In 5 stappen naar de ideale werkomgeving
Onze werkplek verandert voortdurend. Maar wat is nu eigenlijk de ideale werkomgeving? Professor Veerle Hermans geeft tips...
Sorry vrouwen, maar ook jullie zijn niet in staat om productief te multitasken. Hoewel het misschien lijkt alsof je aan het luisteren bent terwijl je een bericht aan het typen bent, zijn je hersenen in praktijk constant van activiteit aan het wisselen. Zo maak je niet alleen gemakkelijker fouten (denk aan auto-ongevallen door gsm-gebruik), je onthoudt ook minder van wat je hebt gedaan. Je hersenen geraken aan topsnelheid vermoeid. Idealiter neem je een korte mentale pauze na elke activiteit en hou je activiteiten dus strikt gescheiden.
Een georganiseerde en proper opgeruimde werkomgeving vermijdt nodeloze bronnen van afleiding. Op deze manier kan je aan één taak verder werken zonder aan iets anders te denken telkens je blik afdwaalt. Zou mama dan toch gelijk gehad hebben toen ze bleef zeuren over die opgeruimde kamer?
Absolute stilte is niet per se voor iedereen de ideale achtergrondmuziek. Voor de ene is hardrock ideaal om in zijn of haar mentale cocon te kruipen, sommige mensen houden dan weer van geroezemoes op de achtergrond. Probeer dus gerust verschillende muziekstijlen en achtergronden uit. Als je merkt dat muziek beluisteren je eerder afleidt dan vooruithelpt, maak jezelf dan ook niks wijs! Je vermijdt sowieso het best het geluid van sms’en, e-mails en telefoons. Om in een staat van concentratie te komen, heb je gemiddeld 15 minuten nodig. Om de 3 minuten afgeleid worden door één of andere jingle, zorgt er dus voor dat je nooit volledig gefocust bent.
Je brein heeft de juiste vitaminen nodig om te kunnen functioneren. Eet dus gezond en kom regelmatig buiten voor een stevige portie lucht en licht. Onder andere vetten in vis, noten en avocado’s leveren de broodnodige brandstof voor je brein. Sport werkt niet enkel ontspannend, het zorgt ook voor meer dopamine in je bloed. Je wordt er blijer van, maar ook gemotiveerder. Je aandachtsboog zal er aanzienlijk door verlengen.
Probeer voldoende te slapen en op de juiste uren te werken. Vermijd voor het slapengaan voorwerpen die blauw licht uitzenden, zoals TV’s, computers en gsm’s. Deze voorwerpen laten je brein denken dat het dag is en zorgen ervoor dat je je minder moe voelt dan je bent. Als je het dan toch echt niet kunt laten, installeer dan programma’s als f.lux software op je computer. Dit soort programma’s vermindert de hoeveelheid blauw licht dat uitgestraald wordt, afhankelijk van het tijdstip. De meeste mensen leveren hun beste werk in de late ochtend. Vanaf het middaguur tot ongeveer vier uur neemt het concentratievermogen dan weer af. Dit hangt natuurlijk ook af van je uurrooster.
Als je zelf niet weet of je een tekst van één of vijf pagina’s moet schrijven, ben je na drie regels al afgeleid. Bepaal goed op voorhand de ‘wat’, ‘waarom’, ‘voor wie’ en ‘wanneer’ van je opdracht. Het kan je heel wat start- en stopmomenten besparen tijdens de uitwerking.
Deel grote taken ook op in kleine stappen. Een duidelijk pad volgen vergt minder concentratie dan een wirwar van paadjes.
Deadlines kunnen voor stress zorgen. Maar als die stress niet verlammend werkt, kan het je brein ook dwingen om in staat van concentratie te blijven. Krappe deadlines zorgen ervoor dat je recht op je doel afgaat, zonder je te verliezen in al te veel details.
Lijkt het er, ondanks deze tips, nog steeds op dat je over het concentratievermogen van een goudvis beschikt? Probeer dan de plusvijf-regel! Deze regel daagt je uit om nog 5 minuten, 5 pagina’s, 5 oefeningen, … te proberen alvorens er de brui aan te geven. Zo zal je vissenbrein worden getraind om zich langer te kunnen concentreren.
Proficiat! Je concentratievermogen heeft het dan toch al zo’n 700 woorden uitgehouden! Vergeet niet even te rusten nu hé.
(mr)
30 januari 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Onze werkplek verandert voortdurend. Maar wat is nu eigenlijk de ideale werkomgeving? Professor Veerle Hermans geeft tips...
De Vlaamse Vereniging Autisme (VVA) moedigt onze samenleving aan om meer te doen met de kwaliteiten van mensen met autisme. Enkele tips ...
Concentratieproblemen op het werk? Maak eens tijd voor een wandeling in een groene omgeving.
Word je ook om de oren geslagen met termen als ‘mediteren’ en ‘mindfulness’, maar heb je geen idee wat dat inhoudt? Enkele tips om je wegwijs te maken.
De ideale oplossing voor ‘shitjobs’ die elke werknemer heeft is een wekelijks ‘shituur’. Tijdens dit uur geldt er maar een regel: ‘ik doe het nu!’.
Zowel werknemers als werkgevers zien een overwegend positief effect van thuiswerken op de productiviteit.
Wie op het werk de kans krijgt om af en toe online videogames te spelen, werkt over het algemeen geconcentreerder, creatiever en productiever.
Zitten is het nieuwe roken. Daarom investeren werkgevers in ergonomische, verstelbare zit/sta-bureaus. De voordelen zijn legio, maar nadelen zijn er ook.
De voordelen van telewerk zijn legio, maar toegegeven: het is is soms weleens nefast voor de concentratie. Daarom deze tips!