20 dingen die je uit vakantie leert over geld
Maak je je soms zorgen over je financiën? Het klinkt misschien gek, maar uit je vakantie naar de zon, de bergen of de woestijn, kun je heel wat leren over geld.
En dan hebben we het niet over de mensen die vroeg uit bed stappen, maar over de mensen die vroeg beginnen met sparen. Hoe sneller je start, hoe meer je overhoudt op het einde van de rit. Logisch. Maar het is natuurlijk nooit te laat om een mooi spaarpotje op te bouwen. Dus zelfs al ben je wat ouder en heb je nog niets aan de kant staan... sparen is de boodschap.
Extra: 5 tips om te kunnen sparen én genieten
Het principe is simpel: de helft van je inkomen kan naar de belangrijkste uitgaven gaan. Denk maar aan eten, transport en je woning. Dertig procent van je loon mag je besteden aan cadeautjes, een abonnement in de fitnessschool, uitstapjes met het gezin, etentjes op restaurant… En het resterende bedrag kun je dan gebruiken om je pensioenpotje wat te spijzen.
Het leven kan soms rare wendingen nemen. Wees dus voorbereid op het ergste en zoek uit hoeveel je precies nodig hebt om later te kunnen genieten van je pensioen. Zo kom je zeker niet voor verrassingen te staan.
Soms kun je ook pensioensparen via je baas. In ons land noemt dat principe het ‘Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers’, of kortweg VAPW. Heb je die kans? Gewoon doen! Je geeft elke maand een klein bedrag van je loon af, maar op het einde van je loopbaan levert het je heel wat op. Voor zelfstandigen is er een alternatief: het VAPZ of het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen.
Check: Hoeveel betaalt je baas voor jouw pensioen?
Heb je een pensioenplan op het werk? Dan ben je niet verplicht om het op te geven als je van job verandert. Sterker nog: je kunt zelfs andere opties bekijken en een nieuw fonds opstarten, waardoor je niet één maar twee keer spaart.
De vastgoedmarkt wordt duurder, perfect dus om je geld veilig te stellen voor later. Een keer je op pensioen bent, kun je alles verkopen en heb je meteen een mooie som geld op je rekening staan.
Kijk je maandelijks hoeveel je precies opzij kunt zetten? Geen goed idee, want de verleiding is gewoon te groot om niets of een pak minder aan de kant zetten. Maak daarom een doorlopende opdracht, zodat je elke maand hetzelfde bedrag op je spaarrekening zet.
Lees ook: Zo bereken je hoeveel pensioen jij zal krijgen
(dt/em) - Bron: CareerAddict
11 juli 2021Maak je je soms zorgen over je financiën? Het klinkt misschien gek, maar uit je vakantie naar de zon, de bergen of de woestijn, kun je heel wat leren over geld.
Je bent lang niet de enige die met flink wat tegengoesting naar het werk vertrekt.
Om er zeker van te zijn dat je als zelfstandige of freelancer rond kunt komen wanneer je de pensioenleeftijd bereikt, moet je zelf actie ondernemen...
Voor veel mensen is hun job een deel van hun identiteit. Het neemt dan ook een groot deel van je leven in beslag. Maar wat dan als je met pensioen gaat?
Waarom ervaren mensen werk als iets dat ze liefst zo snel mogelijk achter zich laten? Wat kan ervoor zorgen dat ze zich gelukkig voelen op het werk?
We werken met z’n allen langer. De gemiddelde pensioenleeftijd in België is momenteel 62 jaar. Een stijging van 2,5% in vergelijking met 2010.
We gaan met z’n allen langer moeten werken, dat weten we ondertussen. Maar zijn we daar ook klaar voor?
Een leven lang hard gewerkt en nu is het tijd voor wat ontspanning. Wat zijn dan je opties in het buitenland, zonder dat je heel je pensioen kwijt bent?
Sinds 1 april 2019 kunnen werknemers die nog geen of weinig bijkomend pensioen opbouwen via hun werkgever, zelf een stukje loon opzijzetten via het VAPW.