Van deze 5 verpleegkundigen zijn er (veel) te weinig
De moeder van alle knelpuntberoepen: dat is de verpleegkundige. Maar de ene verpleegkundige is de andere niet. Daarom deze 5 diverse profielen.
We vallen voor deze analyse van Jobat terug op de zogenaamde spanningsindicator van VDAB. Die wijst op het aantal beschikbare werkzoekenden per vacature. Bij een spanningsindicator van 5 zijn er bijvoorbeeld 5 werkzoekenden per vacature. Bij alle beroepen uit deze schaarste-lijst is de spanningsindicator lager dan 1, wat betekent dat er telkens meer vacatures dan werkzoekenden zijn. Bij de hoofdverpleegkundige is die spanningsindicator zelfs 0.15. Dus 1 werkzoekende hoofdverpleegkundige voor 6 à 7 vacatures.
De zorgsector is in deze ‘most wanted’-lijst goed vertegenwoordigd. Want naast nummer 1, is er ook de verpleegkundige zelf (op 5) en de verpleegkundige operatiekwartier (op 8). Verder in de top 20 vinden we ook nog de ergotherapeut, de logopedist en de kinesitherapeut.
Lees ook: Is werken in de zorg iets voor jou?
Spreekt een job als hoofdverpleegkundige jou aan? Bekijk het huidige vacatureaanbod!
De spanningsindicator is natuurlijk maar één maatstaf. “Deze maatstaf dient vooral om de evolutie van de spanning van een beroep te bekijken, of om beroepen met elkaar te vergelijken”, duidt Pieter Ronsse, cijferexpert bij VDAB.
Bovendien kan je wel een schaars beroep of profiel hebben (= aanbod), er moeten natuurlijk ook vacatures tegenover staan (= vraag). Daarom staan op deze lijst van meest schaarse beroepen enkel beroepen met jaarlijks 100 VDAB-vacatures. Daardoor vielen bijvoorbeeld de zoutwinner en de preventiearts af. Aan de andere kant staat dan weer de verpleegkundige met ruim 10.000 vacatures op een jaar tijd.
Ontdek: Dit zijn de 20 meest gevraagde jobs in de zorg
Daarnaast zegt zo’n spanningsindicator niets over het soort werkzoekenden en diens kwaliteit of opleidingen. “Het zegt enkel iets over het aantal geïnteresseerden in het beroep ten opzichte van het aantal vacatures. Hij houdt geen rekening met de matching”, stelt Pieter Ronsse.
“Zo kunnen er beroepen zijn met een behoorlijke reserve waarvan de vacatures toch moeilijk ingevuld raken”, stelt Ronsse, en geeft beroepen als fietshersteller of schilder als mogelijke voorbeelden. “Typische beroepen waarvoor mensen zich sneller kandidaat stellen, maar waar de matching met de job er uiteindelijk toch vaak niet is.”
E-GIDS: Hoe vind je de job die écht bij je past?
(William Visterin) - Bon: VDAB, 2024
26 februari 2024Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De moeder van alle knelpuntberoepen: dat is de verpleegkundige. Maar de ene verpleegkundige is de andere niet. Daarom deze 5 diverse profielen.
Welgeteld 234 knelpuntberoepen zijn er. Maar wat betekent dat voor jou én voor je (toekomstige) baas? “Werkgevers verlagen hun eisen.”
Door de snelle opkomst van AI lopen veel jobs het risico te verdwijnen. Althans, dat beweren doemdenkers. Maar de realiteit is complexer...
Welke jobs duiken allemaal in de knelpunt-top 10 op?
De verpleegkundige is goed voor ruim een kwart van alle openstaande jobs in de zorgsector. Maar tegelijk telt de sector ook heel wat niet-zorgjobs.
De zorgsector schreeuwt om personeel. Om dit te kunnen bewerkstelligen zijn er diverse opleidingsstelsels in het leven geroepen. Hoe gaat dat in zijn werk?
In de recente top tien van grootste knelpuntberoepen staan er twee uit de industrie: de technicus installaties en de elektrotechnisch installateur.
Verpleegkundige is sinds jaar en dag een knelpuntberoep. Zwaar werk zonder degelijke verloning luidt de mythe. Maar verdient een verpleegkundige echt zo weinig?
Steeds meer werknemers ruilen hun recht op een bedrijfswagen in voor een duurzaam mobiliteitsbudget. Hoe werkt het en waarvoor kun je het gebruiken?