De 7 grootste knelpuntberoepen in techniek
Terwijl technisch leidinggevenden de meeste vacatures tellen, staat de technicus industriële installaties van alle technici het hoogst op de lijst van knelpuntberoepen.
In de lijst van knelpuntberoepen zijn het technische jobs all over the place. Dit zijn de zeven meest nijpende technische beroepen, met focus op de industrie en productie.
Voor deze lijst vallen we terug op de knelpuntberoepenlijst van arbeidsbemiddelaar VDAB, die we koppelen aan het aantal vacatures in industriële beroepen
in de voorbije twaalf maanden. Met deze hot list als resultaat.
1. Technisch leidinggevenden
Er zijn diverse profielen van technisch leidinggevenden die erg gegeerd zijn, van productieplanner tot de verantwoordelijke kwaliteitscontrole. Maar de grootste knelpunten zitten bij de leidinggevende industriële productie en de leidinggevende mechanische productie. Werkgevers vragen hiervoor technische bachelor of masterprofielen en deze blijken schaars.
Go for happy! Bekijk de actuele vacatures voor technisch leidinggevenden
2. Elektromechanica
Binnen deze categorie van de technicus elektromechanica is vooral de technicus industriële installaties gegeerd. Hij installeert, onderhoudt en herstelt industrieel materieel. Dit profiel duikt steevast op in de top drie van knelpuntberoepen.
Het gevraagde studieniveau ervoor is technisch secundair of hoger onderwijs. Het zit namelijk zo: van alle technici worden technisch leidinggevenden in aantal het meest gevraagd, maar de technicus industriële installaties staat het hoogst op de lijst van knelpuntberoepen bij technici.
Binnen de beroepsgroep elektromechanica vinden we ook enkele andere hardnekkige knelpuntberoepen, zoals de technicus ontwerper industriële automatisering of de technicus communicatienetwerken.
Go for happy! Bekijk het actuele vacatureaanbod in elektromechanica
3. Onderhoudsmecanicien
De onderhoudsmecanicien staat in voor de goede werking van het mechanisch gedeelte van werktuigen, installaties en (al dan niet geautomatiseerd) productiemateriaal. Hij voert mechanisch onderhoud, revisie of renovatie uit. Ook al jaren een vaste klant in de top tien van knelpuntberoepen.
Go for happy! Bekijk de actuele vacatures voor onderhoudsmecaniciens
4. Metaalconstructie
Bij deze beroepsgroep van monteurs in metaalconstructie zitten hardnekkige knelpuntberoepen als de pijpfitter,
die buizen uit metaal of kunststof bewerkt en monteert. Ook de monteur van staalbouwelementen hoort tot deze categorie. Deze laatste maakt metalen constructies, meestal rechtstreeks op de bouwplaats.
Go for happy! Bekijk het actuele vacatureaanbod in metaalconstructie
5. Elektrotechniek
Ook deze groep van monteurs en installateurs in elektrotechniek is erg hot op de arbeidsmarkt. Het gaat onder meer om de industrieel elektrotechnisch installateur, die elektrische installaties in industriële gebouwen installeert. Net als de bordenbouwer, die elektrische of elektromechanische componenten monteert en aansluit.
Go for happy! Bekijk het actuele vacatureaanbod in elektrotechniek
6. Onderhoudselektricien
De onderhoudselektricien waakt over de kwaliteit van elektrische installaties en doet het onderhoud ervan. Net als bij veel andere technici heeft deze beroepsgroep af te rekenen met een tekort aan geschoolde profielen. De voorbije jaren nam de technologie een vlucht, waardoor bijscholing noodzakelijk is.
Go for happy! Bekijk de actuele vacatures voor onderhoudselektriciens
7. Lasser
Een lasser assembleert geprefabriceerde of voorbewerkte metalen structuren, en dit door het smelten en toevoegen van metaal. Lassers vallen, althans in de wereld van beroepen, uiteen in twee groepen: halfautomaatlassers en TIG lassers, waarbij deze laatste een specifieke lastechniek gebruikt. Hoe dan ook: beide lasprofielen zijn - hoe kan het ook anders - een knelpuntberoep.
Go for happy! Bekijk de actuele vacatures voor lassers
Loon in techniek?
In techniek en productie verdien je bijna 3.500 euro bruto, blijkt uit het salariskompas van Jobat.
Met dit gemiddelde maandloon van 3.492 euro doet de technieker/productiemedewerker
het beter dan werknemers in logistiek, administratie of vrije beroepen.
Ingenieurs
verdienen gemiddeld dan weer wel een stuk meer. Gemiddeld kunnen ze rekenen op 4.330 euro bruto per maand, enkel de manager en directieleden zitten hoger. Tussen de ingenieurs en de techniekers zitten de ICT’ers.
Zij kunnen rekenen op 4.064 euro bruto per maand. Maar ook hier gaat het natuurlijk om gemiddelden.
Op zoek naar een job in techniek? Bekijk het huidige vacatureaanbod!
(William Visterin)
18 oktober 2021