De voor- en nadelen van naar je werk rijden
Met de auto naar het werk rijden is voor velen een automatisme… maar waarom zou je per se de auto nemen als het ook anders kan?
Hoezeer je ook van de natuur hou(d)t, een omvallende boom is nog altijd een spannende en onvoorspelbare ervaring. Zeker voor de houthakker die – al dan niet met zware machines of een vervaarlijke kettingzaag – de klus mag klaren. Eens de vallende kolos in beweging is gekomen, is het opletten geblazen. Een ongeluk is gauw gebeurd!
Deze helden staan dagdagelijks in voor het ophalen en verzamelen van ons afval. Niet alleen zitten ze vaak letterlijk met hun neus in onze goedgevulde, onwelriekende GFT-bak, vuilnismannen (m/v) komen ook – zacht of onzacht – in aanraking met de grote en scherpe spullen die we liever kwijt dan rijk zijn. Die halen ze op met de vuilniswagen, een afvalvermalende mastodont op wielen waar ze voortdurend op- en afstappen. De meeste ongevallen gebeuren dan ook op straat, zowel door de eigen vuilniswagen als door het ongeduldige voorbijrazende verkeer.
Lees ook: Vermoeid aan het werk? Da’s gevaarlijk!
De combinatie elektriciteit en water is zelden een goede combinatie. Toch kan het soms niet anders. Onderwaterlassers staan in voor het onderhoud en de herstelling van installaties, scheepswanden, pijpleidingen en dammen onder water. Geen job voor doetjes want de kleinste onoplettendheid kan je letterlijk het leven kosten. Denk maar aan de hogedrukstroom van het water of mogelijke explosies.
Lange werkdagen, een vermoeiend en uitputtend werkritme en werken met zwaar en gevaarlijk materiaal: een job als arbeider op een booreiland mag dan wel goed betalen, het risico op een arbeidsongeval is evenredig aan het bedrag op het loonbriefje. Ook het vele reizen naar het boorplatform op zee zorgt vaak voor onveilige situaties.
Aangezien ze op een hoog dak lopen, lopen dakdekkers een ‘hoog’ risico om ervan af te vallen. Ondanks de vele voorzorgsmaatregelen en veiligheidsprocedures zijn er in deze beroepscategorie opvallend veel zware werkongevallen.
Zijn alle dieren schattig en knuffelbaar? Vergeet het: als dierenarts kom je ook in contact met dieren die maar wat graag hun tanden in jou zetten. Daarenboven zorgen de hoge werkdruk en de vele mogelijke infecties en ziektes eveneens voor een bijkomende risicofactor.
Ontdek: Wie heeft de meeste stress op het werk?
Als visser op zee wordt je vaak genadeloos geconfronteerd met de grillen van natuur. Hulp is niet altijd mogelijk waardoor je er meestal alleen voor staat. Ook het ophalen van de netten en de vele golven op het dek zorgen voor bijzonder gevaarlijke situaties.
Snijwonden, gebroken armen en benen, brandwonden, spierverrekkingen en ongelukkige valpartijen zijn maar enkele voorbeelden van arbeidsongevallen die je als metaalarbeider kunt meemaken. Ook een verkeerd manoeuver met de zware machines of stalen balken kunnen je een onverwacht doktersbezoek opleveren.
Check: Wat als je slachtoffer wordt van een arbeidsongeval?
Hoewel een vliegtuig steeds meer op een vliegende computer lijkt, is de kennis en ervaring van de piloot toch nog enorm belangrijk. Er kan dan ook heel wat mislopen hoog in de lucht. Niet alleen de onvermijdbare turbulentie maar ook mechanische defecten, vermoeidheid en menselijke fouten kunnen voor heel wat levensgevaarlijke situaties zorgen.
Een toreador staat bekend als een onbevreesde uitdager die het graag opneemt tegen de brute kracht van de stier. Je mag dan ook geen angst tonen en je neemt het best de koe (in dit geval de stier) koelbloedig bij de horens. Hou er evenwel rekening mee dat de stier jou ook letterlijk bij de horens kan nemen … Ook rodeorijders hebben een bovengemiddeld risico op arbeidsongevallen door verwondingen aan de borst, hoofd en ledematen.
Wie denkt dat landbouwers alleen maar meedoen aan ontspannende tv-programma’s zoals “Boer zoekt vrouw” is eraan voor de moeite. Landbouwers hebben in de praktijk een bijzonder zwaar beroep, zowel mentaal als fysiek. De lange, vermoeiende werkdagen en de vele risicovolle contacten met dieren, grote landbouwmachines (bv. tractoren) en zelfs chemische producten (bv. sproeimiddelen) maken van het beroep een gevaarlijk beroep.
Extra: Heb jij een zwaar beroep?
