10 tips om je zenuwen in bedwang te houden bij het solliciteren
In een onbekende omgeving vertellen over jezelf tegen een volstrekt vreemde persoon, is niet voor iedereen weggelegd.
Heb je je job opgegeven omdat het tijd is voor een nieuwe uitdaging? Of ben je net van de schoolbanken en wil je je kennis omzetten in de praktijk? Solliciteren is niet altijd even makkelijk. Je moet je toekomstige werkgever overtuigen van je capaciteiten, zodat ze je uitnodigen voor een gesprek.
Maar eens je dat bereikt hebt, speelt de stress pas echt op. Rekruteringsbureau Robert Half deed een onderzoek bij 1000 Belgen om te kijken hoe zij tegenover de sollicitatieprocedure staan, en de resultaten liegen er niet om.
Meer dan 60% van de Belgen vindt dat je te veel rondes moet doorlopen tijdens een sollicitatieprocedure. Een gesprek, enkele intelligentietesten, een proefopdracht,… je moet heel wat laten zien vooraleer de werkgever een beslissing neemt. Daarnaast vindt één op drie dat ze beter op de hoogte moeten worden gehouden van hoe het proces verloopt.
Te veel rondes en niet op de hoogte gehouden worden, zorgen ervoor dat maar liefst 85% van de ondervraagden hun droomjob opgaf. Want als een procedure te lang aansleept en zich een andere opportuniteit voordoet, laat je een andere kans niet zomaar liggen.
Als je al wat ervaring hebt in een bepaalde job, kan het voorvallen dat werkgevers je zelf benaderen voor een plek in hun bedrijf. Maar ook werkzoekenden wedden meestal zelf op meerdere paarden, waardoor ze vaak meerdere sollicitaties op hetzelfde moment hebben lopen.
Dat is niet onlogisch. Vandaag staan er maar liefst 127.000 vacatures open, waardoor je als werkzoekende meer dan één kans hebt op een job die je echt ligt.
Bedrijven zijn op zoek naar een absolute topper. En daarvoor nemen ze hun tijd: door heel wat rondes in te bouwen, of door lang te beraadslagen. Juist daardoor lopen ze het risico dat concurrenten potentieel talent wegkapen. Sommige vaardigheden heb je absoluut nodig, maar heel wat andere skills kunnen makkelijk en snel aangeleerd worden op de werkvloer waardoor iemand ook die ene topper kan worden.
(dt/em) - Bron: Robert Half
13 juni 2019In een onbekende omgeving vertellen over jezelf tegen een volstrekt vreemde persoon, is niet voor iedereen weggelegd.
Hoe weet je of een job geschikt is voor jou via een tekst van amper 300 woorden? En hoe vind je die geweldige jobs die de vacaturesites niet eens halen?
Wie tijdens zijn of haar sollicitatiegesprek ook zélf enkele vragen heeft voor de recruiter van dienst komt erg geïnteresseerd over.
Als er bedrijven zijn waar je dolgraag wilt gaan werken, kan je altijd spontaan solliciteren.
Filip Van de Velde is Voorzitter van het Directiecomité van FOD Financiën: “Jouw job hier heeft maatschappelijk belang”
Werknemers die vol passie praten over hun job en hun bedrijf: welke werkgever is daar niet gelukkig mee?
Gabrielle looft haar Agilitas Home-huishoudhulp Bianca: “We zijn zelfs vrienden geworden”
Start je met een nieuwe job? Dan ben je vast razend benieuwd naar je kersverse collega’s. Hoe je meteen goed met hen zal opschieten? Jobat geeft tips!
Hoe ziet het diversiteitsbeleid van De Lijn eruit? En wat zegt het over de kansen die je er krijgt?