Jobhoppen
Vorige

1 van 38

Volgende
Volgend artikel:

Waarom starters na 3 jaar best vertrekken

De 7 grootste sterktes van een jobhopper

Jobhopper
Jobhoppen is niet altijd iets slecht. Je leert er veel mee bij en houdt jezelf scherp.
Regelmatig van job veranderen kan verschillende redenen hebben. Soms gebeurt het uit eigen beweging, andere keren uit noodzaak. Toch heb je als jobhopper enkele grote sterktes die anderen niet hebben.

Mensen die veel van job veranderen en al veel verschillende werkgevers op hun CV hebben staan, krijgen snel een slechte naam. Ze zijn niet trouw, snel verveeld, werken niet goed, enzovoort. Onterecht: als jobhopper heb je enkele grote sterktes tegenover wie amper van werk verandert.

1. Onzekerheid, wat is dat?

Een jobhopper is niet bang om aan een nieuwe job te beginnen. Nieuwe collega’s, nieuwe werkplaats, nieuwe situaties, als jobhopper heb je het al verschillende keren meegemaakt. Resultaat: je bent niet langer onzeker of bang om opnieuw te beginnen. Je leert wel hoe het allemaal in z’n werk gaat terwijl je bezig bent. En is dat niet iets dat we tegenwoordig allemaal nodig hebben? Snel bijleren, wanneer we eigenlijk al bezig zijn met het vervullen van onze taken, is een ontzettend belangrijke eigenschap op de werkvloer

2. Ik ken wel iemand die …

Netwerken, netwerken en nog eens netwerken. Door op verschillende plaatsen gewerkt te hebben, leerde je veel nieuwe en waardevolle mensen kennen. Hierdoor kom je sneller in contact met nieuwe ideeën én kan je snel de juiste mensen contacteren en inschakelen.

3. Ja chef, nee chef, natuurlijk chef

Dankzij de verschillende jobs die je al hebt uitgeoefend, heb je ook verschillende leidinggevenden gehad. Geen enkele baas is hetzelfde en ze hebben allemaal andere verwachtingen, gewoontes en manieren van werken. Je hebt je leren aanpassen aan verschillende managementstijlen, waardoor je in elk bedrijf kan werken, voor de meest uiteenlopende persoonlijkheidstypes.

4. Zelfvertrouwen alom!

Als je enkele carrièrestappen hebt genomen uit eigen initiatief, betekent dit vaak dat je je eigen kwaliteiten goed kan inschatten. Hierdoor heb je voldoende zelfvertrouwen om deze kwaliteiten ook in de verf te zetten én te gebruiken. Je wil ze zo goed mogelijk ontwikkelen en kiest daarom steeds voor een job waarin je voldoende zal kunnen groeien. Blijven ter plaatse trappelen is geen optie, dus je geeft altijd het beste van jezelf.

5. Overal nieuwe ervaringen

Op elke nieuwe werkplaats kom je nieuwe “aha’s!” tegen en pik je nieuwe vaardigheden op. Je leert het meeste in een nieuwe omgeving en dat is net wat jobhoppers al het vaakst tegenkwamen. In vergelijking met anderen leerde je als jobhopper meer nieuwe dingen, in veel minder tijd.

6. Verandering is geen enkel probleem

Een jobhopper is het gewoon om om te gaan met verandering. Hierdoor ben je er minder gevoelig voor en blijf je in verschillende omstandigheden productief. De omgeving moet niet hetzelfde blijven om succesvol te zijn. Geen enkele organisatie blijft gedurende een lange periode hetzelfde, dus deze kwaliteit is een enorme sterkte.

7. Een radar voor succes

Ervaring in verschillende bedrijven heeft ervoor gezorgd dat je een neus hebt gekregen voor wat goed en slecht draait in een onderneming. Je hebt waarschijnlijk al heel wat succesvolle projecten gezien in verschillende bedrijven, maar de kans is ook groot dat het niet altijd zo vlot ging. Daarom kan je processen, plannen of initiatieven snel beoordelen op basis van eerdere ervaringen. Jouw ervaring met eigen succes en minder goede momenten zijn dan ook een waardevolle input voor elke werkgever.

Jobhoppen is dus zeker niet altijd iets slecht. Je leert er veel mee bij en houdt jezelf scherp. Afhankelijk van de sector waarin je werkt, kan het zelfs aangeraden zijn om af en toe eens van job te veranderen. Jezelf willen verbeteren is altijd een goede optie.

(mr) 

18 juli 2016
Anderen bekeken ook