Hoe een voodoo-pop van je baas gelukkiger maakt
Soms wel eens het gevoel dat je je baas wil pijn doen? Psychologen vinden dat blijkbaar zo gek nog niet en pleiten voor een uitzonderlijke aanpak.
Een eerste getuigenis is van een werknemer wiens team niet goed overeenkwam. Hiervoor werd er een bijeenkomst geregeld met iemand die hen zou helpen om dit euvel te verhelpen. De eerste activiteit die het team dichter bij elkaar moest brengen? Een rondje kritiek geven op elkaar. De groep moest één voor één zeggen wat ze niet leuk vonden aan elkaar.
De persoon in kwestie herinnert zich hoe grof de kritieken waren en dat veel collega’s in tranen uitbarstten. De groep ging van slecht samenwerken naar elkaar actief haten in nog geen 30 minuten. Verder aten ze nog een voorverpakte lunch en moesten ze de rest van de dag persoonlijkheidstesten afleggen.
Deze teambuilding was initieel misschien leuk voor paardenliefhebbers. Het team ging namelijk ‘paardenfluisteren’, een activiteit die je leert om effectiever te communiceren door met paarden te werken. Maar een van de paarden werd iets te enthousiast, galoppeerde naar het midden van de schuur waar het team werd gebrieft, en liep zo enkele medewerkers onder de hoef.
Het kwalificeerde misschien wel als een hechtingsmoment, maar volgens de medewerker die getuigde over het incident, was dat enkel omdat iedereen dacht dat ze gingen sterven of in het ziekenhuis belanden.
De volgende werknemer werkt in Japan. Hij vond de vreselijkste teambuilding degene waar hij een bad moest nemen met zijn baas en andere leidinggevenden. Het heeft zelfs een officiële term “naakte relatievorming” en het zou het vertrouwen onderling versterken. Na het douchen en je haar te hebben gewassen in een groepsruimte, kruip je in bad met je baas.
Het bad is een soort warmtebron waarin je dan praat en elkaar leert kennen. Het idee erachter is dat wanneer je naakt bent, iedereen gelijk is. Je voelt je dan vrij om dingen te bespreken en te lachen met dingen waar je op kantoor misschien minder snel over praat.
Tijdens teambuildings wordt er best ook rekening gehouden met fobieën en allergieën. Dan hebben we het niet alleen over hoogtevrees, angst voor dieren of een pollenallergie. Nee, allergieën voor bepaalde stoffen kunnen erg gevoelig liggen. In dit voorbeeld is de medewerker in kwestie hyperallergisch voor pinda’s.
“Mijn kantoor had een soort vertrouwensactiviteit voorzien, waarvoor alle collega’s elkaars hand moesten vasthouden. Anders geen probleem, maar dit was vlak nadat we een snack voorgeschoteld hadden gekregen met grote hoeveelheden pindaproducten. Nu beland ik vaak al in het ziekenhuis door een simpele aanraking van iemand die pinda’s heeft vastgehouden of gegeten – 7 keer in de laatste 12 jaar – dus nam ik het zeker voor het onzekere en nam niet deel aan deze activiteit.” De werknemer kwam toch in de problemen omdat hij niet wou deelnemen aan de activiteit, zelfs al was het om gezondheidsredenen.
Teambuildings werken alleen als iedereen zich er goed bij voelt. Dit had een kans geweest om meer rekening met elkaar te houden en bij te leren over elkaar, zonder iemand het ziekenhuis in te forceren.
Een goede verbeelding hebben is mooi, maar in een professionele omgeving niet altijd even effectief. Deze teambuildingactiviteit werkte wel op de collectieve lachspieren, maar verder droeg het weinig bij.
“Mijn team moest tijdens een teambuildingactiviteit eens 2 uur lang met gekruiste benen op de vloer zitten, terwijl we onze ogen sloten en elkaars hand vasthielden. De leider van het gesprek beschreef ons hoe ze over de oceaan vloog en in de tempel van de dolfijnen. Ze ging helemaal op in de beschrijving van deze ingebeelde plek. Het was voor ons heel moeilijk om niet de slappe lach te krijgen. Nadat we onze ogen hadden geopend, moesten we video’s bekijken over dolfijnen en de leidinggevende vaardigheden die ze vertoonden benoemen. Ik verzin het niet. We moesten dat nog zeker een uur doen.”
Nog een voorbeeld van hoe het niet moet. Deze getuige herinnerde zich een teamevenement dat werd georganiseerd door een hooggeplaatste medewerker. Het ging om een verplicht feestje tijdens het weekend in de man zijn tuin, waar iedereen verplicht om 1 uur in de namiddag moest zijn. De uren konden niet als overuren aangerekend worden en niemand werd vergoed, maar er werden wel aan-/afwezigheden opgenomen. Eenmaal iedereen daar was, bleek dat het eten en de ‘prijzen’ pas zouden verdeeld worden om 15 of 16 uur.
Het feestje was buitenshuis en er was veel drank voorzien, maar niks anders. Ondertussen begon het ook te regenen, maar niemand mocht het huis van de man ingaan omdat zijn privacy moest gerespecteerd worden. Enkel leidinggevenden mochten naar binnen. Dus de meerderheid van de mensen daar mocht niet naar binnen om te schuilen of om het toilet te gebruiken. Er was geen enkele andere voorziening. Toen het eten eindelijk werd gebracht, werden er nogmaals aanwezigheden opgenomen om te verifiëren dat iedereen wel was gebleven.
