Thuiswerken
Vorige

1 van 283

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel euro bespaar je dankzij hybride werken?

De 10 voor- én nadelen van thuiswerken

Thuiswerken lijkt voor velen de ideale oplossing. Maar is dat effectief zo? We zetten de voor- en nadelen voor jou even op een rijtje.

De 5 voordelen

1. Productiever

De meeste bedienden die af en toe of vaak thuiswerken, zijn daar productiever dan op kantoor. 86% van de bedienden geeft aan dat hij evenveel of meer uren presteert dan tijdens een vergelijkbare dag op kantoor. 92% verzet evenveel of meer werk. Slechts een kleine minderheid presteert thuis minder dan op kantoor. Dat blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener Securex.

2. Efficiënter

De gewerkte uren thuis worden efficiënter besteed. Van de ondervraagde bedienden die thuis evenveel uren presteren als op kantoor, verzet 36% meer werk dan op kantoor. Slechts 3% presteert minder. Van de kleine minderheid die thuis minder lang werkt dan op kantoor, meent toch 39% thuis in minder tijd evenveel werk te verzetten. 15% verzet thuis zelfs meer werk dan op kantoor. De meerderheid kan dus blijkbaar thuis beter werken dan op kantoor.

3. Minder ziektemeldingen

Thuiswerk verlaagt de drempel om door te werken bij gezondheidsklachten zoals een verkoudheid of andere eerder lichte fysieke ongemakken. 62% van de bedienden werkt tijdens zulke gezondheidsklachten thuis, als de werkgever het toelaat. Omdat je thuis helemaal op je gemak bent, is het gemakkelijker om door te werken. Je hoeft je niet schuldig te voelen om een hoestbui als je alleen thuis zit. Of je kan een kwartiertje gaan liggen.

4. Meer kans op vrije tijd

Je hoeft je niet naar je werk te verplaatsen en dus je daarover niet druk te maken. Je hoeft je minder zorgen te maken of je wel op tijd thuis zal zijn. Je bent al thuis. Daardoor heb je meer vrije tijd, en meer kans dat je op tijd naar een hobbyles of afspraak kan.

5. Betere balans werk en privé

Je kan meer kiezen wanneer je werkt. Steek snel even je kleren in de wasmachine, of laat een pakketje leveren thuis. Komen er stielmannen je huis verbouwen? Dan kan je zelf de deur openen. Het vergemakkelijkt de combinatie tussen je privéleven en je werk.

De 5 nadelen

1. Eenzaam

Je hebt minder sociaal contact met je collega’s, en dat kan wel vervelend zijn als je je energie uit de aanwezigheid van anderen haalt. Als je thuiswerkt, kan je je misschien minder betrokken voelen. Even een babbeltje slaan met een collega terwijl je om koffie lukt niet.

2. Minder promotie

Thuiswerkers krijgen minder snel promotie dan hun collega’s die werken op kantoor. Nochtans zijn hun prestaties aanzienlijk beter. Misschien komt het omdat de baas hen minder ziet en ze dus minder fysiek in the picture lopen.

3. Amper scheiding tussen werk en privé

Als je thuiswerkt, is het minder makkelijk om te zeggen wanneer je werkt en wanneer niet. Maak een duidelijke scheiding tussen werk en privé. Stel grenzen. Hou vaste werktijden aan. Heb je een aparte bureau? Doe de deur letterlijk en figuurlijk dicht als je werkdag er op zit. Anders riskeer je om thuis de hele tijd aan je werk te denken.

4. Hardere aanpak door baas

Haal jij je deadline niet, zelfs al heb je erg veel uren geklopt om dat wel in orde te krijgen? Dan zul je er harder voor worden aangepakt. Je werkgever ziet je niet letterlijk werken. Hij of zij denkt dan waarschijnlijk dat je er niet hard genoeg voor hebt gewerkt.

5. Slechte infrastructuur

Hoewel velen tevreden zijn over thuiswerk, is niet iedereen dat. Misschien beschik je thuis niet over een geschikte werkruimte. Of heb je een (jong) kind thuis, dat niet begrijpt waarom mama of papa de hele tijd achter de laptop zit. Focussen op het werk is dan moeilijker.

(mr) - Bronnen: Manners Magazine / Securex

1 december 2016
Anderen bekeken ook