Is minder werken voor hetzelfde loon realistisch?
Is een arbeidsduurvermindering met loonbehoud haalbaar?
Werknemers die 25 jaar of langer voor hetzelfde bedrijf werken: ze bestaan. Om die trouwe dienst te belonen, kan de werkgever ervoor kiezen om hen een belastingvrije anciënniteitspremie te schenken. Dat kan zowel financieel (geldbedrag) als in natura (geschenkcheques of een ander mooi cadeau, bijvoorbeeld).
Er hangen wel wat voorwaarden aan vast. Zo kun je als werknemer de anciënniteitspremie maar maximaal 2 keer tijdens je loopbaan ontvangen: eenmaal na (ten vroegste) 25 jaar dienst en een tweede maal na (ten vroegste) 35 jaar dienst. Met andere woorden, je kunt als trouwe werknemer dus niet elk jaar langs de kassa passeren.
Lees ook: Anciënniteit van a tot z
In principe bedraagt het maximale bedrag van de anciënniteitspremie 1x het bruto maandloon voor 25 jaar dienst en 2x het bruto maandloon voor 35 jaar dienst - al kan de werkgever er ook voor kiezen om het gemiddelde bruto maandloon in het bedrijf uit te betalen (dus voor de aftrek van de socialezekerheidsbijdragen).
Is je baas in een gulle bui en krijg je een hoger bedrag dan het maximale bedrag, dan betaal je alsnog belastingen op het gedeelte dat dit bedrag overschrijdt.
Bereken: Hoeveel hou jij netto over van je brutoloon?
Een andere vaak voorkomende beloning voor de vele jaren dienst is het anciënniteitsverlof. Hierbij krijg je met wat geluk als werknemer na bijvoorbeeld 5 of 10 jaar dienst een extra verlofdag per jaar boven op de wettelijke vakantiedagen.
Let wel: dit is geen verplichting. Of je bedrijf wel of niet anciënniteitsverlof voorziet, vind je terug in de cao of het arbeidsreglement van je werkgever.
Ontdek: Kan mijn werkgever me extra vakantiedagen geven?
(fd)
24 mei 2024Is een arbeidsduurvermindering met loonbehoud haalbaar?
Het gemiddeld maandelijkse brutoloon in België bedraagt 4.243 euro. Dat blijkt uit het Salariskompas van Jobat. Maar wat bepaalt allemaal jouw loon?
De Belg verdient gemiddeld 4.243 euro bruto per maand. Maar je loon evolueert natuurlijk tijdens je loopbaan. En deze elementen spelen daarbij een rol ...
Het mediaanloon in ons land bedraagt 3.302 euro, aldus het Jobat Salariskompas. De helft van de Belgische werknemers verdient dus méér dan 3.300 euro/maand.
Af en toe van job veranderen kan je leven beter maken. Maar loont het wel de moeite om voortdurend te jobhoppen voor een hoger loon?
Met de juiste vaardigheden is de kans groot dat je een goedbetaalde job kunt scoren. Welke vaardigheden maken de kans op een hoog loon groter?
Door de krapte op de arbeidsmarkt zou je kunnen denken dat werkzoekenden tegenwoordig kieskeuriger en veeleisender zijn bij het kiezen van een job. Klopt dat?
In plaats van een nieuwe job te zoeken blijft de Belg eerder bij dezelfde werkgever. Maar als we blijven zitten, hoe maken we dan het beste van onze loopbaan?
Maar liefst 13.000 medewerkers van Familiehulp maken dagelijks het verschil om klanten de best mogelijke zorg en ondersteuning te bieden.