Ontslagen worden
Vorige

1 van 195

Volgende
Volgend artikel:

Dit woord is taboe op jouw cv

De 13 meest voorkomende redenen voor ontslag

Als werknemer zie je een ontslag soms helemaal niet aankomen. Toch is dit voor een werkgever meestal een weloverwogen beslissing. Iemand ontslaan brengt namelijk een hoop papierwerk en hindernissen mee die een werkgever liever vermijdt. Maar soms kan het gewoon niet anders.
#

Ziehier de meest voorkomende redenen waarom mensen ontslagen worden …

1. Je presteert ondermaats

Je wordt aangenomen om een bepaalde job te doen. Doe je die niet, dan is het logisch dat je baas zich vragen stelt. Als je slecht werk aflevert komt je bedrijf, je team én je baas in de problemen … en jij dan waarschijnlijk ook. Het gaat vaak zelfs niet enkel over de concrete jobinhoud van je functie, maar ook over hoe je je gedraagt binnen het team en over je productiviteit.

2. Je bent vaak afwezig en je gebruikt je tijd slecht

Hiermee willen we niet zeggen dat enkel timemanagement experts een job kunnen houden. Het is wel aan te raden om je rookpauzes niet te laten overlopen in toiletpauzes die overlopen in lunchpauzes van twee uur die overlopen in een rookpauze. Op kantoor zijn zonder te werken, valt ook op. Frequent niet komen opdagen op je werk, wordt eveneens niet geapprecieerd.

3. Je weet niet hoe je werk en privé moet scheiden

Constant praten over je langdurig zieke papegaai, je knipperlichtrelatie of je kwaaltje-van-de-dag zal misschien niet even interessant zijn voor al je collega’s. Verlies de teamspirit niet uit het oog, want voor je het weet eisen zij je ontslag! Als je persoonlijke problemen er ook nog eens voor beginnen te zorgen dat je je niet kan focussen op het werk, dan loop je nóg een groter risico. Hou de werk-privé-balans zo goed mogelijk in evenwicht en let er op dat ze niet kantelt naar “te veel informatie”.

4. Vermijd kantoorperikelen

Verlies jezelf niet in een ‘wie slaapt er met wie’- soap op kantoor. Het is beter om er je zaken niet van te maken, noch om er het onderwerp van te vormen. Hou deze intriges voor ’s avonds op tv. Ook kwaadsprekerij zal niet in dank worden afgenomen. De kantoorsfeer is iets delicaat en o zo belangrijk. Vermijd daarom jaloezie, wrok en achterbakse opmerkingen.

5. Seksuele intimidatie

Het is misschien ‘maar om te lachen’, maar voor je het weet heb je een proces aan je been. Niet iedereen heeft hetzelfde gevoel voor humor en de kans is groot dat het gewoon niet grappig is, maar denigrerend en misschien zelfs kwetsend. Hoe onschuldig je het ook bedoelt, speel op veilig en breng dit soort seksuele toespelingen niet op de werkvloer.

6. Kwaadsprekerij (offline)

Wat je ook hoorde vanuit het toiletstalletje of opving in de gangen … ‘van horen zeggen’ is géén nieuwsbron. Hou het dan ook voor jezelf. Niemand hoeft te weten wat voor eetstoornis je denkt dat die collega heeft, of hoelang je baas al een verhouding heeft met die of die. (Zie ook puntje 4 hierboven.) Steen en been klagen over je job, is trouwens allesbehalve een goed idee. Je baas gaat denken dat hij je een plezier doet door je te ontslaan.

7. Kwaadsprekerij (online)

Het voorgaande punt is niet enkel geldig op de werkvloer! Klagen over je baas of roddelen over collega’s in een Facebookstatus, terwijl je collega’s met je bevriend zijn op Facebook … het is niet erg doordacht. Iedereen heeft het wel eens nodig om zijn of haar frustraties te ventileren, maar denk twee keer na over wie je hier potentieel mee bereikt.

8. Liegen of stelen

Dit doe je nergens trouwens, maar blijkt toch een veelvoorkomende reden tot ontslag. Van geld tot meubilair: als het niet van jou is, laat je het waar het is. Diefstal wordt nergens geapprecieerd. Liegen ook niet. Dus liegen over diefstal … don’t! 

Hangt er trouwens een camera dan ben je er vuurroodgloeiend bij én ben je niet enkel je job kwijt, maar wordt de politie er ook nog eens bijgehaald.

9. Liegen op je CV

Ervaringen en kennis op je CV zetten die je niet hebt, kan geen goed fundament vormen voor een toekomstige job. Ten eerste val je waarschijnlijk door de mand als je deze kennis daadwerkelijk nodig hebt. Ten tweede is het enorm vermoeiend om leugens overeind te houden en zal er weinig vertrouwen overblijven als de leugen eenmaal uitkomt. Geloof ons, je doet jezelf een plezier door gewoon eerlijk te zijn.

10. Dronkenschap

Als het je niet lukt om in een rechte lijn te wandelen, dan ga je je waarschijnlijk ook niet erg kunnen focussen op je werk. Het kan altijd dat je een perfect functionerende dronkaard bent, maar dan zijn er sowieso nog andere punten die als hinderlijk kunnen beschouwd worden. Een alcoholwalm is bijvoorbeeld niet erg aangenaam voor je collega’s, emotionele uitbarstingen zijn dat ook niet. En hoewel dronken gelal, sappige bekentenissen en alcoholgeïnspireerde onthullingen erg grappig kunnen zijn, zijn ze beter op hun plaats in de lokale bar.

11. Slapen tijdens de werkuren

Misschien heb je te weinig geslapen, misschien heb je te veel gedronken (zie puntje 10), misschien heb je gewoon een namiddagdip: wie slaapt, werkt niet. Probeer zo goed uitgerust mogelijk aan je dag te beginnen. Als het je eens écht niet lukt, waarschuw dan je baas, maar ga niet gewoon liggen slapen aan je bureau. Niet alleen zal je waarschijnlijk worden ontslagen als dit een keer te veel voorkomt, als je snurkt of praat in je slaap verschijnt er binnen de kortste keren bovendien een grappig filmpje online, met dank aan je collega’s.

12. Te veel op internet zitten

Hoewel het leuk is om dat filmpje van je slapende collega via YouTube op repeat af te spelen, er is een plaats en een moment voor, en dat is niet tijdens de werkuren. Ook datingsites, porno en Facebook houden je van je werk. Je bent er misschien van overtuigd de ware tegen te komen tijdens je werkuren, maar je kan hem of haar beter je onverdeelde aandacht schenken in je thuisomgeving.

Rondsurfen is ongetwijfeld interessanter en leuker dan werkschema’s opstellen, files archiveren en Excel-sheets in elkaar steken, maar daar betaalt je baas je niet voor. Nu is niet elke baas even streng, maar het zou niet de eerste keer zijn dat iemand ontslagen wordt wegens 'ongeoorloofd gebruik van internet op het werk'.

13. Niet luisteren naar je baas

Je baas is je opdrachtgever, een concept dat wel eens vergeten wordt. Niet doen wat je baas zegt, is meestal geen slimme carrièremove, behalve als je die carrière ergens anders wilt uitbouwen, en dan nog. Bazen zijn uiteraard ook maar mensen en hebben af en toe wel eens ongelijk. In plaats van dan gewoon niet te luisteren of een opdracht te negeren, spreek hem of haar hier op een respectvolle manier over aan.

(sjv) - Bron: Intermediair.nl 

23 oktober 2014
Anderen bekeken ook