Welke jobs zijn een blijver in de toekomst? Welke dreigen te verdwijnen?
Artificiële intelligentie en slimme robots zijn al lang geen sciencefiction meer. Wat is de impact op de arbeidsmarkt? Welke jobs zijn futureproof?
AI is geen wondermiddel. Systemen zoals ChatGPT en Bard beschikken dan wel over een ruime encyclopedische kennis en een hoog Einstein-gehalte, op het vlak van emotionele intelligentie en out-of-the-box-denken scoren ze behoorlijk laag. Het spreekt dan ook voor zich dat jobs waarin menselijke interactie en creativiteit een grote rol spelen, voorlopig nog niets te vrezen hebben.
Hoe creatief ben jij? Doe de test!
Een robot voor de klas. Da’s geen zicht, toch? Als docent heb je een goede portie inzicht en wijsheid nodig, maar er komt nog zóveel meer bij kijken. Je bent een aanspreekpunt en vertrouwenspersoon voor leerlingen. Een toevluchtsoord waar ze hun hart kunnen luchten. Hoe geavanceerd robots ook zijn, empathie tonen is – voorlopig – niet aan hen besteed.
Politici nemen zwaarwichtige beslissingen. Ze denken na over pro’s en contra’s, ze wikken en wegen, ze evalueren en sturen bij. In het belang van ons allemaal. Mensenkennis en onderhandelingstalent zijn daarbij uiteraard van cruciaal belang. Wees dus maar gerust: er zal wellicht nooit een robot verhuizen naar de Wetstraat.
Ook de medische sector kan op beide oren slapen. Het is niet ondenkbaar dat AI in de nabije toekomst kankercellen zal kunnen detecteren, maar dokters en verpleegkundigen blijven onvervangbaar. Zéker bij het overbrengen van slecht nieuws. Een groot inlevingsvermogen en sterke communicatievaardigheden zijn absoluut noodzakelijk om met patiënten om te gaan.
Lees ook: De vraag naar nieuwe AI-jobs is groot
Wie in de juridische sector actief is, kan beamen dat geen twee cases hetzelfde zijn. Elke zaak brengt eigen dilemma’s met zich mee. En die moeten vanzelfsprekend zéér grondig overwogen worden. Welke partij spreekt de waarheid? Heeft de cliënt gehandeld met voorbedachten rade? Is de verdachte toerekeningsvatbaar? Op het vlak van waardeoordelen en ethiek schieten robots nog steeds tekort.
Creativiteit valt niet te automatiseren en liefde voor taal niet te kopiëren. Een goede tekst is meer dan de opeenvolging van foutloze zinnen. Tools zoals ChatGPT en Bard mogen dan wel een rijke taalvaardigheid bezitten, voor zinnige teksten die blijven hangen ga je toch beter te rade bij een professional. Die weet wél raak te schieten met de juiste bewoordingen.
Je lief en leed delen met een robot? No, thanks! Een menselijke connectie is essentieel in de sector van de psychotherapie. Zonder vertrouwensband met je psycholoog maak je namelijk weinig vooruitgang op het vlak van mentaal welzijn. Bovendien is het vermogen om emoties te begrijpen alleen voor menselijke therapeuten weggelegd.
TEST: Hoe emotioneel intelligent ben jij?
Kinderen hebben interactie nodig om zich emotioneel te ontwikkelen en sociale vaardigheden te leren. Een gebrek aan menselijke betrokkenheid kan een negatieve invloed hebben op hun groei en welzijn. Kinderverzorgers zijn dan ook een onvervangbare schakel in de opvoeding. Ouders mogen dus gerust zijn: je zal zoon- of dochterlief niet gauw moeten toevertrouwen aan een robot.
Nummer acht is misschien een beetje controversieel. Maar heb je er ooit al eens over nagedacht waar robots vandaan komen? Ze worden niet gebracht door de ooievaar en ze komen ook niet uit een bloemkool. Ze worden gemaakt, geprogrammeerd en geautomatiseerd door een robotica-ingenieur. Tot op de dag van vandaag zijn robots – gelukkig – nog niet in staat om zichzelf te produceren.
Robots hebben misschien wel unieke fysieke vaardigheden die bij een ramp van pas kunnen komen – denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij de doorgang beperkt of riskant is – maar ze kunnen moeilijk omgaan met onvoorspelbare omstandigheden. Humanitaire hulpverleners moeten vaak improviseren en kunnen dus onmogelijk vervangen worden door robots.
Moppen tappen en (goede) grappen vertellen. Het is niet weggelegd voor robots. Ze hebben onvoldoende begrip van sociale dynamieken en kunnen de sfeer in de zaal moeilijk lezen. Gevolg: inspelen op de reacties van het publiek is een mission impossible. Humor is het toppunt van creativiteit en vereist inzicht en subtiele nuances. Een échte menselijke skill!
Ontdek: Kan een robot jou vervangen?
(ZINNIG) - Bron: BBC
16 februari 2024Artificiële intelligentie en slimme robots zijn al lang geen sciencefiction meer. Wat is de impact op de arbeidsmarkt? Welke jobs zijn futureproof?
ChatGPT bracht bij zijn lancering een kleine aardschok teweeg. Intussen is ook Bard op het toneel verschenen. Maar wat kan je er nu mee?
Werkzoekenden met kennis van zaken en ervaring zijn gegeerde profielen. Maar steeds meer bedrijven zoeken vooral werknemers die ook emotioneel intelligent zijn.
Autobouwer BMW experimenteert in z’n Amerikaanse vestiging met het gebruik van AI en mensachtige robots in het productieproces. Goeie zaak of niet?
Empathie is een positieve en mooie eigenschap die ook op de werkvloer waardevol kan zijn. Toch overdrijf je hier best niet mee want overdaad schaadt…
Werkzoekenden die hun cv opmaken met behulp van AI hebben meer kans om aangenomen te worden.
Uit een recent onderzoek van Goldman Sachs blijkt dat artificiële intelligentie (AI) de banenmarkt aanzienlijk kan verstoren.
De wereld vindt dagelijks nieuwe toepassingen voor robots en Artificiële Intelligentie (AI). Raken de robots straks ook aan jouw job?
Welke sector gebruikt ChatGPT het meest? En vooral: waarvoor?