Wie diep onder de grond werkt, is enorm kwetsbaar voor instortingen, elektrocutie, chemische lekkages en zelfs giftige dampen. Ook de vermoeidheid en de ongunstige werkomstandigheden doen de alertheid afnemen waardoor een ongeval vlug gebeurd is.
Met deze jobtitel beleef je heel wat actie maar kom je ook veelal in contact met kleine en grote criminelen. Je moet hierdoor voortdurend op je hoede zijn en over heel wat mensenkennis beschikken om een conflict juist te kunnen inschatten. Een werkdag kan voor een politieagent of veiligheidsagent dus voor heel wat spanning, stress en (levens)gevaarlijke situaties zorgen.
Waar rook is, is meestal ook vuur en als brandweerman ben jij de persoon die de vlammen moet doven. Aangezien het vaak om dringende interventies gaat op een onbekende locatie, kan er heel wat mislopen tijdens de bluswerken. Zo kan een gasleiding of brandstoftank ontploffen en kan er door de waterdruk of brand een muur omvallen. Ook de giftige dampen en verzengende hitte kunnen voor heel wat (dodelijke) arbeidsongevallen zorgen.
Als vrachtwagenchauffeur ben je dan wel king of the road, vaak heb je lange ritten voor de boeg met de nodige files onderweg. Hierdoor kan de vermoeidheid en het concentratieverlies je parten spelen waardoor je makkelijker betrokken kunt raken bij een ongeval. Ook de langere remafstand van de vrachtwagen kan voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen.
Ziekteverlof: Kan mijn werkgever controleren of ik echt ziek ben?
Net als de vrachtwagenchauffeur is de koerier vaak onderweg en heeft hij/zij hierdoor een groter risico op een verkeersongeval met lichamelijke letsels. Daarnaast staat een koerier vaak onder grote druk om de leveringen toch maar op tijd af te kunnen afleveren. Het haastige in- en uitstappen uit de bestelbus kan dan ook voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen.
Voor een stuntman of stuntvrouw zijn gevaarlijke situaties dagelijkse kost. Meer nog, de kans is groot dat ze erop kicken. Ondanks de goede voorbereidingen en de vele veiligheidsmaatregelen kan er toch nog altijd iets mislopen.
Bouwvakkers staan bekend als de krachtpatsers in de bouw. Naast het pure fysieke werk, werken ze ook met zware machines en op grote hoogtes. Ondanks de strenge procedures kunnen er toch nog arbeidsongevallen plaatsvinden. Zo is er een verhoogd risico op valpartijen vanop de stelling en kunnen vallende voorwerpen of zelfs elektrocutie voor pijnlijke kwetsuren zorgen.
Check: Wanneer ben je arbeidsongeschikt?
Een goed werkend stopcontact of sfeervolle verlichting lijkt zo vanzelfsprekend. Toch is dat niet zo: om de elektriciteitsvoorziening op een veilige en correcte manier te installeren, moet de elektricien met heel wat belangrijke factoren rekening houden. Een elektrische schok is op zich al geen pretje en in het slechtste geval is er zelfs kans op een fatale elektrocutie.
Last but not least: de soldaat. Hoewel een goed getrainde soldaat zich in theorie bewust is van mogelijke gevaren, kan het er in de praktijk soms toch behoorlijk heftig aan toe gaan. Vooral in oorlogssituaties is de kans op een “arbeidsongeval” bijzonder groot. Het is dus niet alleen een fysiek gevaarlijke job maar ook op mentaal vlak kan langdurige blootstelling aan levensgevaar voor de nodige trauma’s zorgen.
(fd)
22 september 2023Met de auto naar het werk rijden is voor velen een automatisme… maar waarom zou je per se de auto nemen als het ook anders kan?
Ben jij tevreden op en met je werk? Hopelijk wel. Maar voel je je ook geëngageerd en vind je je werk ook zinvol? En wat doet je baas hieraan?
Zeker in het tijdperk van het hybride werken is een ergonomische en gezonde werkplek cruciaal. Sommige bedrijven zetten dit hoog op de agenda.
Farma is de aantrekkelijkste sector om voor te werken. Luchtvaart moet terrein prijsgeven. De sector van banken en verzekeringen zet zijn opmars verder.
Van werken kun je soms moe worden maar wat als je vermoeid aan je werkdag begint? Wat zijn de risico’s? En is het dan nog wel de moeite om eraan te beginnen?
Nood aan een nieuwe job? Met de juiste ingesteldheid en motivatie kun je veel bereiken. Maar hoe weet je welke sector of jobfunctie het best bij jou past?
Overmatige werkdruk kan stress veroorzaken, maar met de juiste mindset kunnen er ook voordelen zijn. Welke? Dat lees je hier.
De hele dag door zijn we digitaal verbonden met alles en nog wat. Van telefoon, tot laptop, tot smart-apparaten. Dat kan technostress opleveren.
Applicaties maken je (werk)leven een stuk makkelijker. We lijsten enkele beproefde apps en tools op.