Werken als digitale freelancer: wat schuift dat?
De tijd dat freelancers geassocieerd werden met een zogenaamd hongerloon ligt achter ons. Maar hoe hoog is zijn dagtarief?
Het klinkt logisch: hoe beter je relatie met een klant, hoe meer die je zal betalen. Wake-upcall: niemand geeft zomaar meer geld. Wat je verdient, hangt helemaal niet af van barema’s of anciënniteit, als freelancer heb je dat allemaal zélf in de hand. Zo moet je op tijd en stond je tarief verhogen om alle kosten te kunnen blijven dekken. Maar je wilt natuurlijk geen klanten kwijtspelen omdat je plots duurdere tarieven hebt. Dat is meteen de reden waarom veel freelancers jarenlang voor een te lage prijs blijven werken.
Lees ook: Wat hou je als freelancer uiteindelijk over?
Een uitgaande factuur moet binnen de dertig dagen betaald zijn. Is een klant te laat, dan kun je in principe intrest eisen. Maar als freelancer doe je dat vaak niet omdat … je bang bent om klanten te verliezen. Het is zeker geen zeldzaamheid dat freelancers soms maandenlang op hun geld moeten wachten door de betalingstermijnen die de opdrachtgevers opleggen. Lees dus altijd de kleine lettertjes voor je een opdracht aanneemt.
‘Ik wil eerst zien wat je kunt’. Ja, er zijn klanten die vragen om eerst enkele uren of dagen gratis te werken, om zeker te zijn dat je de geknipte man (of vrouw) bent voor de job. Niet doen! Stuur wat voorbeelden van je werk door of spreek af dat als je een proefopdracht maakt, je ook betaald krijgt als je werk gebruikt wordt.
Of werken wanneer je maar wil. Het is iets waar elke freelancer van droomt! In werkelijkheid is het een pak lastiger om een goed evenwicht te vinden tussen werk en privé. Het is haast niet te voorspellen wanneer je zeeën van tijd hebt en wanneer je verzuipt in het werk. Een vakantie plannen is dan ook best lastig. En als je dan toch op reis vertrekt, gaat de laptop vaak mee. Niet vergeten: freelancers hebben ook recht op rust.
Nee, als freelancer heb je geen baas die in je nek hijgt. Je hebt er zelfs meerdere! Elke opdrachtgever bepaalt hoe en wanneer je werkt en oordeelt over het geleverde werk. Elke freelancer heeft bovendien al eens met een lastige klant te maken gekregen. Maar klant is – helaas – koning …
CHECK: Corona krijgt freelancers niet klein
Of je nu een oude rot in het vak bent of een groentje, er zijn altijd momenten waarop je voor vervelend maar lucratief werk moet kiezen. Om de rekeningen te kunnen betalen of om een reputatie op te bouwen … Net als bij een vaste job horen de minder leuke klussen er nu eenmaal bij. Om nog maar te zwijgen over de boekhouding, waarvoor je zelf verantwoordelijk bent.
Extra: 7 op de 10 starters is gelukkiger als zelfstandige
Vóór de pandemie keken kantoorwerkers met een lichte jaloezie naar freelancers. Zij moesten niet elke dag door weer en wind, de files of bomvolle bussen trotseren. Maar iedereen heeft het ongetwijfeld zelf meegemaakt: thuiswerken is niet altijd ideaal. Zeker niet als je kinderen en/of huisdieren hebt, als de buren hun huis renoveren of wanneer er een hittegolf losbarst en je géén airco hebt.
Als je geweldig bent in wat je doet, komt het werk toch vanzelf aanwaaien? Neen, iederéén moet moeite doen om nieuwe klanten binnen te halen. Wist je trouwens dat vaak de mensen met het ‘minste’ talent het meest succesvol zijn? Zij hebben grotere ambities en doen meer hun best omdat ze weten dat ze het moeten opnemen tegen toptalenten. Jezelf verkopen, dát is de boodschap!
Op zoek naar een freelance job? Bekijk het huidige vacatureaanbod!
(dt/em) - Bron: Intermediair
29 oktober 2021De tijd dat freelancers geassocieerd werden met een zogenaamd hongerloon ligt achter ons. Maar hoe hoog is zijn dagtarief?
Wat hou je netto over van alles wat je verdient als freelancer in een eenmanszaak? Er zijn een aantal zaken die een grote invloed hebben...
Een bekend freelancer is Siska Schoeters, die onder meer werkt voor Radio 2 (De Madammen) en Canvas (De Ideale Wereld), maar niet als klassieke werknemer.
Veel freelancers voelen de coronacrisis in hun portemonnee. Maar kiezen voor een ander beroep of statuut, dat verkiezen de meesten (nog) niet.
Bedrijven hebben niet allemaal (nood aan) een uitgebreide, eigen IT-afdeling. Dat heeft in de sector veel mogelijkheden gecreëerd voor freelance werk.
Droom je al langer van een leven als freelancer? Er zijn heel wat voordelen aan zo'n freelancer bestaan. Toch loeren er ook heel wat onzekerheden om de hoek...
We vroegen aan Ben Van Brandt (34) uit Italië hoeveel hij verdient en hoe hij zijn job organiseert...
Hoe kan je van thuis uit werken en geld verdienen? Bekijk hier enkele opties!
Gighouse is een nieuw digitaal matchingplatform waarmee je via een app als freelancer jobs kan liken of disliken. Maar het is niet voor iedereen.