Van herstellende patiënten tot noodgevallen: verpleegkundigen moeten altijd paraat staan voor het oplossen van eventuele lastige situaties. Dat betekent gestructureerd en planmatig handelen vanuit een probleemoplossende aanpak. “Hoe chaotisch bijvoorbeeld zo’n plek van een ongeluk of ramp ook kan zijn, er bestaan handige systemen om snel een overzicht te krijgen en bijvoorbeeld de slachtoffers in te delen”, schrijft Stef Vanlee vanuit zijn ervaring als spoedverpleegkundige.
Tegelijk duiken er veel onverwachte zaken op en zijn (spoed)verpleegkundigen van alle markten thuis. Een van de verhalen in Vanlees boek gaat over hoe hij een hoogzwangere dame noodgedwongen helpt om haar baby ter wereld te brengen. “Het is erg belangrijk om als zorgverlener te weten waar je mee bezig bent. En vertrouwen te hebben in jezelf.”
Goed kunnen communiceren, komt in elk beroep van pas. Maar voor verpleegkundigen is het een absolute must. Een goede verpleegkundige heeft empathie voor de pijn en het lijden van patiënten. Als verpleegkundige ben je ook de woordvoerder van je patiënt naar de andere zorgverstrekkers toe. “Een van de mooiste kanten van het beroep is het vertrouwen dat je krijgt. Je doet er alles aan om dat niet te beschamen.”
In zijn voorwoord vraagt Vanhee ook om even stil te staan bij de 45 overledenen en 102 gewonden die mee zijn boek mogelijk hebben gemaakt. Verplegen is een stressvol beroep waar traumatische situaties aan de orde van de dag zijn. Daar moet je mee om kunnen gaan. “Als je de dingen die je meemaakt niet uit je hoofd kan zetten, zou ik niet geschikt zijn voor de job. Maar tegelijk ben ik ook maar een mens”, klinkt het.
Als (spoed)verpleegkundige kom je vaak in lastige situaties terecht. Je moet dikwijls problemen oplossen die mensen uit dom- of roekeloosheid hebben veroorzaakt en ziet vreselijke dingen. En je komt patiënten tegen die weinig respect tonen of zelfs ronduit onbeschoft en agressief zijn. Of je ambulance als taxi aanzien.
Zélf als verpleegkundige aan de slag? Deze werkgevers zijn momenteel op zoek... naar jou!
Ook dat blijkt nog maar eens uit het boek van Vanlee: verpleging is geen nine to five job. Je werkt vaak erg vroeg of laat op kerstavond en in de weekends. “Al is de sfeer op zulke dagen zelfs op de spoed net iets gemoedelijker.” Los daarvan blijft verpleging op elke dag best zwaar werk. Mensen tillen, veel lopen of een ambulance door druk verkeer navigeren: een kantoorbaan is het allerminst.
Maar... in de zorg vind je ook veel niet-zorgjobs
In de zorgsector kan iedere handeling letterlijk het verschil tussen leven en dood betekenen. Daarom laat een verpleegkundige niets aan het toeval over en heeft hij of zij nauwlettend oog voor detail. Al zijn fouten nooit ver weg. In zijn boek gaat één oprecht verhaal over hoe Stef Vanlee als spoedverpleegkundige per ongeluk adrenaline inspoot bij een patiënt terwijl het glucose moest zijn.
“Een situatie die gelijk staat aan het springen uit het vliegtuig met een defecte parachute”, stelt hij zelf. Gelukkig liep het goed af voor de patiënt. “Al leerde ik één belangrijke les: op automatische piloot werken, is als zorgverlener simpelweg geen optie.”
Lijkt een job in de zorgsector op jouw lijf geschreven? Ontdek het ruime vacatureaanbod en ... go for happy!
(William Visterin) - 112 verhalen met, over en op spoed. Stef Vanlee, 2022, 328 pagina's, Uitgeverij Vrijdag, ISBN: 9789464341133
3 oktober 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
We vroegen aan Katrien (39) uit Zottegem hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...
Als het om zorgjobs gaat, denk je eerst aan verpleegkundigen en artsen. Maar een job in de zorg kan er ook heel anders uitzien...
Niet elke verpleegkundige is aan de slag in het ziekenhuis. Zo is er steeds meer vraag naar bedrijfsverpleegkundigen.
Een job in de zorg kan er heel anders uitzien. De zorgsector biedt namelijk een enorme waaier aan job- en carrièremogelijkheden.
Steeds meer jobstudenten werken in zorgcentra, maar voor welke job?
De moeder van alle knelpuntberoepen, dat is de verpleegkundige. Niet alleen in de zorgsector zelf, maar voor alle jobs!
Als het om zorgjobs gaat, denk je eerst aan verpleegkundigen en artsen. Maar een job in de zorg kan er ook heel anders uitzien.
Iedereen is welkom én nodig in de zorgsector: van ondersteunende diensten tot boekhouders en chauffeurs.
Door de stijgende energieprijzen lijkt van thuis uit werken opeens minder interessant. Kun je als telewerker zomaar beslissen om te overwinteren op kantoor?