10 snelle ontbijten voor een productieve dag
De meeste mensen hebben ’s morgens weinig tijd of trek om te eten. Een beetje ontbijtinspiratie kan ’s morgens aan tafel zitten misschien leuker maken.
Succesvolle CEO’s lijken altijd meer uit hun werkweek te halen dan de gemiddelde werknemer. Hoe doen ze het? Wat is het recept voor succes? Veel mensen willen dit weten en hopen het succes van deze individuen te evenaren door hun gewoontes te analyseren, van welk boek ze lezen tot welk voedsel ze eten. Daaruit blijkt dat veel CEO’s wel wat opmerkelijke gewoontes hebben… en vooral ’s morgens. Terwijl jij nog aan het beslissen bent met welk been je uit bed zal stappen, hebben zij er al een heel ochtendritueel opzitten.
Dan Lee, de baas van NextDesk, een bedrijf dat sta-bureaus ontwerpt, staat al op om 3u30 (!) ’s ochtends, iets dat hij blijkbaar al sinds zijn jeugd doet. Tussen 3u30 en 7u15 heeft hij al een strakke planning. Zo drinkt hij 2 liter water nadat hij wakker wordt, maar ook 2 kopjes koffie en een gezonde smoothie. ’s Nachts raakt je lichaam gedehydrateerd, dus veel drinken is goed voor je, al is dit wel opvallend veel.
Maar dat is niet het belangrijkste voor Lee. Hij plant namelijk ook minstens 30 minuten ‘appreciatietijd’ in met zijn hond, waarna hij nog 45 minuten leest voor hij aan zijn dagelijkse sportsessie van 1,5 uur begint. Wat houdt die appreciatietijd in? Dat kan gaan van wat spelen, knuffelen, tot samen ontbijten of een extra wandeling. Lee vindt het belangrijk dat zijn hond genoeg aandacht krijgt, maar stelt dat hij niet zeker is voor wie van de twee die 30 minuten het belangrijkst zijn. Begrijpelijk, we kunnen allemaal wel wat puppy of kitten therapie gebruiken.
Ideaal voor wie vanuit dromeland rechtstreeks een nachtmerrie wil induiken. Tim Kendall, de CEO van Pinterest, staat ’s morgens vroeg op en kiepert een volledige schaal ijs in zijn bad. Hij wil dat zijn bad niet warmer is dan 55 graden Fahrenheit (zo’n 12 C°). Daar springt hij dan zo’n 5 minuten in voor een kattenwasje en om eventjes in de koude te weken, waarna hij klaar is voor zijn dag.
Zelf vergelijkt hij dit verfrissend ritueel met het drinken van koffie, omdat het hetzelfde effect zou hebben, want het zou hem super geconcentreerd maken en hem een hoop energie geven. De voordelen van koude therapieën zijn wetenschappelijk bewezen, maar hoewel ongetwijfeld erg verfrissend, is het begrijpelijk dat niet iedereen ’s ochtends de diepvriezer gaat legen in plaats van de koffiemachine te laten borrelen.
Eric Casaburi, de CEO van Retro Fitness, gelooft dat het belangrijk is om je geest te leren focussen in moeilijke situaties en vindt dat dat het beste gaat door jezelf in oncomfortabele situaties te brengen en zo jezelf mindfulness aan te leren. Een gedachtegang waar we wel achterstaan. Zijn ideale methode daarentegen...
Zelf ligt Casaburi zo’n 2 keer per dag op een spijkerbed (ja, een oppervlak met nagels of spijkers in plaats van een matras) om te focussen en rustig te worden. “Mijn vrouw denkt dat ik gek ben, maar het is ongelooflijk wat deze aanpak kan doen voor jou. Je moet jezelf in een erg oncomfortabele omgeving kunnen plaatsen om zo je geest te trainen om juist te denken. Het zal je helpen om betere beslissingen te maken wanneer je gestresseerd bent.” Wie denkt dat de vrouw gelijk heeft, zegt “ai”, de rest zegt “auw”.
Benita Singh, CEO en mede-oprichtster van Le Souk, heeft een wekker van 1 jaar oud die Alina heet, haar dochter. Alina houdt van ochtendlijke dansfeestjes op de muziek van Michael Jackson om 5u30. Singh krijgt dus al vroeg haar dosis beweging, maar waardeert de tweeëneenhalf uur die ze met haar dochter kan doorbrengen voor ze aan de slag moet.
Om 7 uur gaat ze nog joggen of wandelen in Central Park met haar dochter in de kinderwagen. “8 Kilometer rond het park lopen terwijl je een kinderwagen voort duwt, geeft je echt wel het gevoel dat je alles aankan,” zegt ze zelf. Voor ze naar huis keert, koopt ze vaak nog snel een matcha latte die ze opdrinkt, terwijl ze haar dochter een zetje geeft op de schommel, en al enkele werktelefoontjes pleegt. Van multitasking gesproken.
