6 fouten die pas afgestudeerden maken
Van de studentenwereld ken je alles, maar op het werk ben je nog een groentje. Deze 6 vergissingen kunnen je professionele reputatie snel kraken...
Als je te laat komt, heb je waarschijnlijk meteen je kans verkeken. Maar veel te vroeg zijn, is ook niet goed, want daardoor leg je druk op de interviewer. Het laatste wat je wil is dat de persoon die de vragen stelt, nog voor het gesprek begonnen is, zich opjaagt.
Ben je toch te vroeg? Zoek dan een leuk koffiehuisje of een park in de buurt. Zo kun je zelf nog even ontspannen of een frisse neus halen. Zorg wel dat je vijf minuten op voorhand arriveert. Zo ben je nog op tijd en zien ze meteen wat voor een ideale collega je bent.
Je moet opvallen tussen de andere kandidaten als je de job echt heel graag wilt. Door enkel ‘ja’ of ‘nee’ te antwoorden op de vragen, lukt je dat gegarandeerd niet. Een sollicitatiegesprek is het moment om je volledig prijs te geven. Toon dus je kennis, je talenten en je vaardigheden en bewijs ze met enkele voorbeelden. Alleen zo kun je scoren.
Scoorde je een twintig op je examen? Of heb je twee masters op zak? Proficiat! Maar daar kom je op een sollicitatiegesprek niet ver mee, want je moet je nog altijd eerst bewijzen op de werkvloer. Wees dus niet arrogant, maar laat duidelijk zien dat je nog heel veel wil bijleren en je uitkijkt om tussen al die ervaren mensen te mogen werken.
Niet iedereen is fan van sociale media, maar een profiel op LinkedIn mag zeker niet ontbreken als je een job zoekt. Het geeft perfect weer wat je allemaal kunt en toont welke ervaring je al hebt. Zorg dat je de link doorgeeft vóór je gesprek, zodat de interviewer al eens een kijkje kan nemen.
Weet je waar het bedrijf voor staat? Welke waarden en normen belangrijk zijn? En wat het bedrijf tot nu toe al bereikt heeft. Een fout die heel wat jongeren maken, is zonder enige kennis van het bedrijf naar het sollicitatiegesprek stappen. Dompel je een dag onder in de wereld van je potentiële werkgever. Screen de website van het bedrijf en zoek artikels op het internet zodat je overal een antwoord op kunt geven.
Een foto zegt soms meer dan duizend woorden. En zeker wanneer je profiel op Facebook vol staat met foto’s van feestjes, je huisdier, je beste vrienden en je lief. Het zijn misschien leuke herinneringen, maar werkgevers knappen er vaak op af. Wees dus voorzichtig met wie je je foto’s deelt. Ook voor op je cv kies je maar beter een professioneel portret. Zonder duckface of een duim in de lucht.
Ja, je hebt je cv al een keer doorgegeven toen je solliciteerde voor de job. Toch neem je best een extra exemplaartje mee.
En dat moet je natuurlijk niet letterlijk nemen. Maar sommige mensen vinden het vervelend om een cv af te geven waar niet veel opstaat. Als je pas afgestudeerd bent, heb je simpelweg nog geen ervaring. Dus dingen verzinnen hoeft echt niet, want dat kan later voor heel wat problemen zorgen.
Een sollicitatiegesprek is meestal een moment om kennis te maken. Natuurlijk ben je nieuwsgierig naar het salaris, maar om meteen een hoger bedrag te eisen, is absoluut not done. Je mag wel aangeven wat je verwacht, op voorwaarde dat het realistisch is.
(dt/em) - Bron: newsmonkey
30 juli 2018Van de studentenwereld ken je alles, maar op het werk ben je nog een groentje. Deze 6 vergissingen kunnen je professionele reputatie snel kraken...
Weten pas afgestudeerden wat hen te wachten staat? Jobat vroeg het hun en kwam tot volgend besluit...
Heb je jezelf ooit afgevraagd of jij jezelf zou aannemen? Dit is de vraag waar ex-recruiter, columnist Freek van Kraaikamp zijn eerste boek over schreef.
Als pas afgestudeerde kan het inderdaad moeilijk zijn om een eerste job te vinden die in het verlengde ligt van je studiekeuze en je interesses.
Een moorddiner als teambuilding? Bij Colruyt Group Academy kan het!
Rugpijn, hét kwaaltje van de 21ste eeuw. Al komt daar in de toekomst misschien verandering in, want een nieuwe AI-app zal voortaan snel kunnen ingrijpen.
Wie dit jaar in mei zijn verlof sluw inplant, heeft 21 vrije dagen. En die ‘meesterzet’ kan je realiseren door 10 verlofdagen (strategisch) in te plannen.
Wie voor de overheid werkt, zit gebeiteld voor de rest van z’n leven: waar of niet? Het antwoord hangt vooral af van het statuut waarin je aan de slag bent.
‘En, vertel eens iets over jezelf.’ Het is de simpelste vraag ooit, en toch is de kans groot dat je niet meteen een antwoord klaar hebt.