditionele radio bestaat er ook zoiets als podcasting: verhalen over allerlei onderwerpen, alleen online beluisterbaar. Pieter Blomme vertelt ...
Brussel is the place to be voor je loopbaanstart. Want maak je het hier waar, dan vind je later overal je draai, aldus deze Brusselse werkgevers...