Vaste of tijdelijke job meest in trek?
Werkgevers beleven turbulente tijden, maar qua vacatureaanbod valt het vandaag nog mee. Vooral de vaste job lijkt het nog behoorlijk goed te doen.
Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. De functie van (winkel)verkoop is dus goed vertegenwoordigd in ons land, terwijl er dan nog heel wat vacatures openstaan voor verkopers. Want verkoper is vandaag een knelpuntberoep, en dat voor diverse soorten van verkopers. In de lijst van Statbel worden verkopers ook breed ingevuld, ook verkoop- of winkelmedewerkers vallen hieronder.
Ben jij geïnteresseerd in een job als verkoper? Bekijk het huidige vacatureaanbod!
De meest voorkomende beroepsgroep zijn de administratieve profielen, daarvan zijn er ongeveer 324.000 in ons land. Op nummer drie staan de huishoudelijke hulpen (+/- 128.000), op vier onderwijzers en docenten (+/- 110.000) en op vijf schoonmaakpersoneel (+/- 92.000).
In 2022 was de top 5 van de meest voorkomende beroepen in België:
Lees ook: Welke beroepen hebben het meeste/minste aanzien?
(William Visterin) - Bron: Statbel
5 juni 2023Werkgevers beleven turbulente tijden, maar qua vacatureaanbod valt het vandaag nog mee. Vooral de vaste job lijkt het nog behoorlijk goed te doen.
Wat voor job je ook uitoefent, elk beroep verdient respect en waardering. Toch blijkt dat het ene beroep aanzienlijk meer aanzien heeft dan het andere...
Artificiële intelligentie en slimme robots zijn al lang geen sciencefiction meer. Wat is de impact op de arbeidsmarkt? Welke jobs zijn futureproof?
Welgeteld 234 knelpuntberoepen zijn er. Maar wat betekent dat voor jou én voor je (toekomstige) baas? “Werkgevers verlagen hun eisen.”
Er zijn maar 2 soorten vacatures: voor nieuwe of bestaande jobs. Het verschil is cruciaal voor jouw sollicitatie.
3.841 euro bruto. Dat is het gemiddelde maandloon van een verkoper in ons land. Al zijn er in de verkoop grote verschillen.
De krapte op onze arbeidsmarkt is alomtegenwoordig. Maar in welke sectoren kunnen we ook de komende jaren de meeste vacatures verwachten?
In ons land is 21 procent van de werkende Belgen overgekwalificeerd voor zijn job. Al zijn ze daarom niet ontevreden met hun job.
Als de economie sputtert, komen sommige jobs onder druk te staan. Maar er zijn ook jobs die minder gevoelig zijn voor crisissen. Ze doen het dan net goed...