Tijdens een teambuilding krijgen veel nieuwe medewerkers de kans om zichzelf voor te stellen, de onderlinge samenhang van collega’s beter te leren kennen, en zich te familiariseren met de (sociale) werking van het bedrijf. Maar soms wordt het ook gebruikt om het team te versterken na een pijnlijk ontslag of slechte periode. Dat laatste was het geval in deze situatie.
“Het kantoor waar ik werk ging door een moeilijke periode toen we een nieuwe medewerker hadden aangenomen en dat niet goed bleek te lopen. We moesten hem ontslagen en het was moeilijk voor de hele staf, want iedereen koesterde wel wat wrok ten opzichte van zijn werkethiek of het gebrek daaraan. Een consultant raadde een teambuilding aan om te bekomen en het te verwerken. Het was een retraite buiten de stad, met afgelegen kabines, restaurantbezoeken, shoppen, etc. Het was allemaal leuk tot de consultant een oncomfortabele briefingsessie gaf over de extra activiteit. We moesten allemaal opschrijven wat we niet leuk vonden aan de ontslagen medewerker en moesten dan een voor een met de groep delen wat we hadden opgeschreven. Dan liet de consultant een doos rondgaan, waarin we onze papiertjes moesten steken. Waarna de doos aan de eigenaar van het bedrijf werd gegeven. De consultant gaf hem de instructies om eenmaal terug op kantoor, een zuiveringsceremonie te houden. Hij moest samen met het team de doos en de inhoud verbranden.”
De gezichten van de collega’s en de eigenaar van het bedrijf gaven prijs dat dit wel een overdreven en intense opdracht was. De kans dat de doos gewoon in de vuilbak is beland, is reëel.
Lichaamsvocht uitwisselen tijdens een teambuilding is over het algemeen gewoon geen goed idee en zal iedereen ongemakkelijk maken. En dan hebben we het nog niet over hygiëne. Deze teambuilding is nochtans gebaseerd op enkel dat.
“We moesten een grote slok limonade nemen en dan die limonade in de mond van onze partner spuwen. Erg vies. Ik heb echt geen idee wie dit een uitstekend idee vond, en wie het idee heeft goedgekeurd. Sommige collega’s waagden zich eraan, maar de meesten hebben vriendelijk bedankt.”
Deze baas dacht dat het een goed idee was om zijn personeel een duwtje in de rug te geven om hen van hun angsten af te helpen. Iets waar de collega’s in kwestie al wel mee bezig waren buiten het werk, maar misschien toch liever op hun eigen ritme vertrouwden.
“Mijn baas besloot dat het een goed idee was om te gaan kanoën. Hij wist dat ik bang was van hoogtes en mijn collega van kleine ruimtes. We waren allebei al wel bewust bezig met onze grenzen te verleggen, maar hij dacht dat het een goed idee was om deze activiteit te doen om ons een duwtje in de rug te geven. Nu begon de activiteit met een duik van zo’n 50 meter. En tijdens die duik werden de muren van de klif smaller om uit te monden in een donkere smalle ruimte met een bergmeer op de bodem. We klemden onze tanden op elkaar in de hoop dat dat het was, maar de volgende fases waren zelfs erger. De activiteit duurde een halve dag, en eens je begon, kon je niet anders dan het afmaken. Er is heel wat gehyperventileerd geweest en gehuild.”
Ben je een teambuilding aan het plannen? Hoe zorg je er dan voor dat mensen er niet meteen al tegen opzien en beginnen klagen? Deze tips zullen je helpen!
(sjv) - Bron: Quickbase
13 juli 2018Soms wel eens het gevoel dat je je baas wil pijn doen? Psychologen vinden dat blijkbaar zo gek nog niet en pleiten voor een uitzonderlijke aanpak.
Dagelijks spenderen wij meer dan 50% van tijd die we wakker zijn op de werkvloer. Een hoop tijd die we dus goed kunnen besteden. Maar wordt die tijd wel zo goed besteed als wij denken?
Steeds meer Britse bedrijven sturen werknemers naar een nieuwe en wel erg gruwelijke teambuildingsoefening …
Teams waarin werknemers goed op elkaar zijn ingespeeld, zijn ontzettend belangrijk. Deze tips uit de sportwereld zijn ideaal om aan je team te werken.
Bedrijven bedenken soms de vreemdste teambuildings. Hoewel minder soms meer is, had de teambuilding van dit bedrijf echt weinig om het lijf.
Op het internet kan e letterlijk alles kopen, zelfs een stukje grond op de maan. Maar Dieter en Pieter van de start-up Hallelujah! gaan nog een stapje verder. Zij verkopen ‘geluk in een doos’.
Digitaal teambuilden wint veld en heeft zo zijn voordelen. Jobat richtte de controller op een paar Gentse voorbeelden en vuurde een aantal vragen af.
Het aanbod van originele en spannende teambuildingactiviteiten wordt steeds groter. Deze vonden wij de leukste…
Stress? Dan kan je yoga of mindfulness proberen... Mag het iets intensiever? Boek dan eens een half uurtje in een rage room of agressiekamer.