11 tips voor een goed bestede pauze
Hard aan het werk? Vergeet niet om doorheen de dag een aantal korte pauzes te nemen. We stelden een lijst samen met zaken die je tijdens je pauzemomenten kan doen.
Overwerken moet altijd de uitzondering zijn, nooit de regel. Zorg ervoor dat langer doorwerken geen vast patroon wordt. Je zult zien dat het anders steeds moeilijker wordt om jezelf te overtreffen, dat je collega’s of baas het van je gaan verwachten, en dat een ‘normale’ werkdag steeds minder de norm is.
Gebruik overwerk als een maatregel die je enkel inzet als het écht niet anders kan, bijvoorbeeld wanneer je team een belangrijke deadline dreigt te missen of als je zelf eerder die week een steekje hebt laten vallen.
Wat doe je best met je overuren: extra loon of extra recup?
Sinds we collectief meer thuiswerken, is het voor heel wat werknemers moeilijker geworden om de balans tussen werk en privé te vinden. Werk jij ook regelmatig van thuis uit? Bestem je werkplek dan exclusief voor je werkuren. Kies bijvoorbeeld voor een kamer, zetel of hoek waar je aan het einde van de dag de deur kunt dichttrekken.
Let ook goed op de tijden waarop je werkdagen beginnen en eindigen en gun jezelf een pauze die je niet achter je bureau doorbrengt.
Lees je arbeidsovereenkomst goed door en ken je rechten en plichten. Wist je dat sommige contracten benoemen dat overwerk in redelijke mate door je werkgever verwacht mag worden? Het is goed om te weten wanneer je overwerk mag weigeren en welke compensatie je werkgever er eventueel tegenover zet.
Durf ook je grenzen aan te geven: als te veel overuren draaien een negatief effect heeft op jouw welzijn, kiest je baas er beter voor om je te sparen.
Lees ook: 6 tips om ‘nee’ te zeggen tegen extra werk
Wie perfectionistisch te werk gaat, krijgt al snel onrealistische verwachtingen van zichzelf. Je bent nooit écht klaar, nooit écht tevreden. Ook kun je te veel verantwoordelijkheid op je schouders nemen, omdat je denkt dat al dat werk het beste door jou gedaan wordt. Heel gevaarlijk, want door zo hard te werken loop je het risico om een burn-out te krijgen.
Probeer rustiger in je werk te staan: ook hier zal het allemaal wel goedkomen, en je best doen is goed genoeg. Gun jezelf de kans om van fouten te leren en weet dat niemand perfect is.
Ontdek: 5 manieren om succesvolle doelen te stellen én je eraan te houden
De balans tussen werk en privé is gemakkelijk verstoord. Als je zelf ondernemer bent, weet je als geen ander dat het heel verleidelijk is om ’s avonds laat toch nog dat ene mailtje te sturen, of om bij het ontbijt je laptop al eens open te klappen. Sommige werknemers en managers hebben ook last van die druk. Maar je positie, aanzien of reputatie mag nooit een prioriteit zijn.
Wees streng voor jezelf: houd je aan vaste werktijden. Eet gezond. Neem pauzes en stop wanneer je werkdag erop zit. Extra inkomsten of de waardering van je klanten en collega’s komen op de tweede plaats. Op de eerste plaats staat jouw (mentale) gezondheid!
Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!
(ZINNIG) - Bron: Intermediair
27 november 2023Hard aan het werk? Vergeet niet om doorheen de dag een aantal korte pauzes te nemen. We stelden een lijst samen met zaken die je tijdens je pauzemomenten kan doen.
Stress: de ene kan er goed mee overweg, de andere net iets minder. Deze 8 tips helpen je om jezelf beter te wapenen!
Bijna 1 op de 2 Vlamingen maakt minstens wekelijks overuren en voor 10% zijn ze dagelijkse kost. Hoe zien de huidige regels rond overwerk er precies uit?
Voel je je regelmatig erg vermoeid? Leer de symptomen van oververmoeidheid kennen en wees ze voor met de volgende tips!
Wie alleen maar tijdens de betaalde werkuren werkt en uit principe geen overuren maakt, is tegenwoordig een trendsetter. Maar is quiet quitting wel verstandig?
De Vlaming staat bekend als een harde werker. Maar is hij of zij ook een gelukkige werker?
Steeds meer grote bedrijven voeren onbeperkt betaalde vakantie in. Klinkt als een droom die uitkomt? Maar hoe zit dat in de praktijk?
Neen, een keer “nee” zeggen tegen je collega op het werk wanneer je nog maar eens een extra opdracht krijgt, is niks om je schuldig over te voelen...
Overuren... slechts 9% van de Vlamingen blijft ervan bespaard. Daar tegenover: bijna de helft van de Vlamingen (46%) maakt er minstens wekelijks.