John Zimmer, mede-oprichter en voorzitter van Lyft (een carpooldienst), heeft meer dan een vreemde ochtendroutine. Zo zweert hij bij het eten van hetzelfde ontbijt elke dag (1 Engelse muffin met pindakaas en avocado). Maar hij rijdt ook elke dag met mede-oprichter Logan Green mee naar het werk. Zo blijven ze up-to-date van elkaars privé-leven en kunnen ze al bijpraten over ontwikkelingen binnen het bedrijf, terwijl ze nog onderweg zijn.
’s Morgens met je beste vriend(in) naar het werk trekken is een ideale manier om je ochtend goed in te zetten. Daarbij is het ook nog eens ecologischer om een rit te delen.
Gene Caballero, de baas van GreenPal, een site en app waar je iemand kan boeken om je gras te komen maaien, springt uit bed om piano te spelen. “Het is leuk, iets waar ik naar uitkijk, en het is wetenschappelijk bewezen dat een instrument bespelen elke zone van je brein activeert. Vooral de visuele, auditieve en motorische cortex. Het zet dus mijn mentale capaciteit in gang.”
Of de buren zijn mentale fitnesssessie even leuk vinden, weten we niet, maar Caballero is ervan overtuigd dat het hem productiever maakt en dat de muzikale routine een mentale vliegende start van de dag met zich meebrengt. Koffie heeft hij naar eigen zeggen niet meer nodig. Een shot piano is meer dan genoeg.
We weten al dat Mark Zuckerberg een grote fan is van deze aanpak . Elke dag dezelfde t-shirt aandoen zou je helpen om te focussen.
Maar Adrian Salamunovic, mede-oprichter van CanvasPop, tilt het idee van het kantooruniform naar een hoger niveau. Hij heeft tientallen dezelfde zwarte v-nek t-shirts van Nordstrom en hetzelfde geldt voor zijn zwarte G-Star jeansbroeken, en zwarte Converse schoenen zonder veters. Zo hoeft hij nooit zijn hoofd te breken over zijn #OOTD (outfit van de dag) en kan hij zich concentreren op dingen die er echt toe doen.
’s Morgens je dag starten met een meditatiesessie is niet bepaald vernieuwend. ’s Morgens je alarm zetten om om 4u00 op te staan om een begeleide meditatiesessie te doen, is dat waarschijnlijk wel. Het is een belangrijk onderdeel van Jase Wilsons, CEO van Neighborly, ochtendritueel. Maar in plaats van de meditatiesessie te gebruiken om wakker te worden, luistert hij juist naar de meditatiegids om weer in slaap te vallen, waarna hij enkele uren later weer opstaat en een lijst maakt van dingen waar hij dankbaar voor is. Een kalmerende routine. Zelf zegt hij hierover dat een van zijn waardevolste lessen tot hiertoe is om ochtenden als ‘eigen tijd’ te beschermen.
Lijken deze ‘vroeger, vroeger, vroegst’ routines je toch nog wat onhaalbaar, dan kan je altijd kleiner beginnen met wat gemakkelijke ochtendrituelen en je eigen routine ontwikkelen. Heb je vooral last met vroeg opstaan? Dan heeft Jobat.be altijd nog enkele tips om je fit uit de veren te helpen.
(sjv) - Bron: LinkedIn / Levo.com
8 januari 2019De meeste mensen hebben ’s morgens weinig tijd of trek om te eten. Een beetje ontbijtinspiratie kan ’s morgens aan tafel zitten misschien leuker maken.
Ochtendstond heeft goud in de mond ... of ook niet. Vroege vogels hebben niet altijd een streepje voor.
Wat doen wereldtoppers zoals Bill Gates en Anna Wintour tijdens hun weekend? En welke gewoontes kunnen we overnemen?
Wat doe jij buiten het werk? Hoe je je vrije tijd besteedt, kan een grote impact hebben op je carrière.
Spring jij bij het krieken van de dag gezwind uit bed? Dan is de kans groot dat jij op het werk meer succes oogst dan de nachtbrakers onder jouw collega’s.
Wie zijn emoties onder controle kan houden en rustig kan blijven onder druk heeft meestal een groot streepje voor op de werkvloer. Maar hoe doe je dat?
De ochtend is voor de meeste mensen een strijd om op te staan en om op tijd naar het werk te vertrekken. Maar kijk eens ... je kan er iets aan doen!
Wat als je professionele relatie plots overgaat in een liefdesrelatie? Hoe ga je ermee om en hoe behoud je een goede relatie met de rest van je collega’s?
Mediahuis rolde de afgelopen vier jaar al veel acties uit binnen de pijler ‘slimmer en groener onderweg’. Daarnaast startte de uitgever van De Standaard, Nieuwsblad, Gazet Van Antwerpen en het Belang van Limburg een project rond werkdruk. Zo is Mediahuis voor het derde jaar op rij baanbrekend.