Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

AI levert 4,75 u/week tijdswinst op, aan vooral... oudere werknemers

De basics van Kamal Kharmach

Kamal_Kharmach
Kamal Kharmach als docent: welke student wil nu geen bedrijfseconomie krijgen van een komiek?
Komiek, consultant, docent, zaakvoerder of redacteur: Kamal Kharmach heeft al meer jobs dan ons land regeringen telt. Maar wat kun jij – privé en professioneel – leren van hem?

1. Alles begint met vertrouwen

Kamal Kharmach werd geboren in een gezin met zes kinderen dat het niet breed had. Aanvankelijk haalde hij belabberde punten op de middelbare school, maar dankzij het vertrouwen van enkele leerkrachten kreeg hij ook vertrouwen in zichzelf. De schoolresultaten werden beter, hij ging sociale economie studeren op de universiteit en werd er assistent. De carrièreswitch naar komiek was opmerkelijk. “Mijn vader vond het niet zo’n goed idee dat ik de unief verliet om als clown voor tv te gaan werken, zoals hij het omschreef. Ik zal die uitspraak nooit vergeten.”

2. Combineer uiteenlopende specialisaties

Je hebt specialisten en generalisten, maar Kharmach combineert uiteenlopende specialisaties. Hij is stand-upcomedian én goed in cijfers. In de volkswijk waar hij opgroeide, vulde hij vroeger voor iedereen de belastingaangifte in. Terwijl zijn ouders indertijd geen bankoverschrijving konden uitvoeren. “Waar ik woonde, sprak men amper Nederlands. Terwijl ik als 11-jarige zelfs naar Kanaal Z keek.” Als docent komen die diverse specialisaties hem goed van pas. En geef toe: welke student wil nu geen bedrijfseconomie krijgen van een komiek?

3. Cash is king

Ervaring en bagage haalt Kharmach onder meer uit de donutketen die hij zelf oprichtte én verkocht. “Maar niet aan een internationale keten.” Stinkend rijk worden interesseert hem niet. Extravagant gedrag is hem vreemd. “Ik geloof ook niet in een leven waarin je constant bezig moet zijn met geld.” Maar als hij als ondernemer één ding wel heeft geleerd, dan is dat de waarde van dat geld. “Je mag als ondernemer nog zo goed geboerd hebben, als je cashflow opraakt, ben je niets meer.”

4. What you see is what you get

Afgeborsteld is Kharmach allesbehalve: flink wat overgewicht, een stoppelbaard en eerlijk in zijn analyses. “Cijfers zijn ook wat ze zijn: feitelijk en objectief”, klinkt het. Tegen een ondernemers-koppel dat tijdens het VRT-programma Andermans zaken zijn lonen niet in de boekhouding had opgenomen, zei hij ooit kort en krachtig: ‘jullie bedrijf is een lege doos’. Al kreeg hij het bedrijfje, net als met de meeste andere uit die tv-reeks, toch opnieuw op de rails.

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine - Informatiebronnen: VRT, Tijd, Gazet van Antwerpen

22 april 2021
goForHappy

Stuur mij Go for happy tips over groei en wellbeing

Anderen bekeken ook