De job niet gekregen? Zo ga je er positief mee om
Afgewezen worden voor een job kan soms deprimerend zijn. Maar met de juiste mindset kan dit tóch een positieve ervaring opleveren!
Je kent (te) weinig van het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. “Vaak komt dit omdat er tijd zit tussen je sollicitatie en de uitnodiging voor het interview. Daardoor herinneren sommigen het gezochte profiel niet meer zo goed. Of ze vinden het niet meer terug, ook niet op de website”, oppert Wim Thielemans, loopbaanconsultant en auteur van het boek ‘Slim Interviewen’.
Al vinden sommigen die voorbereiding minder nodig. “Erg zelfzekere kandidaten denken dat het genoeg is om hun verhaal te doen. Ze beseffen niet dat ze hun profiel moeten kantelen in het profiel dat de organisatie zoekt.”
Lees ook: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek (E-gids)
Vaak vormt je cv de leidraad voor je sollicitatiegesprek. Maar soms kennen kandidaten de inhoud onvoldoende of zitten er gaten in. Lynn Smans, externe recruiter bij Breex Recruitment, stelt vast dat veel sollicitanten hun cv onvoldoende afstemmen.
“Als je bijvoorbeeld solliciteert voor een functie waarin budgetten belangrijk zijn, dan heeft de toekomstige werkgever er alle belang bij te weten welke budgetten je al beheerd hebt. Net zoals het voor leidinggevende functies belangrijk is om toe te lichten welke (soort) teams je al begeleidde.”
Extra: In 4 stappen naar een perfect CV
Heel wat kandidaten hebben het hart op de tong, weet Wim Thielemans. “Ze maken bijvoorbeeld geen onderscheid tussen een jobinterview en een gesprek met een vriendin.” Maar vaak creëert kritiek wantrouwen bij werkgevers, zeker als verschillende vorige werkgevers of collega’s ervan langs krijgen. “Het illustreert dat er een bepaalde frustratie leeft bij de kandidaat”, aldus Lynn Smans.
Niet antwoorden op de vraag kan diverse redenen hebben. “Soms hoort de kandidaat een vraag en weet die het antwoord niet, maar begint die dan gewoon te praten zonder na te denken. Soms begrijpt iemand de vraag niet, maar durft die dat niet te zeggen”, weet Thielemans. “Sommigen zijn introvert en timide, maar bij anderen zijn hun antwoorden niet doordacht, omdat ze denken dat hun diploma moet volstaan.”
Je kan voor het bedrijf gaan, maar niet voor de job. “Je kunt praten over hoe geweldig het bedrijf is, maar je moet ook interesse tonen in de baan. Enthousiast zijn over het bedrijf is ok, maar dat is niet de reden dat ze je zullen aannemen”, vertelt Thielemans.
Anderen gaan eerder voor hun carrière, niet voor de job. “Ze proberen indruk te maken door te vertellen hoe snel ze promotie hebben gemaakt. Zonder te beseffen zeggen ze: als je mij aanwerft, denk niet dat ik hier lang ga blijven. Mijn carrière is belangrijker dan het werk dat ik moet doen.”
Bij sommigen blijkt tijdens het gesprek dat ze niet echt klaar te zijn voor een nieuwe job. “Al komt dit vaker voor bij iemand die proactief door een externe recruiter werd aangesproken voor de job”, aldus Nicolas Broothaerts, interne recruiter bij Breex Group. “Iemand die zelf naar een bedrijf stapt, heeft vaak wel beter nagedacht over wat hij/zij effectief wil veranderen.”
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!
Bij een sollicitatiegesprek kom je best positief en optimistisch over, al is de juiste balans wel cruciaal. Nicolas Broothaerts vindt op zich een zelfzekere houding niet verkeerd. “Maar wees je bewust dat je dit in de toekomstige job dan ook moet zijn. Bovendien kan het een camouflagetechniek zijn om onzekerheid te verdoezelen.”
Zelf merkt Broothaerts tenslotte ook op dat steeds meer kandidaten vandaag oog hebben voor hun work-life balance. “Daar is op zich niets verkeerd mee, maar de balans met het gevraagde loon dreigt daardoor wel eens scheef te komen liggen.“
Ontdek: Welke factoren bepalen je loon?
(William Visterin)
30 augustus 2021Afgewezen worden voor een job kan soms deprimerend zijn. Maar met de juiste mindset kan dit tóch een positieve ervaring opleveren!
Een online sollicitatiegesprek is anders dan een klassiek sollicitatiegesprek op kantoor en in dezelfde ruimte. En tegelijk zijn er veel gelijkenissen...
Doorgaans bestaat een sollicitatieproces uit verschillende rondes. Deze gesprekken vereisen allemaal een andere aanpak. Hoe zit dat precies?
Een eerste indruk maken, is belangrijk en kan je slechts 1 keer
Solliciteren is soms een job op zich. Maar hoe pak je het aan als je nog ergens aan het werk bent? Hoe zorg je dat je geen problemen krijgt op je huidige job?
Natuurlijk ga je op zoek naar die nieuwe job omdat je ontevreden bent over je huidige. Maar vanaf dan is een optimistische mindset echt een aanrader.
Onderhandelen over je loon is best lastig. Een succesvolle salarisonderhandeling valt of staat bij een goede voorbereiding!
Stress op het werk gaat al te vaak hand in hand met rampzalige eetgewoonten met nog meer vermoeidheid, en waarschijnlijk ook overgewicht, tot gevolg.
Ruim 1 medewerker op 20 heeft in ons land af te rekenen met pestgedrag. Maar hoe zit dat in een sector als de bouw?