De alternatieve loopbaan voor zware beroepen

"Dat iemand met een zware baan na verloop van tijd ook minder belastend werk kan doen, wordt gemakshalve vergeten" (Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige Randstad en auteur van 'Free to work' en 'Uw werk, uw merk')
Het traditionele loopbaandenken, waarbij we levenslang in één bedrijf werken, is nog steeds toonaangevend. Zo vinden werknemers die in ‘zware beroepen’ werken dat ze moeten ontzien worden om langer te werken. Dat iemand met een zware baan na verloop van tijd ook minder belastend werk kan doen, wordt gemakshalve vergeten.
Rattenvangers
"Dat iemand met een zware baan na verloop van tijd ook minder belastend werk kan doen, wordt gemakshalve vergeten" (Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige Randstad en auteur van 'Free to work' en 'Uw werk, uw merk')

'Hoog tijd dus om meer alternatieve loopbaanmodellen te promoten en te implementeren in ons arbeidsmarktbeleid', aldus Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige Randstad en auteur van 'Free to work' en'Uw werk, uw merk'.

Wat kunnen we daar onder verstaan?

Denys: 'Er is niet één alternatief loopbaanmodel. Er zijn verschillende opties mogelijk en het is aan de werknemer om hierin keuzes te maken. De alternatieve loopbaan is er in elk geval een waarbij de werknemer zoveel als mogelijk zelf aan het stuur zit.'

Het begint bij de intrede op de arbeidsmarkt. Een alternatief model bestaat erin de eerste jaren zeer bewust in verschillende bedrijven te gaan werken. Pas na in enkele bedrijven gewerkt te hebben wordt een meer doordachte keuze gemaakt voor een bedrijf waar men zich voor langere tijd aan verbindt.

Ontwikkeling is het sleutelbegrip

Zolang de werknemer zich in de breedte en/of in de diepte verder ontwikkelt zit het goed. Het is niet nodig om om de zoveel jaar van bedrijf te veranderen. Wel moet de externe arbeidsmarkt in het oog worden gehouden. En er moet steeds een ‘plan B’ zijn waar naar terug gegrepen kan worden als er een kink in de kabel komt.

'Om de zoveel tijd bezint een werknemer zich over zijn werk en loopbaan. Bezinnen is noodzakelijk om greep te hebben op onze loopbaan, om bij te sturen, om desnoods het roer drastisch om te gooien', verduidelijkt Denys.

Onzekerheid spreiden

Na verloop van tijd kan een tweede job worden overwogen. Denys: 'Hierdoor spreid je als werknemer onzekerheid. Het is een prima manier om nieuwe competenties en netwerken te ontwikkelen en het verruimt de mogelijkheden om zonder veel risico’s een loopbaanswitch door te voeren.'

Uiteraard is er in het nieuwe denken rond loopbanen ook ruimte om minder te werken en de loopbaan even te onderbreken. Maar evengoed is er ruimte om ook weer meer te werken. Net zoals er vijftigers zijn die downshiften, zijn er die, nu de kinderen het huis uit zijn, er eens extra hard invliegen.

Tweede loopbaan?

Tenslotte, elke werknemer denkt minstens één keer in zijn loopbaan heel grondig na over de rest van de loopbaan. Dit kan leiden tot verderzetting van zijn oude loopbaan, maar evengoed tot het aanvatten van een tweede loopbaan in een andere functie. Voor werknemers in zware beroepen zou dit standaard moeten zijn.

Denys: 'En wanneer gaat een werknemer in een alternatieve loopbaan op pensioen? Dat bepaalt hij, binnen de wettelijke mogelijkheden, grotendeels zelf. Gradueel afbouwen, nu en dan een project opnemen, of toch nog radicaal iets anders doen. Het kan allemaal. De ideeën zijn er. Nu nog uitvoeren.'

(jd) 

17 februari 2012
Anderen bekeken ook