In 7 stappen stoppen met uitstellen
Er wacht een lastig werkje, maar je doet liever andere zaken. Stress en frustratie zijn het resultaat. Maar stoppen met uitstellen is niet zo moeilijk ...
“We denken vaak met zijn allen dat we onszelf kunnen pushen alsof we een machine zijn die lekker efficiënt 24/7 doordraait, zodra je het knopje ‘aan’ indrukt”, zegt Heidi Does, aandachttrainer en ‘Slow Working’-coach. “Maar niets is minder waar. Ons lichaam én onze hersenen hebben regelmatig rust en ontspanning nodig. Ga je daar aan voorbij, dan zit je voor je het weet ziek thuis op de bank. Overwerkt of, erger nog, met een burnout.”
Af en toe een stapje terug doen, de boel de boel laten of een beetje lol trappen houd je in de race. Maar als jouw agenda vol staat met allerlei to-do’s en verplichtingen, dan vallen focus, fun en voldoening in je werk al gauw buiten de boot. Of niet?
Gelukkig kan het ook anders! Met minder drukte en gedoe én met benijdenswaardig goede resultaten bovendien. ‘Slow Working’ maakt dat mogelijk.
De 3 basisprincipes van Slow Working zijn:
Werk alert en gefocust, doch soms in een tempo dat wat trager is dan normaal, alsof je handrem er nog op staat. Hierdoor kun je meer aandacht geven aan dat wat je doet, terwijl je het doet. Je gaat details opmerken, die eerder aan je aandacht voorbij gingen. Details die wel eens hét verschil kunnen gaan maken in de output die je levert.
Kijk eens of je taken kunt wisselen met een collega die ze best graag doet, terwijl jij huivert bij het idee alleen al. En vice versa natuurlijk. Maak hierover nieuwe afspraken, al is het maar een proef voor een dag of week. Of ruim je bureau steevast aan het eind van je werkdag op. Of delegeer stukjes van projecten die niet persé door jezelf gedaan moeten worden. Met al deze stappen, hoe klein ook, hou je meer tijd en aandacht over die zaken die wél jouw ervaring en expertise nodig hebben.
Verval niet in ‘zo wil ik het hebben’ of ‘zo doe ik het altijd’, maar vraag open en transparant naar de mening en beleving van je collega’s, je leidinggevende, je klant enzovoort. Daarmee krijg je zicht op wat hen bezighoudt of waar zij moeite mee hebben. Je zal zien: als jij meebeweegt, zullen zij ook in beweging komen en kom je samen tot nieuwe inzichten.
Deze drie ‘Slow Working’-principes voorkomen dat je maar door en door gaat op de automatische piloot. Ze voorkomen dat jij jezelf voorbij loopt en energie verspilt aan zaken die er niet echt toe doen, die geen waarde toevoegen of waar geen interesse (meer) voor is.
Al lijkt het in eerste instantie volkomen contraproductief, ‘Slow Working’ doet jouw efficiëntie met sprongen stijgen. Door regelmatig je tempo in je werk en je communicatie wat naar beneden te schroeven ontstaat er ruimte voor nieuwe ervaringen. En met nieuwe ervaringen komen nieuwe keuzes en meer heilzame, alternatieve oplossingen.
Kortom: door ‘Slow Working’ pak jij de regie over je werk terug. Je staat weer aan het roer en bepaalt zelf je eigen koers.
(hd)
Na een lange carrière als communicatieadviseur bij internationaal opererende bedrijven leert Heidi Does nu managers en ondernemers hoe niet harder maar slimmer te werken, zodat ze toekomen aan wat er écht toe doet en ze meer plezier en zingeving in hun leven gaan ervaren. Zij doet dit met ‘Slow Working’-trainingen op basis van mindfulness.
Vraag haar gratis e-book ‘Elke dag moeiteloos effectief in je werk’ aan op www.doesmindful.nl.
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Er wacht een lastig werkje, maar je doet liever andere zaken. Stress en frustratie zijn het resultaat. Maar stoppen met uitstellen is niet zo moeilijk ...
Wees extra alert op de volgende 9 waarschuwingssignalen wanneer je op vakantie gaat. Zo voorkom je ziekte en zeer tijdens je verlof!
Kleine ‘even-tussendoor karweitjes’ werken verslavend. Vooral als we ergens tegenop zien, als we even niet weten hoe we iets moeten aanpakken.
In plaats van gewoon te blijven doorgaan, raadt Slow Working trainer Heidi Does een korte pauze aan. Zelfs een paar seconden rust kan al wonderen doen.
Kom jij maar moeilijk tot rust? Ben jij voortdurend aan het piekeren en krijg je daar ontzettend veel stress van? Overweeg dan eens de volgende tips ...
Referenties zijn vaak een verplicht nummertje in sollicitatieland. Veel werkgevers verwachten namen op een cv, of ze er ook iets mee aanvangen is iets anders...
ADHD kan voor lastige situaties zorgen, vooral op het werk. Hoe je daarmee omgaat? Daar vertellen we je hier meer over.
De vraag naar boekhouders overtreft het aanbod, een trend die al jaren aan de gang is. Daarom kijken bedrijven meer en meer naar gepensioneerde boekhouders...
Dit zijn de 10 grootste afleidingen op het werk en zo pak je ze aan...