Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 591

Volgende
Volgend artikel:

Hoe Ann als expert communicatie bij de Vlaamse overheid een verschil maakt

De 11 slechtste redenen om voor een job te kiezen

Werk zoeken vergt veel doorzettingsvermogen. Omwille van de verkeerde redenen voor een job kiezen, is dan een valkuil.
#

1. Voor het geld en de status

Als je enkel kan verleid worden door grote bedragen op je loonbrief ben je verkeerd bezig. Geld op je rekening hebben staan, is natuurlijk altijd fijn, maar vanaf een bepaalde grens ga je er niet gelukkiger van worden. Centen alleen zullen je niet geboeid en gemotiveerd houden.

Denk ook altijd goed na over wat er tegenover dat hoge loon staat. Een (tè?) gevaarlijke job? Veel onregelmatige uren? Geen sociaal leven? Lange lastminutereizen?

Een prestigieuze job kan mooi ogen op je cv. Besef wel goed dat je job niet alles is. Als je elke dag tegen je zin naar je werk trekt, gaat die ronkende functietitel je de dag niet doorhelpen. En de mensen gaan je niet ineens leuk vinden omwille van je prestigieuze job.

2. Omdat je ervoor gestudeerd hebt

Je studiekeuze maak je op je achttiende, en wie niet verder studeert zelfs nog vroeger. Het is geen ramp om 5 jaar later vast te stellen, dat je professionele interesses toch elders liggen. Vasthangen aan je diploma en dan maar iets doen wat in die richting ligt, is nooit een goed idee. Bekijk je diploma eerder als iets dat je veel basisvaardigheden heeft opgeleverd. Met de nodige drive en talent kan je veel meer richtingen uit dan wat je op basis van je diploma zou vermoeden.

3. Druk van je ouders

De tijd dat onze ouders ons leven voor ons planden, ligt al enkele generaties achter ons. Laat je niet leiden door de verwachtingen en ambities die je ouders voor je hebben. Zij hebben hun eigen keuzes kunnen maken, jij dus ook. Wanneer je voor iets kiest enkel om iemand anders tevreden te stellen, ga je enkel jezelf bedriegen.

4. Uit angst dat er niets beters meer komt

Onze economie is er nog steeds niet helemaal bovenop, da’s juist. Maar dat is geen reden om niet te veranderen van job. Met wat ervaring op zak, moet je echt niet vrezen om uit de boot te vallen. Te veel mensen blijven uit angst zitten waar ze zitten. Iets meer vertrouwen in zichzelf en wat meer zin in “avontuur” hebben zou veel mensen niet misstaan. Dat wil niet zeggen dat je je halsoverkop in een mission impossible moet storten, met het risico dat je je lening en het eten van je kinderen niet kan meer betalen. Maar als je werk hebt, zit je in een luxepositie en moet je een job durven weigeren als je er bijvoorbeeld in de sollicitatierondes geen goed gevoel bij hebt. (Als je geen job hebt trouwens ook, maar dan is het logisch dat je sneller toegeeft aan die angst.)

5. Uit interesse

Dit klinkt misschien contra-intuïtief, want je wil natuurlijk niet dat je job je onverschillig laat. We bedoelen hiermee dat de dagdagelijkse taken van de job je ook moeten aanspreken. Je bent misschien geïnteresseerd in mode en winkelen. Je zou dan kunnen besluiten dat je een eigen winkel gaat starten. Maar bij ‘winkel houden’ komt natuurlijk heel wat meer kijken dan collecties gaan uitkiezen in Parijs en London. Je moet boekhouden, eventueel een team leiden, je moet je winkel in de markt zetten etc. Daarnaast is een eigen zaak runnen altijd heel hard werken en ben je er nooit mee klaar. Zie je dat volledig zitten? Fantastisch, smijt je volledig op de uitdaging. Indien je te veel vraagtekens moet zetten, kan je maar beter de sprong niet wagen. Laat je niet verleiden door een glamoureus beeld dat je hebt van een job. Ga desnoods spreken met iemand die je kan vertellen wat het werk dagdagelijks inhoudt.

