Beroepenfiches
Vorige

1 van 162

Volgende
Volgend artikel:

Het werk en salaris van een senior accountant?

De ambtenaar in het kort

De ambtenaar in het kort
Er bestaan heel wat verschillende manieren, statuten en niveaus om bij de overheid te werken. Wij geven je een kort overzicht.

Waar?

De overheid is een belangrijke werkgever in ons land. Enerzijds is er het federale niveau, waar ongeveer 79.800 ambtenaren aan het werk zijn. Anderzijds zijn er de diensten van de Vlaamse overheid: die tellen in totaal zo'n 29.000 personeelsleden. 

De openbare sector bestaat uit verschillende deelsectoren. Concreet kan je als ambtenaar terecht bij de federale, communautaire, gewestelijke, provinciale en gemeentelijke administraties, bij een openbare zorginstelling of het openbaar vervoer. Ook de brandweer, de politie en het leger behoren tot de openbare sector. Verder kan je ook aan de slag bij instellingen van openbaar nut zoals VRT, en overheidsbedrijven zoals bpost.

Het takenpakket en de diensten van de overheden zijn zeer breed, en er bestaat niet één soort ambtenaar. Overheidsfuncties zijn dan ook ingedeeld in verschillende niveaus en die functies kunnen bovendien statutair of contractueel zijn. 

Ambtenaar of bediende: wie verdient het meest?

Niveaus

Je studies bepalen voor welke overheidsfuncties je precies kan solliciteren. De overheid deelt haar personeel namelijk op in vier verschillende functieniveaus naargelang het diploma:

  • Niveau A: universitair diploma of hoger onderwijs van het lange type (master).
    Het hoogste niveau waartoe onder andere de juristen behoren. Dit niveau is noodzakelijk om een managementfunctie te kunnen bekleden.
  • Niveau B: hoger onderwijs van het korte type (bachelor of hoger beroepsonderwijs).
    Deze 'deskundigen', zoals de officiële term luidt, tellen onder meer de boekhouders, verpleegkundigen, sociaal assistenten en programmeurs.
  • Niveau C: hoger secundair onderwijs.
    Personeelsleden in deze categorie zijn administratieve of technische assistenten. Zo zijn ze onder meer aan de slag als drukker of verrichten ze secretariaatswerk.
  • Niveau D: geen diplomavereisten.
    Deze medewerkers doen voornamelijk uitvoerend werk, zoals schoonmaken.

Binnen een niveau zijn er ook graden (bvb. A1, A2, ...). Dat zijn groepen gelijkaardige functies die hetzelfde loon krijgen.

Interesse in een carrière bij de overheid? Bekijk het huidige vacatureaanbod!

Statutair of contractueel

Tegenwoordig worden er steeds minder statutaire ambtenaren aangeworven en werkt men meer met contractuelen. Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee:

  • Statutair: vastbenoemd in een statuut van de overheid, voor functies die over een lange termijn ingevuld worden. Hiertoe moet je deelnemen aan een selectieprocedure (via Selor) en slagen voor de verschillende proeven. Je start met hetzelfde loon als contractuelen maar komt sneller in een hogere salarisschaal terecht. Er is een bijzondere regeling bij ziekte, en je krijgt een overheidspensioen. 
  • Contractueel: je wordt via een contract - van (on)bepaalde duur - in dienst genomen, maar valt onder de regelingen van de privésector (bv. wat ziekte en werkloosheid betreft). Aanwerving gebeurt ook aan de hand van een selectieprocedure via Selor. Je doorgroeimogelijkheden zijn echter beperkter, je loon stijgt minder snel dan bij statutairen, en je ontvangt een werknemerspensioen.
Lees ook: De verschillen tussen statutairen en contractuelen
FOMO! Je droomjob missen? Niet met de Jobat app!

(Jobat/lm) - Bronnen: ACV / Nieuwsblad.be / Werkenbijdeoverheid.be

20 maart 2024
  • Jobs voor overheid

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook