Loopbaanbegeleiding
Vorige

1 van 74

Volgende
Volgend artikel:

5 goede voornemens + hoe ze te realiseren

De 5 vaakst voorkomende bullshitjobs

Je wordt 8 uur per dag betaald, maar eigenlijk doe je maar een fractie van die tijd iets zinvol? Dan tekende je misschien wel voor een bullshitjob, aldus David Graeber. De auteur van het boek “Bullshit jobs” geeft een controversiële kijk op de huidige werkcultuur.

In een Brits onderzoek werd de volgende vraag gesteld: “Draagt jouw werk iets zinvol bij aan deze wereld?”. Maar liefst 37% van de ondervraagden vindt van niet. Ook een Amerikaans onderzoek toont dezelfde resultaten aan: 39% vindt dat ze hun tijd niet nuttig kunnen besteden.

Werknemers spenderen te veel tijd aan zinloze vergaderingen, overbodige mails en nutteloze administratieve taken, aldus de VDAB. Auteur David Graeber noemt het “de bullshitisering” van het nuttig werk. Hij besluit dat veel jobs in de westerse wereld enkel en alleen uitgevonden zijn om de mensen bezig te houden...

Het complot van de zinloze jobs

Geld uitgeven aan werknemers die niet echt nodig zijn... Graeber ziet er een elite-complot in. Dankzij technologische vooruitgang en automatisering zou je in je job meer tijd moeten hebben voor de dingen die je graag doet. De angst dat mensen niets meer zouden doen was immers te groot, waardoor men besloot functies uit te vinden om iedereen een 40-urenweek te kunnen aanbieden. Daarbovenop beweert hij dat deze bullshitjobs dan ook vaak nog eens het best betalen en deze mensen aan de slag mogen blijven bij grote ontslagrondes.

Jobs als vuilnisophaler, schoonmaker, kinderverzorger en verpleegkundige zijn onderbetaald en hebben weinig aanzien, terwijl de wereld onmiddellijk in de problemen komt mochten zij het werk neerleggen. De vetbetaalde management- en consultancyfuncties daarentegen kunnen volgens Graeber vaak perfect weggenomen worden zonder dat de wereld ze zou missen.

5 soorten betaalde bullshit

Graeber meent dat er 5 soorten jobs zijn die perfect kunnen verdwijnen zonder dat de wereld ze zou missen:

  • 1. Wachters

    Ze zijn er alleen om een ander het gevoel te geven belangrijk te zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de telefoniste die 3 keer per dag een telefoontje krijgt, maar er eigenlijk vooral zit om het bedrijf een professionelere uitstraling te geven.

  • 2. Bullebakken

    Om de bullebakken van de concurrentie te overtroeven. Juristen, PR-specialisten, telemarketeers... Zij vertegenwoordigen hun bedrijf op een agressieve manier om toch die andere maar voor te zijn.

  • 3. Oplapwerkers

    Problemen zijn er om opgelost te worden, maar dat is dan ook hun fulltime job. Zij lossen de fouten op die anderen gemaakt hebben, denk bijvoorbeeld aan IT-ers die slechte code moeten herschrijven, of luchthavenpersoneel dat reizigers moet kalmeren als hun bagage verloren ging.

  • 4. Afvinkers

    Zij zorgen ervoor dat de organisatie aan bepaalde eisen voldoet. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak niets gedaan met de interne rapporten die analisten maken.

  • 5. Opzichters

    Om de andere werknemers in het oog te houden uiteraard. Denk hierbij bijvoorbeeld aan “middle management”, een overbodig onderdeel van de organisatie dat een team niet echt nodig heeft om te kunnen functioneren.

Ok, we geven het toe, Graeber overdrijft een beetje. Al deze jobs kunnen niet zomaar geschrapt worden. Maar hij heeft wel een punt. Er zijn op z’n minst in elk bedrijf heel wat bullshittaken die geen echte toegevoegde waarde hebben.

Kunnen we dat nog oplossen?

Ben jij in een bullshitbaan terechtgekomen? Heb je het gevoel van nut en waarde te zijn, dan is dat ook zo. Veel mensen beseffen volgens Graeber wél dat wat ze doen zinloos is en worden daar ongelukkig van. Zelfs met een mooi loon kampen veel mensen met een burn-out.

We moeten opnieuw op een andere manier naar werk beginnen kijken, vertelt hij ook in zijn boek. Het moet niet meer zozeer een job op zich zijn, maar wel een methode om iets gedaan te krijgen in de wereld waarin we leven. Volgens hem zouden we dan ook het basisinkomen in voege moeten laten treden. Het zou de grootste druk weghalen om geld te verdienen, waardoor het veel aantrekkelijker wordt om iets te gaan doen waarmee je écht zin uit het leven haalt.

(mr)

21 oktober 2019
Anderen bekeken ook