6. Voor de werkzekerheid

Het is gemakkelijk om te kiezen voor een job of sector waarvan je weet dat je er altijd werk in zal vinden. Zeker in tijden van een krappe jobmarkt neigen we al snel om te blijven plakken bij jobs die werkzekerheid bieden. Het is echter zo dat je deze zekerheid tegenwoordig zelf vrij goed in de hand hebt. Door hard te werken, kan je jezelf bewijzen. Zo creëer je zelf jobzekerheid en zorg je ervoor dat je een waardevolle aanvulling bent op elke werkvloer. Stel dat je dan toch om onvoorziene redenen je job kwijtspeelt, heb je alvast een sterke referentie op zak. De voorbeelden van mensen die tientallen jaren zich loyaal gegeven hebben voor hun bedrijf en toch hun ontslag kregen, zijn legio. Dan kan je maar beter voor een boeiende job kiezen die echt aansluit bij je interesses, dan heb je zelf het roer in handen als je ooit op de keien komt te staan.

7. Omdat je er goed in bent

Goed zijn in wat je doet, kan een sterke motivatie zijn, als je ook graag doet wat je kunt. Je hoeft je keuze ook niet te baseren op wat je al kan. Akkoord, veel bedrijven gaan op zoek naar ervaring en kennis. Een werkgever weet echter wel dat je als starter nog heel wat moet leren. Recruiters gaan veel vaker op zoek naar iemand die binnen het bedrijf past en pas daarna kijken ze naar welke vaardigheden die bezit. Bovendien ga je zelf ook veel meer voldoening uit je werk hebben wanneer je zelf een grotere leercurve hebt.

8. Je vrienden volgen

Of het nu gaat om een studiekeuze of de mogelijkheid op een job, het is steeds verkeerd om dit enkel te baseren op wat je vrienden gaan doen. Het lijkt logisch dat wanneer je samen met je vrienden ergens aan de slag gaat, dat je hier gelukkiger van wordt. Maar wat als je vrienden commerciële cijfermensen zijn en jij liever je handen uit de mouwen steekt? Dan ga je je elke dag met tegenzin in een kostuum hijsen, terwijl je liever bij de groendienst aan de slag wil zijn. Of wat als jij liever in een kmo werkt en je vrienden in een multinational?

Leuke collega’s zijn belangrijk, maar zoek ze dan liever in een job die je ook echt interesseert. Je vrienden zie je wel na je werk.

9. Omdat het werk aansluit bij je vorige job

Doe nooit een copy paste van je vorige job omdat dat ‘safe’ is. Als je vorige job je beviel, is er natuurlijk geen probleem. Maar als je van werk wil veranderen omdat je taken, de bedrijfscultuur, de werkuren, … je niet bevallen, dan moet je radicaal breken met je vorige job, en zelfs misschien met de sector. Als je een andere richting uit wil, dan moet je je comfortzone durven verlaten.

10. Te laag mikken uit onzekerheid, faalangst …

Van job veranderen, gaat gepaard met onzekerheid, dat is logisch. Je weet niet of het gaat lukken, en je moet heel wat brieven schrijven, die dikwijls nog niet eens beantwoord worden. Maar te laag mikken is dan geen goed idee. Je kan beter werken aan je sollicitatievaardigheden, gericht solliciteren, je cv en motivatiebrief telkens op maat schrijven, zorgen dat je LinkedIn-profiel interesse wekt etc. Dan verhoogt de kans dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek voor je droomjob.

11. Omdat je niet weet wat je wil

Niet weten wat je wil en dan maar nemen wat er langskomt. Dat ziet carrièrecoach Katrin Van de Water vaak gebeuren. “Veel mensen die bij mij langskomen, halen geen energie meer uit hun job. Ze willen iets anders gaan doen, maar weten niet wat. Ze raken vaak niet vooruit en draaien in rondjes. Dat kost energie. En vaak gaan die mensen uiteindelijk te snel in op wat er langskomt, en daar zitten ze dan met een job die hen niet genoeg aanspreekt. Na een tijd wreekt zich dat.”

Katrin Van de Water geeft enkele tips om die vicieuze cirkel te doorbreken:

  • Bedenk wat voor jou belangrijk is.
  • Benoem wat je goed kan én graag doet.
  • Maak keuzes en ontwikkel wat je interesseert.
  • Je bent enthousiast en dat is magisch. Je succes volgt vanzelf!

(mr) – Tips met dank aan: Vivaldis Interim en carrièrecoach Katrin Van de Water. Katrin Van de Water is carrièrecoach bij Passion for Work. Ze helpen hoogopgeleide 30- en 40-ers die worstelen met hun loopbaan. Hoe personal branding kan helpen, lees je in het gratis eBook dat je ontvangt als je je naam en mailadres invult op www.passionforwork.be. 

10 juni 2014
Anderen bekeken ook